Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

FAZ: Η ΕΚΤ παραμένει ένας μεγάλος αγοραστής ομολόγων

FAZ: Η ΕΚΤ παραμένει ένας μεγάλος αγοραστής ομολόγων
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μπορεί να λήγει, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δαπανήσει 210 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος για να αγοράσει κρατικά και εταιρικά ομόλογα, γράφει η γερμανική FAZ.

«Παρόλο που οι αγορές ομολόγων σταματούν στα τέλη Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παραμένει μεγάλος αγοραστής στις αγορές ομολόγων. Όπως διευκρίνισε η ΕΚΤ, θα πραγματοποιήσει αγορές αντικατάστασης για κρατικά και εταιρικά ομόλογα που λήγουν. Συνολικά, μόνο το επόμενο έτος, η ΕΚΤ θα επενδύσει 210 δισ. ευρώ σε επανεπενδύσεις», εκτιμά η Bank Unicredit. Από αυτό, 173 δισ. ευρώ θα είναι κρατικά ομόλογα.

«Δεν υπάρχει καμία επίσημη κατανομή ανά χώρα, αλλά εκτιμάται ότι 40 δισεκατομμύρια ευρώ θα αφορούν  γερμανικά κρατικά ομόλογα, 33 δισεκατομμύρια ευρώ για γαλλικά κρατικά ομόλογα, 30 δισ. ευρώ για ιταλικά και 20 δισ. ευρώ για ισπανικά κρατικά ομόλογα», εκτιμά ο αναλυτής της  Unicredit, Λούκα Κατσουλάνι. Συνολικά, η ΕΚΤ έχει αγοράσει ομόλογα αξίας 2,6 τρισεκατομμυρίων ευρώ από το 2015, συμπεριλαμβανομένων περίπου 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ σε κρατικά ομόλογα ή από κρατικούς υπερεθνικούς οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

«Οι επανεπενδύσεις έχουν μεγάλη σημασία για την αγορά», δήλωσε ο Ντάνιελ Λεντς, αναλυτής της DZ Bank. Εκτιμά τον μέσο μηνιαίο όγκο επανεπένδυσης για τα δημόσια ομόλογα στα 14 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι το χαρακτήρισε «παρανόηση» ότι η κεντρική τράπεζα τελειώνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Το πρόγραμμα συνεχίζει να τρέχει, τόνισε ο Ντράγκι σημειώνοντας ότι η ΕΚΤ παραμένει αγοραστής ομολόγων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις