Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Η Ελλάδα βγαίνει και πάλι στις αγορές με επανέκδοση 7ετούς ομολόγου

Η Ελλάδα βγαίνει και πάλι στις αγορές με επανέκδοση 7ετούς ομολόγου

Στην επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου προχωρούν BNP Paribas, BofA Securities, Citi, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE και J.P. Morgan, μετά από εντολή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει αύριο, στέλνοντας μήνυμα ότι η χώρα συνεχίζει να είναι «παρούσα» στις αγορές ως κανονικός εκδότης. 

Ο τίτλος του 7ετούς ελληνικού ομολόγου έχει λήξη τον Απρίλιο του 2027 και είχε εκδοθεί με κουπόνι 2% και απόδοση 2,013%. Θα έχει δηλαδή 5ετή διάρκεια, τη στιγμή που η απόδοση στο τρέχον 5ετές ομόλογο διαμορφώνεται σήμερα στο 2,18%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εντολή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για έκδοση 7ετούς ομολόγου γίνεται μετά την πολύ σημαντική αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P μία βαθμίδα κάτω από το investment grade και αποτελεί μέρος της στρατηγικής για συνεχή παρουσία της χώρας στις αγορές ως κανονικός εκδότης. 

Το τελευταίο διάστημα, η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων είναι γενική και δεν αφορά μόνον την Ελλάδα, οπότε στόχος δεν είναι απαραίτητα το επιτόκιο αλλά το μήνυμα ότι η χώρα μας συνεχίζει να είναι «παρούσα». Άλλωστε ο φθηνός δανεισμός έχει φτάσει εδώ και καιρό στο τέλος του, μετά και το «σήμα» της ΕΚΤ για ομαλοποίηση της νομισματικής της πολιτικής.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις