Οικονομία

Η μεγαλύτερη διόρθωση εν καιρώ ειρήνης στα Χρηματιστήρια! Έχασαν πάνω από 30% σε λίγες μέρες

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη σημειώνουν απώλειες πάνω από 30% από την στιγμή που ο κορονοϊός ήρθε στην ζωή μας, ενώ ο Dow Jones έχει απώλειες στο ίδιο διάστημα ύψους κάτι λιγότερο από 30%. Ακόμη και το 2008 που οι αγορές διόρθωσαν σχεδόν 50%, η διόρθωση αυτή έγινε σε βάθος πέντε μηνών.

Σε διόρθωση 30% έχουν προχωρήσει σε λιγότερο από ένα μήνα οι διεθνείς αγορές, κάτι που έχει συμβεί για πρώτο φορά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα σε περίοδο ειρήνης. Οι επενδυτές, κυρίως οι θεσμικοί τα περιβόητα funds, που ήρθαν ως σωτήρες σε πολλές αγορές, πετούν στην κυριολεξία τις μετοχές τους από τα παράθυρα, αδιαφορώντας για τις τεράστιες ζημιές που καταγράφουν.

Η χθεσινή ημέρα ήταν η χειρότερη εν καιρώ ειρήνης. Η αδυναμία της ΕΚΤ να δώσει μία πειστική απάντηση στο σφυροκόπημα της πραγματικής οικονομίας, ήταν η απαρχή μίας σκληρής διόρθωσης. Η δυναμική στάση της FED που ρίχνει πάνω από 1,5 τρις στην αγορά για να στηρίξει την οικονομία δεν φαίνεται να στάθηκε ικανό να αλλάξει την τάση στην αγορά.

Click4more Κατέρρευσε η Wall Street! Η χειρότερη απόδοση του Dow Jones από το 1987

Έτσι ως αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η ελεύθερη πτώση 10% που κατέγραψαν οι αμερικανικοί δείκτες, καταγράφοντας τη χειρότερη ημέρα από το 1987, στον απόηχο του χαρακτηρισμού του κορονοϊού ως πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντ. Τραμπ να ανακοινώσει την αναστολή όλων των ταξιδιών από χώρες της Ευρώπης προς τις ΗΠΑ.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 2.352 μονάδες ή 10%, στη χειρότερη πτώση από την «Μαύρη Δευτέρα» του 1987, όπου κατέρρευσε πάνω από 22%. Ο S&P 500 έχασε 9,5%, ενώ ο Nasdaq Composite υποχώρησε 9,4%.

Σημειώνεται πως για δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα οι συναλλαγές διακόπηκαν για 15 λεπτά καθώς οι απώλειες ξεπέρασαν το 7%, ποσοστό κατά το οποίο ενεργοποιείται το σχετικό αυτόματο σύστημα προστασίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την αναστολή όλων των ταξιδιών από χώρες της Ευρώπης προς τις ΗΠΑ για 30 ημέρες, με ισχύ από σήμερα, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Από το μέτρο θα εξαιρούνται πολίτες των ΗΠΑ και μέλη των οικογενειών τους, που θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξετάσεις.

Click4more Λαγκάρντ: Υπαρκτός ο κίνδυνος ύφεσης της ευρωπαϊκής οικονομίας

Εξάλλου, «ανάχωμα» στην κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς ενδεχομένως έβαλε η ανακοίνωση της Fed πως θα «ρίξει» στην οικονομία πάνω από 500 δισ. δολάρια μέσω επαναγοράς μακροπρόθεσμων ομολόγων, με τους τρεις βασικούς δείκτες να διαγράφουν σημαντικό μέρος από τις απώλειες τους. Οι επενδυτές ωστόσο έδειξαν ότι περίμεναν μεγαλύτερη παρέμβαση, ενδεχομένως και με την ανακοίνωση συγκεκριμένων χρηματοοικονομικών μέτρων.

Πετρέλαιο

Οι τιμές του αμερικανικού αργού κατέγραψαν ισχυρή πτώση, ενώ ανάμεσα στα futures της ενέργειας οι τιμές της βενζίνης σημείωσαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση, με τις τιμές να χάνουν πάνω από 19% κλείνοντας κάτω από τα 1 δολάριο το γαλόνι, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008.

Το WTI, παραδόσεως Απριλίου, έχασε 1,48 δολάρια ή 4,5% στα 31,50 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent υποχώρησε 2,57 δολάρια ή 7,2% στα 33,22 δολάρια.

Τόσο το Brent και WTI διαπραγματεύονται 50% χαμηλότερα από τα υψηλά τους τον Ιανουάριο, ενώ οι ημερήσιες απώλειες που είχαν καταγράψει τη Δευτέρα ήταν οι μεγαλύτερες από τον πόλεμο του Κόλπου το 1991.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Αγωνία σε κυβέρνηση και εξαγωγείς δύο μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας Τραμπ για τους δασμούς - Το «καλό» και το κακό σενάριο
Ενδεχόμενοι αμερικανικοί δασμοί σχεδόν 20% στις εισαγωγές ευρωπαϊκών τροφίμων και αγροτικών τροφίμων θα έπληττε ιδιαιτέρως την Ελλάδα, η οποία εξάγει βρώσιμη ελιά και φέτα στις ΗΠΑ
National flag of Greece and euro coins
Οι απειλές Τραμπ για επιπλέον δασμούς ρίχνουν τις αγορές δύο μέρες πριν τη λήξη του τελεσιγράφου της 9ης Ιουλίου
Η αγορά περίμενε λεπτομέρειες σχετικά με τους αμερικανικούς δασμούς. Οι επενδυτές ήθελαν να μείνουν μακριά από την αγορά μετοχών μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι λεπτομέρειες, δήλωσε ο Shoichi Arisawa, γενικός διευθυντής του τμήματος επενδυτικών ερευνών της IwaiCosmo Securities
Χρηματιστηριακοί δείκτες στο Πεκίνο
Ο Τραμπ απειλεί με πρόσθετο δασμό 10% όποια χώρα ευθυγραμμισθεί με το «αντιαμερικανικό» μέτωπο των BRICS – Σε ισχύ από την 1η Αυγούστου
«Οποιαδήποτε χώρα ευθυγραμμιστεί με τις αντιαμερικανικές πολιτικές των BRICS, θα επιβαρυνθεί με ΠΡΟΣΘΕΤΟ δασμό 10%», δήλωσε ο Τραμπ χθες
Ντόναλντ Τραμπ