Μακρο-οικονομία

Ισχυρή ανάπτυξη αλλά με αστερίσκους: Οι Έλληνες εισάγουν και καταναλώνουν, αλλά εξάγουν λιγότερα και δεν αποταμιεύουν

Παρά την ισχυρή ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ κατά 2,1% το πρώτο τρίμηνο, χρήσιμα συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν σχετικά με τα δυνατά αλλά και τα αδύνατα σημεία της οικονομίας και του παραγωγικού μοντέλου, όπως πηγάζουν από τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς και για τις εμπορικές συναλλαγές της χώρας.

Έτσι, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ανάπτυξη που κατέγραψε η χώρα στο πρώτο τρίμηνο, υπεραπέδωσε για άλλη μία φορά έναντι των υπολοίπων κρατών μελών της Ευρωζώνης, με ρυθμό επέκτασης του ΑΕΠ στο 2,1%.

Ένας από τους βασικούς συντελεστές που ώθησε τους αναπτυξιακούς δείκτες υψηλότερα ήταν η τελική καταναλωτική δαπάνη η οποία σημείωσε αύξηση 1,1% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2023.

Ένα στοιχείο, το οποίο αποτυπώνεται και στην ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας για το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας, καθώς προκύπτει σημαντική αύξηση των εισαγωγών που οδηγεί το εμπορικό έλλειμμα της χώρας στα… 11 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Πιο αναλυτικά, σε ετήσια βάση στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2024, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 6%, την ίδια στιγμή που οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 1,4%. Αποτέλεσμα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου να «εκτιναχθεί» κατά 15,1%!

Το αποταμιευτικό και το επενδυτικό κενό

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί, η Ελλάδα χωλαίνει ακόμα σοβαρά στο κομμάτι της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας, αναδεικνύοντας σε κομβικής σημασίας τον στόχο της, πολυσυζητημένης, αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου.

Ένας στόχος που απαιτεί την επιτάχυνση των επενδύσεων και δη, των παραγωγικών, εκείνων που έχουν να προσφέρουν στην οικονομία προστιθέμενη αξία.

Παρά το γεγονός, λοιπόν, πως οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου (στις οποίες περιλαμβάνονται και οι κατοικίες) αυξήθηκαν κατά 2,9% αποτελώντας επίσης έναν ισχυρό παράγοντα της ανάπτυξης 2,1% στο πρώτο τρίμηνο, η αύξηση αυτή των επενδύσεων δεν «μεταφράζεται» σε αύξηση παραγωγής εξαγώγιμων προϊόντων που θα είχε ως συνέπεια την βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Έτσι, η ελληνική οικονομία καταλήγει να εισάγει περισσότερο απ’ ότι εξάγει, να καταναλώνει περισσότερο απ’ ότι παράγει… Συνθήκη που υπονομεύει τις προσπάθειες για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Από την άλλη, η ενίσχυση της κατανάλωσης έχει και μία άλλη, παράπλευρη, αναπτυξιακή συνέπεια, καθώς ό,τι καταναλώνεται δεν… αποταμιεύεται. Το γεγονός έχει αναδείξει εκτενώς ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), κ. Γιάννης Στουρνάρας, κάνοντας λόγο για την ανάγκη αύξησης των ποσοστών αποταμίευσης των νοικοκυριών κατά σχεδόν 20 δισ. ευρώ, έτσι ώστε με αυτά να χρηματοδοτηθούν περαιτέρω οι αναγκαίες για την ελληνική οικονομία επενδύσεις, χωρίς να επιβαρύνεται δημοσιονομικά η χώρα λαμβάνοντας εξωτερική χρηματοδότηση.

Όπως εξηγεί ο κ. Στουρνάρας, η ασθενική εθνική αποταμίευση ενισχύει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών καθώς οδηγεί σε μαζικές εισαγωγές και δεν χρηματοδοτεί την ανάπτυξη της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας, αλλά και το δημοσιονομικό έλλειμμα εξαιτίας της κάλυψης των εγχώριων αναγκών με «ξένους» πόρους, δηλαδή καλλιεργείται μία «συνταγή» που αν δεν αντιμετωπιστεί μακροπρόθεσμα «μυρίζει» χρεοκοπία…

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Η Ελλάδα υπέβαλε στην ΕΕ την πρόταση αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»
Κεντρικός στόχος της πρότασης αναθεώρησης είναι η διασφάλιση της αξιοποίησης του συνόλου της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης προς όφελος της ανάπτυξης της Ελλάδας με πραγματικό αντίκτυπο στην οικονομία, την κοινωνία
Σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΙΟΒΕ: Μικρή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο, αλλά εξασθένιση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης
H βελτίωση αυτή προέρχεται από την ενίσχυση των προσδοκιών στους επιχειρηματικούς τομείς και αρκετούς επιμέρους κλάδους, με εξαίρεση την οριακή εξασθένιση στη Βιομηχανία
Containers στο λιμάνι του Πειραιά
ΙΕΛΚΑ: Στο 1,08% ο πληθωρισμός στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Οκτώβριο
Μεγαλύτερες μειώσεις τιμών τον Οκτώβριο 2025 σε σχέση με τον Οκτώβριο 2024 καταγράφονται στις κατηγορίες φρέσκα φρούτα και λαχανικά (-8,06%), απορρυπαντικά και είδη καθαρισμού (-5,10%), τρόφιμα παντοπωλείου (-4,77%)
Close-up detail of a man shopping in a supermarket