Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Eurostat: Παραμένει «αλμυρό» το κρέας στην Ελλάδα – Από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην ΕΕ τον τελευταίο χρόνο

Eurostat: Παραμένει «αλμυρό» το κρέας στην Ελλάδα – Από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην ΕΕ τον τελευταίο χρόνο

Την ακρίβεια που επικρατεί στην αγορά τροφίμων της Ελλάδας και συγκεκριμένα στο κρέας, αναδεικνύει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) σε στατιστικό της άρθρο.

Η Eurostat επισημαίνει πως μέχρι τον Φεβρουάριο 2024, και σε ετήσια βάση, η τιμή του κρέατος είχε αυξηθεί κατά 4,8% στην Ελλάδα, κατατάσσοντας την στην 6η θέση ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ με τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις.

Ανά κατηγορία, το μοσχάρι τον τελευταίο χρόνο έχει αυξηθεί κατά 4,5%, το χοιρινό 7,9%, το κοτόπουλο 0,9% και τα αμνοερίφια κατά 7,2%.

Ο γενικός ρυθμός αύξησης στο κρέας κατά 4,8%, συνιστά επιβράδυνση σε σχέση με την αύξηση 6% του προηγούμενου μήνα. Ωστόσο, έρχεται στη συνέχεια μια ανοδικής πορείας τιμών του κρέατος η οποία συνεχίζεται ακάθεκτη χωρίς οι μειώσεις να φαίνονται στον ορίζοντα.

Άρα η αύξηση των τιμών κατά 4,8% επιπλέον έρχεται να προστεθεί σε ένα διάστημα σχεδόν τριών ετών αλλεπάλληλων αυξήσεων. Το ανώτατο σημείο τιμών που «έπιασε» χωρα μας τοποθετείται το πρώτο τρίμηνο του 2023, όταν και καταγράφηκαν διαδοχικά αυξήσεις 19,4%, 20% και 19,9%.

Αντίστοιχα με την επιβράδυνση που σημειώθηκε στην Ελλάδα, υποχώρησε και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Τον Φεβρουάριο του 2024, η τιμή του κρέατος στην ΕΕ ήταν κατά 3,3% υψηλότερη από ό,τι τον Φεβρουάριο του 2023, αλλά σε επιβράδυνση από το 3,9% σε μηνιαία βάση.

Το χοιρινό κρέας σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση κατά 5,7%, μπροστά από το αρνί και το κατσίκι (4,5%) και το μοσχάρι (3%). Τα πουλερικά, αντίθετα, κατέγραψαν μείωση 1,6% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2023.

Οι ετήσιοι ρυθμοί πληθωρισμού για το κρέας ήταν οι υψηλότεροι μεταξύ Απριλίου 2022 και Μαρτίου 2023, με ετήσιους ρυθμούς μεταβολής άνω του 10%. Ο υψηλότερος ρυθμός καταγράφηκε τον Φεβρουάριο του 2023, όταν η τιμή ήταν 17,3% υψηλότερη σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022.

Η ετήσια αύξηση των τιμών του βοείου κρέατος, του μοσχαριού, του αρνιού και της κατσίκας παρέμεινε κάτω από 15% κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3 ετών. Η τιμή των πουλερικών (+24,4% τον Νοέμβριο του 2022) και του χοιρινού κρέατος (+18,8% τον Φεβρουάριο του 2023) κατέγραψε υψηλότερες διακυμάνσεις.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις