Παρασκευή, 3 Μαΐ
19oC Αθήνα

Η τρύπα 1 δις στα έσοδα φέρνει νέα μέτρα;

Η τρύπα 1 δις στα έσοδα φέρνει νέα μέτρα;

Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε σε όλους τους τόνους ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει ως τις 5 Δεκεμβρίου, ημερομηνία συνεδρίασης του κρίσιμου για την Ελλάδα Eurogroup, που θα κρίνει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και θα συζητήσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Όμως, για να κλείσει η αξιολόγηση θα πρέπει προηγουμένως να κλείσουν ορισμένες “τρύπες” του προϋπολογισμού που σύμφωνα με τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών ξεπερνούν ελαφρώς το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Αυτές θα είναι και τα μεγάλα “αγκάθια” του δεύτερου γύρου των διαπραγματεύσεων που αναμένεται να αρχίσουν τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου.

Η ελληνική κυβέρνηση αντιτείνει πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και η οποιαδήποτε “τρύπα” θα κλείσει από την υπεραπόδοση των εσόδων, η οποία στο δεκάμηνο μεταφραζόταν σε 2,4 δισ. ευρώ περισσότερα έσοδα.

Οι Θεσμοί αντιτείνουν ότι δεν είναι όλα τα έσοδα επαναλαμβανόμενα και μάλιστα προσδιορίζουν το ποσό των μην επαναλαμβανόμενων εσόδων στα 500 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που είναι το πρώτο μεγάλο “αγκάθι”.
Το δεύτερο κενό είναι τα 280 εκατομμύρια ευρώ που υπολείπονται για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Γι΄ αυτά ύστερα από την άρνηση της κυβέρνησης για περικοπή προνοιακών επιδομάτων και την επιλογή του εξορθολογισμού και της ενσωμάτωσης, το κουαρτέτο ζητά να καταργηθεί η προσωπική διαφορά (όπως έγραψε χθες το newsit.gr), πρόταση που η κυβέρνηση δεν μπορεί σε καμία στιγμή να αποδεχτεί, γιατί έτσι ξανανοίγει το ασφαλιστικό και ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί.

Η τρίτη πληγή είναι οι περικοπές ύψος 400 εκατομμυρίων ευρώ για την άμυνα που δεν έγιναν φέτος και τα τεχνικά κλιμάκια εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να γίνουν, ιδίως μετά τη στάση της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα.
Ετσι από τη Δευτέρα εκτός από τα εργασιακά και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, η αντιπαράθεση θα είναι σκληρή και για τον προϋπολογισμό του 2017, γιατί δεν αποκλείεται να φέρει ακόμα και νέα μέτρα.

Στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι με τα στοιχεία για την υπέρβαση στα έσοδα, αλλά και τις τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν για ανάπτυξη 2,7% τον επόμενο χρόνο, θα καταφέρουν να πείσουν το κουαρτέτο ότι δεν υπάρχει κανένα κενό και ο προϋπολογισμός του επόμενου χρόνου θα εκτελεστεί κανονικά.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε