Δευτέρα, 3 Ιουν.
31oC Αθήνα

ΤτΕ: Μειώθηκαν κατά 11,4% οι ελληνικές εξαγωγές στο α’ τρίμηνο του 2024

ΤτΕ: Μειώθηκαν κατά 11,4% οι ελληνικές  εξαγωγές στο α’ τρίμηνο του 2024

Μείωση εξαγωγών κατά 11,4% σημειώθηκε στο α’ τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ), το οποίο παρά την μείωση και των εισαγωγών οδήγησε σε διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας κατά 253 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στα 4,2 δισ. ευρώ, την ίδια στιγμή που οι τουριστικές εισπράξεις τον Μάρτιο «εκτοξεύτηκαν» κατά 34,2%.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, αντανακλά κατά κύριο λόγο την αύξηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου αγαθών, καθώς οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 10,7% ( 11,4% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,9% (αύξηση 1,5% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν μείωση κατά 9,0%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές αύξηση κατά 3,0% (11,0% και 3,9% σε σταθερές τιμές αντίστοιχα).

Στον αντίποδα, οι υπηρεσίες συνέχισαν να υπεραποδίδουν στο πρώτο τρίμηνο. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών διευρύνθηκε, λόγω της βελτίωσης τόσο του ταξιδιωτικού ισοζυγίου όσο και του ισοζυγίου μεταφορών, ενώ το πλεόνασμα του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών περιορίστηκε. Σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2023, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 24,5% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 28,2%..

Το ισοζύγιο κεφαλαίων εμφάνισε έλλειμμα, έναντι πλεονάσματος το α΄ τρίμηνο του 2023, και διαμορφώθηκε σε 424,9 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων στον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό, υπερδιπλασιάστηκε, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2023, και διαμορφώθηκε σε 4,6 δισ. ευρώ.

Στο ισοζύγιο χρηματοοικονομικών συναλλαγών στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, στις απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού καταγράφηκαν ροές ύψους 443,3 εκατ. ευρώ και στις υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, καταγράφηκαν ροές ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην άνοδο κατά 2,0 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους αντανακλά στο μεγαλύτερο βαθμό την άνοδο κατά 3,7 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση κατά 2,6 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό και, σε μικρότερο βαθμό, στη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων (κατά 968,0 εκατ. ευρώ).

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις