Τρίτη, 16 Απρ.
25oC Αθήνα

Η προστασία της φέτας προτεραιότητα για τη Δωδώνη

Η προστασία της φέτας προτεραιότητα για τη Δωδώνη

Τα μέτρα για την προστασία της ελληνικής φέτας ΠΟΠ και την ανάδειξή της σε εθνικό προϊόν με ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά τροφίμων, βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη.

Την «εθνική ταυτότητα» της φέτας, υποστήριξαν τόσο, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας και πρόεδρος της υπό σύστασης Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για την Προστασία της Φέτας κ. Ιωάννης Βιτάλης, όσο και Δρ. Δημήτρης Γκίκας, διευθυντής διασφάλισης ποιότητας της Δωδώνη, μέσα από τη συμμετοχή τους στο 1ο Dairy Conference, που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του ΣΕΒΓΑΠ.

Μεταξύ άλλων, ο Ι. Βιτάλης εστίασε στην ανάγκη για άμεση, συλλογική δράση και ενεργοποίηση της Πολιτείας, των αρμόδιων φορέων, των γαλακτοβιομηχανιών και των παραγωγών για την υπό σύσταση Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας, ώστε να υπάρχει έλεγχος για το συγκεκριμένο ελληνικό ΠΟΠ προϊόν, μέσα από συγκεκριμένους κανόνες, που θα του δώσουν περαιτέρω αξία.

Από την πλευρά του ο Δρ. Δ. Γκίκας αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης και δημιουργίας ενός συστήματος ιχνηλασιμότητας της φέτας και της πρώτης ύλης, καθώς υπάρχει η σχετική τεχνολογία και μεθοδολογία που θα μπορούσε να επιτρέψει την παρακολούθηση της πορείας του γάλακτος και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της φέτας και συνεπώς την εξασφάλιση της ελληνικότητάς της και της αξίας της.

Η Δωδώνη συνεργάζεται με 5.500 Έλληνες παραγωγούς σε 514 χωριά της Ελλάδος, ενώ στα σχέδια της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας, περιλαμβάνεται η διεύρυνση της γκάμας των προϊόντων της, που σήμερα μετράει περισσότερους από 80 ξεχωριστούς κωδικούς, καθώς και η ανανέωση των συσκευασιών της, ακολουθώντας τις σύγχρονες διατροφικές προτιμήσεις και τάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατα, προχώρησε στην ανανέωση της συσκευασίας για την αυθεντική Φέτα ΔΩΔΩΝΗ Π.Ο.Π. με 40% λιγότερο αλάτι και για το ΔΩΔΩΝΗ ελαφρύ λευκό τυρί με 12% λιπαρά.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις