Μακρο-οικονομία

Κοινωνική κατοικία: Προ των πυλών το νομοσχέδιο για τις σχολάζουσες κληρονομιές

Η κίνηση εντάσσεται στην προσπάθεια αντιμετώπισης της στεγαστικής κρίσης μέσω του ανοίγματος αναξιοποίητων ακινήτων

Ζήτημα εβδομάδων είναι σύμφωνα με τον προγραμματισμό του οικονομικού επιτελείου είναι να κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις σχολάζουσες κληρονομιές το οποίο αναμένεται να «ξεμπλοκάρει» τις διαδικασίες ούτως ώστε να ενισχυθεί ο θεσμός της κοινωνικής κατοικίας και να αντιμετωπιστεί η στεγαστική κρίση από την πλευρά της τόνωσης της προσφοράς.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) αναφέρουν στο newsit.gr πως το νομοσχέδιο αναμένεται πιθανότατα μέσα στον Ιούνιο, καθώς προηγείται εκείνο με την αναμόρφωση του Τελωνειακού Κώδικα. Φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι χιλιάδες κατοικίες οι οποίες παραμένουν «κολλημένες» στα γρανάζια της γραφειοκρατίας να γίνουν διαθέσιμες στην αγορά των ακινήτων, ενώ σκοπός είναι να μεταρρυθμιστεί πλήρως το πλαίσιο που αφορά και στις δωρεές στο Δημόσιο.

Καθόλου τυχαία, ο υπουργός, Κυριάκος Πιερρακάκης, το Σαββατοκύριακο σε συνέντευξη του αναφέρθηκε στο ζήτημα των κλειστών κατοικιών, προαναγγέλλοντας νέα κίνητρα για τους ιδιοκτήτες ούτως ώστε να τα διαθέσουν ξανά στην αγορά.

Οι σχολάζουσες κληρονομιές και οι δωρεές αποτελούν μία διαφορετική πτυχή του ίδιου προβλήματος. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές το κράτος γίνεται αποδέκτης κληρονομιών σε ακίνητα τα οποία λόγω της γραφειοκρατίας μπορεί να παραμείνουν σε αχρηστία για 10-15 χρόνια. Πρόκειται, δηλαδή, για κληρονομιές οι οποίες βρίσκονται σε ένα «γκρίζο» ιδιοκτησιακό καθεστώς μέχρι να οριστικοποιηθεί το κληρονομικό δικαίωμα του Δημοσίου, είτε γιατί ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει πεθάνει χωρίς συγγενείς είτε γιατί εκείνοι αποποιήθηκαν την κληρονομιά.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν περί τις 6.500 εκκρεμείς κληρονομιές, εκ των οποίων οι 4.500 είναι σχολάζουσες και οι 2.000 υπό εκκαθάριση, χωρίς το κράτος να μπορεί να έχει μία εικόνα πόσα από αυτά είναι ακίνητα.

Με τις διατάξεις του νέου νόμου ο στόχος του ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι το χρονικό διάστημα αυτό είναι να ανέρχεται μάξιμουμ σε 2 χρόνια, ούτως ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες της ζήτησης στέγης, καθώς σκοπός είναι όλα αυτά τα ακίνητα να αξιοποιηθούν στη συνέχεια στα πλαίσια της προσφοράς κοινωνικής κατοικίας και άλλων προγραμμάτων.

Από την άλλη μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται και με το ζήτημα των δωρεών καθώς δεν υπάρχει ούτε καν ένα ολοκληρωμένο σύστημα καταγραφής τους. Τα τελευταία 5 χρόνια έχουν καταγραφεί μόλις 211 δωρεές, την στιγμή που υπολογίζονται σε πολύ περισσότερες και με σαφέστατα πολύ μεγαλύτερο προϋπολογισμό. Μόνο για την αποδοχή της δωρεάς, χρειάζεται να διεκπεραιωθούν 4 γραφειοκρατικές διαδικασίες, και απαιτούνται κατ’ ελάχιστον 4 μήνες.

Αποτέλεσμα αυτής της κωλυσιεργίας είναι οι πολίτες να αποθαρρύνονται να προβούν σε δωρεές, καθώς, συν τοις άλλοις, περνούν και από ελεγκτικό «κόσκινο» όσοι το αποφασίζουν.

Ποιες ενέργειες προωθεί το ΥΠΟΙΚ

Για να μπει μία τάξη στο γραφειοκρατικό χάος, οι διατάξεις του νέου νομοσχεδίου φιλοδοξούν να αλλάξουν πλήρως το πλαίσιο που αφορά στις δωρεές και στις σχολάζουσες κληρονομιές.

Όσον αφορά τις πρώτες το νομοσχέδιο προβλέπει:

  • Ίδρυση Εθνικού Μητρώου Ευεργετών και Δωρητών το οποίο θα είναι αρμόδιο για τη λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας οι δωρητές θα υποβάλουν τις προτάσεις τους για δωρεές προς το Δημόσιο. Πρόσβαση στην πλατφόρμα θα έχει η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες προκειμένου να ενημερώνεται για τα στοιχεία των δωρεών και ιδιαίτερα για δωρεές άνω των 500.000 ευρώ φορολογικά
  • Θέσπιση φορολογικών κινήτρων όπως η κατάργηση του φόρου εισοδήματος (22%) για ιδρύματα και κληροδοτήματα από το έτος που καταγράφονται ως ενεργά στο μητρώο κληροδοτημάτων. Το ίδιο αναμένεται και για τον φόρο δωρεάς (0,5%) για τις δωρεές προς τα κοινωφελή ιδρύματα.

Σε ό,τι αφορά τις σχολάζουσες κληρονομιές προβλέπει:

  • Άμεση πληροφόρηση του δημοσίου για την ύπαρξη κληρονομικού δικαιώματος με διαθήκη ή εξ αδιαθέτου μέσω της Διασύνδεσης με το Εθνικό Μητρώο Πολιτών και τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
  • Λειτουργία Μητρώου κηδεμόνων σχολαζουσών κληρονομιών, εκκαθαριστών και ελεγκτών κληρονομιών του Δημοσίου, στο οποίο θα μπορούν να εγγραφούν δικηγόροι, λογιστές και ελεγκτικές εταιρείες.
  • Επιτάχυνση της διαδικασίας εκκαθάρισης με γνώμονα την αξία της κληρονομιάς.
  • Εκδίκαση από το Μονομελές Πρωτοδικείο περιπτώσεων αμφισβήτησης του κληρονομικού δικαιώματος του Δημοσίου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα