Γονείς σε απόγνωση! Μηδενικές οι μειώσεις στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων παρά το “λουκέτο”

Έντονες είναι οι αντιδράσεις γονέων των οποίων τα παιδιά φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία, εξαιτίας της άρνησης των περισσότερων να προβούν έστω και σε μικρές μειώσεις διδάκτρων, εξαιτίας του ότι για σχεδόν 2,5 μήνες τα σχολεία παρέμειναν κλειστά.

Μάλιστα οι «φωνές» των γονέων έχουν αποδέκτη περισσότερο το υπουργείο Παιδείας και λιγότερο τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων, αφού όπως υποστηρίζουν η Πολιτεία λειτούργησε ουσιαστικά ως Πόντιος Πιλάτος, αφήνοντας τις δύο πλευρές (ιδιοκτήτες και γονείς) να βρουν λύση και δεν προχώρησε έστω και σε μία άτυπη οδηγία – παραίνεση, που θα έδινε λύση.

Το πρόβλημα οξύνεται ακόμη περισσότερο αυτές τις ημέρες που οι γονείς καλούνται είτε να εξοφλήσουν το σύνολο του ποσού που είχε συμφωνηθεί στην αρχή της χρονιάς, είτε να προπληρώσουν τα δίδακτρα για την επόμενη χρονιά. Και στις δύο περιπτώσεις μείωση στα βασικά δίδακτρα δεν υπάρχει, παρά μόνο σε επιπλέον υπηρεσίες, μεταφορά και σίτιση.

Οι γονείς υποστηρίζουν ότι:

  • Ένας μεγάλος αριθμός του προσωπικού, εκτός του διδακτικού, τέθηκε σε αναστολή εργασίας (οδηγοί λεωφορείων, συνοδοί, υπηρεσίες καθαριότητας, λοιπό διοικητικό προσωπικό).
  • Το λειτουργικό κόστος (καθαριότητα, πετρέλαιο, ηλεκτρικό κλπ.) των σχολείων μειώθηκε σημαντικά όλο το διάστημα που ήταν κλειστά.
  • Η τηλεργασία που έκαναν τα παιδιά, σε καμία περίπτωση από πλευράς κόστους, δεν μπορεί θεωρηθεί ανάλογη του μαθήματος με την φυσική παρουσία μαθητών.

Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και ο δικηγόρος Παναγιώτης Μακρής, ο οποίος και έχει εξετάσει σε βάθος των συγκεκριμένο θέμα και τονίζει «…η συμφωνηθείσα παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών έχει συγκεκριμένα συμφωνημένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Την πολύ συγκεκριμένη αυτή συμφωνημένη παροχή τα ιδιωτικά σχολεία αδυνατούν ανυπαιτίως να παρέχουν στα τέκνα των αντισυμβαλλομένων γονέων. Κατά συνέπεια και οι γονείς απαλλάσσονται από τη δική τους αντιπαροχή, δηλαδή τα δίδακτρα».

Και συνεχίζει «…είναι σαφές ότι για το χρονικό διάστημα που δεν παρασχέθηκε καθόλου διδασκαλία, δεν οφείλεται το ανάλογο μέρος των διδάκτρων». Και ο Π. Μακρής καταλήγει «προς εξεύρεση του αναλογούντος ποσοστού των μη καταβλητέων ή επιστρεπτέων (κατά περίπτωση) διδάκτρων πρέπει να γίνει αναγωγή των ετησίων διδάκτρων σε δίδακτρα ανά διδακτική ώρα και εν συνεχεία αφαίρεση της συμφωνηθείσας αξίας των απολεσθεισών ωρών διδασκαλίας. Επομένως το αναλογούν σε αυτές ποσοστό των διδάκτρων θα πρέπει να μην καταβληθεί ή να επιστραφεί (ανάλογα με το αν έχει γίνει προκαταβολή ή τα δίδακτρα εξοφλούνται σε δόσεις)».

