Μακρο-οικονομία

ΕΕ: Στην μεταποίηση τροφίμων η μεγαλύτερη αξία πωληθέντων προϊόντων στην Ελλάδα το 2023

Ο τομέας των τροφίμων ήταν ο αναλογικά πιο επιδραστικός μεταποιητικός κλάδος για την ελληνική οικονομία το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Εξετάζοντας λεπτομερώς τους 3 μεγαλύτερους μεταποιητικούς τομείς εντός μιας χώρας της EE, η ελληνική οικονομία ξεχώρισε με τη μεταποίηση τροφίμων, ποτών και δραστηριοτήτων καπνού, η οποία αντιπροσώπευε το 36% της συνολικής αξίας της πωλούμενης παραγωγής της χώρας το 2023.

Ακολούθησαν η Ισπανία και η Ολλανδία με 29% η καθεμία και η Κροατία με 27% της συνολικής αξίας της πωληθείσας παραγωγής της χώρας.

Σε ό,τι έχει να κάνει με άλλους κλάδους, το υψηλότερο μερίδιο της συνολικής αξίας της πωληθείσας παραγωγής στην κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων και λοιπού εξοπλισμού μεταφορών κατέγραψε η Σλοβακία με 45%, ακολουθούμενη από την Τσεχία (32%), τη Ρουμανία (28%) και την Ουγγαρία (27%).

Η κατασκευή βασικών μετάλλων και μεταλλικών προϊόντων παρήγαγε το 21% της αξίας της πωληθείσας παραγωγής στη Βουλγαρία. Η Ελλάδα και η Σλοβενία ακολούθησαν με 20% έκαστη.

Η Γερμανία ήταν ο σημαντικότερος παραγωγός και των 3 προαναφερθέντων δραστηριοτήτων (197 δισ. ευρώ, 342 δισ. ευρώ και 216 δισ. ευρώ αντίστοιχα) στην ΕΕ.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το 2023 δεν έκλεισε θετικά, καθώς μετά από δύο διαδοχικές αυξήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης κατά 8,5% το 2021 σε σύγκριση με το 2020 και της αύξησης κατά 0,4% το 2022 σε σύγκριση με το 2021, η παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων της ΕΕ κατέγραψε μείωση κατά 1,2% το 2023 σε σύγκριση με το 2022.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
«Εκρηκτικό» κοκτέιλ στην ελληνική οικονομία από τις χαμηλές προσδοκίες νοικοκυριών – επιχειρήσεων και από την ακρίβεια
Ταυτόχρονη άνοδος του πληθωρισμού, κατάργηση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και επιδείνωση των προσδοκιών από επιχειρήσεις και καταναλωτές
Hand using calculators, planning home refinance. Wooden house model, buy or rent note, calculators on desk. Saving for property purchase, mortgage payment. Tax, credit analysis for financial benefit. 2
Συνάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου με τον Μάριο Ντράγκι
Σε ανάρτησή του στα social media, ο Υπουργός Ανάπτυξης αναφέρει πως «στο περιθώριο του 29ου Annual Government Roundtable που διοργανώνει ο Economist είχα τη δυνατότητα μιας ουσιαστικής συζήτησης με τον πρόεδρο Ντράγκι.
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος με τον Μάριο Ντράγκι