Μακρο-οικονομία

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 2,9% σημείωσε ο τζίρος των επιχειρήσεων το 2023

Ο τζίρος των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας της χώρας μειώθηκε κατά 2,9% το 2023 και ανήλθε σε 447.422.094 χιλ. ευρώ όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, έναντι των 460.915.313 χιλ. ευρώ το 2022.

Σύμφωνα επίσης με την ΕΛΣΤΑΤ, για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας ο κύκλος εργασιών το δ’ τρίμηνο του 2023 ανήλθε σε 119.254.446 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 5,9% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2022, που είχε ανέλθει σε 120.083.372 χιλ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού (45,2%) και του τομέα της Μεταποίησης (8,5%). Ενώ τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Εκπαίδευση (23,5%) και του τομέα των Κατασκευών (16,7%).

Παράλληλα, για το σύνολο των επιχειρήσεων με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Δεκέμβριο 2023 ανήλθε σε 34.688.378 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 13,4% σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2022, που είχε ανέλθει 40.071.423 χιλ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη μείωση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού (68,1%), ενώ τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Χρηματοπιστωτικές και Ασφαλιστικές Δραστηριότητες (32%). 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Νέα διπλή πληθωριστική θηλιά στην οικονομία: Μετά τα ενοίκια, την ανηφόρα παίρνουν ξανά και τα τρόφιμα στα super markets
Μεταξύ Ιουλίου 2024 – Ιουλίου 2025, η τιμή των φρούτων αυξήθηκε εντυπωσιακά, συγκεκριμένα κατά 19,3%, η τιμή του καφέ αυξήθηκε κατά το αστρονομικό ποσοστό του 16,8%, ενώ των νωπών ψαριών αυξήθηκαν κατά 7% και των κρεάτων (γενικά) κατά 6,2%
Προϊόντα Supermarket 2
Παπαθανάσης: Αυτοπαραγωγή ενέργειας με φωτοβολταϊκά στο Βόιο Κοζάνης – Δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση με προϋπολογισμό 7,95 εκατ. ευρώ
Η παραγόμενη ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά θα διατεθεί αποκλειστικά για τη λειτουργία υποδομών που δεν χρησιμοποιούνται για οικονομικές δραστηριότητες
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης 3