Στον αντίποδα οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων ισχυρίζονται ότι το κόστος λειτουργίας σε γενικές γραμμές παρέμεινε το ίδιο, αφού δεν μπήκε σε αναστολή εργασίας το διδακτικό προσωπικό, που αποτελεί και το μεγαλύτερο κόστος για ένα ιδιωτικό σχολείο. Όπως μάλιστα σημειώνει ο Χαράλαμπος Κυραϊλίδης, πρόεδρος συνδέσμου ιδιωτικών σχολείων, τα τηλεμαθήματα ξεκίνησαν σχεδόν από την επομένη ημέρα, που έκλεισαν τα σχολεία. Ως εκ τούτου τονίζει δεν τίθεται θέμα μειώσεων, εκτός από τις υπηρεσίες που δεν παρασχέθηκαν και βέβαια θα μειωθεί αναλογικά το κόστος της μεταφοράς των μαθητών με τα σχολικά. Σημειώνει επίσης ότι ενώ τα σχολεία ήταν προγραμματισμένο να κλείσουν στις 11 Ιουνίου, τελικά θα κλείσουν δύο εβδομάδες αργότερα στις 26 Ιουνίου.

Από την πλευρά της η υπουργός Νίκης Κεραμέως που ρωτήθηκε σχετικά, επανέλαβε την απόφαση του υπουργείου, χωρίς να δώσει την παραμικρή κατεύθυνση. Συγκεκριμένα τονίζει: Η Κυβέρνηση έχει λάβει εξειδικευμένα μέτρα στήριξης των εργαζομένων, των οικογενειών και των εργοδοτών όλων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών. Όσον αφορά συγκεκριμένα στα δίδακτρα, οι υπηρεσίες που δεν παρέχονται (π.χ. μεταφορά μαθητών, σίτιση, απογευματινές δραστηριότητες) δεν χρεώνονται. Επίσης δεν καταβάλλονται δίδακτρα και όλοι οι εργαζόμενοι εντάσσονται στο επίδομα των 800 ευρώ, όταν μία εκπαιδευτική δομή δεν παρέχει καθόλου εκπαιδευτικές υπηρεσίες μέσω τηλεκπαίδευσης.

Η απόφαση του υπουργείου αναφέρει τα εξής:

  1. Μη παρεχόμενες υπηρεσίες, όπως μεταφορά, σίτιση, απογευματινές δραστηριότητες κ.λπ., δεν χρεώνονται για όσο διάστημα διαρκεί η απαγόρευση της εκπαιδευτικής λειτουργίας με φυσική παρουσία και δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής των αντίστοιχων ποσών.
  2. Εναπόκειται στις επιχειρήσεις-εργοδότες και στους υπόχρεους καταβολής διδάκτρων να συμφωνούν ενδεχόμενη αναπροσαρμογή των διδάκτρων που αντιστοιχούν στο πρόγραμμα διδασκαλίας/κατάρτισης για το χρονικό διάστημα της προηγούμενης παραγράφου, κατ’ αναλογία της παρεχόμενης υπηρεσίας τηλεκπαίδευσης/τηλεκατάρτισης.
  3. Στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις-εργοδότες δεν προβαίνουν καθόλου στην παροχή εξ αποστάσεως διδασκαλίας/κατάρτισης, δεν υφίσταται καμία υποχρέωση καταβολής διδάκτρων.

Σε αδιέξοδο οι γονείς

Το πρόβλημα οξύνεται τις τελευταίες ημέρες, που οι γονείς προσέρχονται προκειμένου να προπληρώσουν τα δίδακτρα του επόμενου έτους και εισπράττουν ένα μεγαλοπρεπές όχι στο αίτημά τους για αναλογικές μειώσεις στις υπηρεσίες που δεν δόθηκαν.

Μάλιστα αναφέρουν ότι εφόσον, όπως ισχυρίζονται οι επιχειρήσεις, δεν μειώθηκε το κόστος και ζητούν το σύνολο των διδάκτρων, γιατί η Πολιτεία τις συμπεριέλαβε στις πληττόμενες επιχειρήσεις και γιατί, εκτός από αναστολές πληρωμών, ευνοϊκά δάνεια, τους έδωσε το δικαίωμα να θέσουν ένα μέρος του προσωπικού τους σε αναστολή εργασίας, αναλαμβάνοντας ένα μεγάλο μέρος του κόστους, το οποίο στο τέλος της ημέρας θα το πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος;

