Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Eurogroup: Μάχη για τα πλεονάσματα και τα κέρδη από τα ομόλογα

Eurogroup: Μάχη για τα πλεονάσματα και τα κέρδη από τα ομόλογα

Το 2020 είναι έτος σταθμός για την ελληνική οικονομία, αφού τότε θα κριθούν δύο σημαντικές επιδιώξεις της χώρας, που εν δυνάμει μπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονομία και στην χώρα εν γένει. Το πρώτο έχει να κάνει με την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα και το δεύτερο, που αποτελεί και τον μεγάλο στόχο της κυβέρνησης, η μείωση των πλεονασμάτων μετά το 2021.

Η κυβέρνηση θέλει να πείσει τους δανειστές ότι η χρήση των κερδών των ομολόγων θα έχει πολλαπλασιαστικό όφελος για την ελληνική οικονομία, αν αντί για το χρέος οδεύσουν προς αναπτυξιακές δράσεις. Ανεπίσημα η συζήτηση έχει ανοίξει εδώ και καιρό και να συζητηθεί εκ νέου σήμερα στο Eurogroup. Ωστόσο οριστικές αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν πριν από τον προσεχή Μάρτιο του 2020.

Η εκταμίευση που θα εγκριθεί σήμερα από το Eurogroup δεν θα αλλάξει χρήση. Θα πάει για την μείωση του χρέους, όμως οι επόμενες εκταμιεύσεις από αυτά τα κέρδη να κατευθυνθούν σε ώριμα επενδυτικά έργα, ή τουλάχιστον αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης, που έχει σοβαρές πιθανότητες να εγκριθεί από τους δανειστές.

Click4more: Στουρνάρας: Σημαντική λύση για τα “κόκκινα δάνεια” το σχέδιο “Ηρακλής”

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα επιδιώξει στο περιθώριο του σημερινού Eurogroup να χτίσει συμμαχίες με πρόσωπα – κλειδιά των θεσμών προκειμένου ξεπεραστούν οι αντιστάσεις κυρίως των Γερμανών και Ολλανδών πάνω σε αυτό το θέμα. Χθες ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τον Paolo Gentiloni, τον νέο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων ενώ σήμερα έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ιρλανδό ομόλογό του  Paschal Donohoe και με αξιωματούχους των ευρωπαϊκών θεσμών.

Όπως μάλιστα τόνισε χθες ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού μιλώντας σε ειδική εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου για τον προϋπολογισμό του 2020 η κυβέρνηση επιδιώξει την αξιοποίηση των κερδών των ομολόγων για επενδύσεις,  επειδή θα έχουν μεγαλύτερο πολλαπλασιαστικό όφελος για την οικονομία.

Εφόσον οι Βρυξέλλες συμφωνήσουν να αξιοποιούνται τα ANFAs και SΜPs για επενδύσεις αντί για εξόφληση χρέους όπως γίνεται τώρα η κυβέρνηση θα εισηγηθεί μια λίστα με έργα που θα χρηματοδοτηθούν από τις επιστροφές των κερδών. Οι επενδύσεις θα πρέπει να συμφωνηθούν με τους θεσμούς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΟΕ, η λίστα μπορεί να περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα έργων με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα αφορά επενδύσεις υποδομών ψηφιακού προσανατολισμού, για διαχείριση απορριμμάτων σε τουριστικές περιοχές και για διασύνδεση λιμανιών με οδικά δίκτυα.

Click4more: “Πράσινο φως” από το Eurogroup για την επιστροφή 767 εκατ.ευρώ στην Ελλάδα

Η αξιοποίηση των κερδών των ομολόγων, που φθάνουν τα 1,3 δισ. ευρώ ετησίως ή περίπου 0,7% του ΑΕΠ, για επενδύσεις θα τονώσει την ανάπτυξη και έτσι θα επιτρέψει την ισόποση έμμεση μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς ο στόχος υπολογίζεται ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αν δεν ληφθεί η απόφαση για αλλαγή της χρήσης των κερδών από ελληνικά ομόλογα που διακρατούν κεντρικές τράπεζες και ΕΚΤ έως και το Μάρτιο τότε το τραίνο της επόμενης χρονιάς θα έχει χαθεί.

Τέλος στο σημερινό Eurogroup αναμένεται να κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση της ενισχυμένης εποπτείας και να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s και SMP’s). Η εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ αναμένεται τον Ιανουάριο και αφού πρώτα λάβει την έγκριση από έξι κοινοβούλια της Ευρωζώνης μεταξύ των οποίων και το γερμανικό. Ωστόσο, τα χρήματα αυτά, όπως και το 1 δισ. ευρώ που εκταμιεύθηκε τον περασμένο Μάιο, θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την αποπληρωμή του χρέους.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις