Μακρο-οικονομία

Σκυλακάκης: Έως τις αρχές του 2026 ερευνητικές γεωτρήσεις για φυσικό αέριο

Οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στη χώρα μας τοποθετήθηκαν στα τέλη του 2025 με αρχές του 2026, σύμφωνα με σημερινή (28.5.2024) ομιλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη στη συνεδρίαση του «East Mediterranean Gas Forum» (EMGF) στην Αθήνα.

Όπως επεσήμανε ο κ. Σκυλακάκης, ο σταδιακός περιορισμός των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ αυξάνει τη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου για την διασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας και τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα διαδραματίζει ήδη σημαντικό ρόλο για τον εφοδιασμό ευρωπαϊκών χωρών με αέριο από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που μεταφέρεται σε υγροποιημένη μορφή, αεριοποιείται και εισάγεται στο ελληνικό δίκτυο και διοχετεύεται περαιτέρω μέσω των υφιστάμενων διεθνών διασυνδέσεων.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για έρευνες υδρογονανθράκων στο Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Ο κ. Σκυλακάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διαδικασία ανάπτυξης του «κάθετου» διαδρόμου φυσικού αερίου με επενδύσεις ενίσχυσης της δυναμικότητας μεταφοράς από το ελληνικό δίκτυο προς τον βορρά.

Επιπλέον, διατύπωσε την πρόταση για επέκταση του σκοπού του EMGF και στον τομέα της υπόγειας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, μια δραστηριότητα που αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια καθώς επιταχύνεται η απανθρακοποίηση της βιομηχανίας.

Προς το σκοπό αυτό προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν ως αποθήκες εξαντλημένα κοιτάσματα φυσικού αερίου, μεταξύ αυτών και το κοίτασμα του Πρίνου με επενδύσεις χρηματοδοτούμενες από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι σύντομα θα παρουσιαστεί το σχέδιο του υπουργείου για την ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας που είναι απαραίτητη για την εξισορρόπηση του συστήματος σε συνθήκες υψηλής διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, τον Απρίλιο οι ΑΠΕ (μαζί με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά) κάλυψαν πάνω από το 63% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας.

Ο γενικός γραμματέας του EMGF Osama Mobarez εξήρε το ρόλο της χώρας μας για τη διασύνδεση της Ανατολικής Μεσογείου με την ΕΕ, ενώ ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Μάριος Παναγίδης αναφέρθηκε στο ρόλο των Κυπριακών ενεργειακών κοιτασμάτων για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, καθώς και στα σχέδια ενεργειακών διασυνδέσεων για την άρση της απομόνωσης του νησιού.

Μέλη του East Mediterranean Gas Forum είναι οι: Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, Γαλλία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία και Παλαιστίνη, ενώ ως παρατηρητές συμμετέχουν η ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Θεοδωρικάκος: Οι κρίσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα – Σκληρό αλλά αναγκαίο το μέτρο του πλαφόν στα κέρδη
Για τις αντιδράσεις από τους πρατηριούχους, ο κ. Θεοδωρικάκος απάντησε πως «δεν με εκκπλήσουν και τις καταλαβαίνω, όταν βάζεις φραγμό σε κάποιον να κερδίσει παραπάνω»
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος
Κοντογεώργης: Τα μέτρα έχουν σκοπό να «φρενάρουν» παράλογες αυξήσεις τιμών πέραν του κόστους που δικαιολογεί η κρίση
Χρειάζεται να συνεχισθεί μια οικονομική πολιτική που να εξασφαλίζει ότι η χώρα δεν είναι «φτερό στον άνεμο», όπως παλιότερα, σημείωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης (Φωτογραφία αρχείου / EUROKINISSI)
Θεοδωρικάκος: Το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, έκτακτο μέτρο για την προστασία των καταναλωτών – Αυστηροί έλεγχοι κατά της αισχροκέρδειας
«Το κέρδος είναι θεμιτό, αλλά η αισχροκέρδεια, όχι», τόνισε ο ΥΠΑΝ, ανακοινώνοντας άμεση εφαρμογή του πλαφόν σε σούπερ μάρκετ και καύσιμα και εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος 7