Είναι σίγουρο πάντως ότι η υπόθεση δεν θα τελειώσει εδώ, αφού αρκετοί γονείς είναι αποφασισμένοι να προσφύγουν ακόμη και στην Δικαιοσύνη, προκειμένου όπως ισχυρίζονται να δικαιωθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Α. Παντελιάδης (CEO My Market): «Στο δεύτερο lockdown, τετραπλασιάστηκαν οι ηλεκτρονικές παραγγελίες»

Α. Παντελιάδης (CEO My Market): «Στο δεύτερο lockdown, τετραπλασιάστηκαν οι ηλεκτρονικές παραγγελίες»

Επενδύσεις εν μέσω πανδημίας σχεδιάζει να υλοποιήσει ο όμιλος ΜΕΤΡΟ ΑΒΕΕ, που δραστηριοποιείται στην χονδρική, μέσα από τα Cash & Carry και την λιανική μέσα ... Διαβάστε περισσότερα
Από την Παρασκευή το επίδομα των 400 ευρώ στους ανέργους – Τι πρέπει να κάνετε

Από την Παρασκευή το επίδομα των 400 ευρώ στους ανέργους – Τι πρέπει να κάνετε

Από αύριο, Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, στις 15:00 θα αρχίσει να καταβάλλεται το επίδομα των 400 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους, στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων. Σύμφωνα ... Διαβάστε περισσότερα
FF Group: Οι επενδύσεις και τα σχέδια, μετά την αποχώρηση της οικογένειας Κουτσολιούτσου

FF Group: Οι επενδύσεις και τα σχέδια, μετά την αποχώρηση της οικογένειας Κουτσολιούτσου

Σε νέα εποχή εισέρχεται ο όμιλος Folli Follie, χαράσσοντας στρατηγική ανάπτυξης στο εξωτερικό.  Σε αυτό το πλαίσιο, εγκαινιάζει δύο νέα καταστήματα Collective στη Βουλγαρία και ... Διαβάστε περισσότερα
Καταστηματάρχες: Καταγγελίες για τις τράπεζες! “Παρά τα όσα προβλέπονται, δε αλλάζουν τις προθεσμίες των πληρωμών”

Καταστηματάρχες: Καταγγελίες για τις τράπεζες! “Παρά τα όσα προβλέπονται, δε αλλάζουν τις προθεσμίες των πληρωμών”

Για την πρακτική που ακολουθούν οι τράπεζες στο θέμα της διαχείρισης των επιταγών διαμαρτύρεται ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών. Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της ... Διαβάστε περισσότερα
Έρχεται νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων – Οι 8 εμβληματικές “πράσινες” επενδύσεις

Έρχεται νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων – Οι 8 εμβληματικές “πράσινες” επενδύσεις

Η πράσινη ενέργεια είναι πολύ ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα και αυτό φάνηκε από την χθεσινή δημοσιοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Όπως τόνισε χθες ... Διαβάστε περισσότερα
Επίδομα θέρμανσης: Διευρύνονται οι δικαιούχοι – Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του

Επίδομα θέρμανσης: Διευρύνονται οι δικαιούχοι – Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του

Την παροχή επιδόματος θέρμανσης και στους καταναλωτές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης όπως το φυσικό αέριο, το υγραέριο, τα καυσόξυλα και τη βιομάζα ανακοίνωσε ο ... Διαβάστε περισσότερα
Με ήπια άνοδο έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών

Με ήπια άνοδο έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών

Με ήπια άνοδο έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από μεταβλητότητα και συνεχείς εναλλαγές προσήμου. Ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν στις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες ... Διαβάστε περισσότερα
Προϋπολογισμός: Πρωτογενές έλλειμμα 9,065 δισ. ευρώ το δεκάμηνο του 2020

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές έλλειμμα 9,065 δισ. ευρώ το δεκάμηνο του 2020

Ο  προϋπολογισμός το δεκάμηνο Ιανουάριος -Οκτώβριος 2020 παρουσίασε πρωτογενές έλλειμμα 9,065 δισ. ευρώ, έναντι του αναθεωρημένου στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 9,696 δισ. ευρώ. Το αντίστοιχο ... Διαβάστε περισσότερα