Δευτέρα, 29 Απρ.
22oC Αθήνα

Ίσως η ΕΚΤ προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων

Σύμφωνα με την Eurostat, ο πληθωρισμός στις 17 χώρες-μέλη της ευρωζώνης ανήλθε στο 2,5% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, ποσοστό αμετάβλητο σε σύγκριση με τον Ιούλιο, όπως ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη σε ετήσια βάση παρέμεινε αμετάβλητος ενώ ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, γεγονός που ενέτεινε τις εκτιμήσεις πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δε θα αυξήσει όπως αναμενόταν τα επιτόκια, αλλά αντίθετα θα τα μειώσει.

Η ΕΚΤ θέλει να κρατήσει τον πληθωρισμό κάτω από το 2% αλλά κοντά σε αυτό το ποσοστό και ορισμένοι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι θα αύξανε το βασικό της επιτόκιο στο 1,75% από το 1,5% για να αντιμετωπίσει την πίεση των τιμών.

Παράλληλα η Eurostat ανέφερε ότι η ανεργία ήταν 10% τον Ιούλιο, στο ίδιο σχεδόν ποσοστό με τον Ιούνιο–περίοδος για την οποία η εκτίμησή της αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, καθώς αρχικά είχε κάνει λόγο για 9,9%. Ο αριθμός των ανέργων στα κράτη μέλη της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 61.000 ανθρώπους τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο, στα 15,757 εκατ. ανθρώπους.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ είχε πει την Δευτέρα ότι επανεξετάζονται οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών, αφήνοντας να εννοηθεί πως ενδέχεται να μειωθεί η έμφαση που δίνεται απ την ΕΚΤ στις πληθωριστικές πιέσεις.

Στις προηγούμενες εκτιμήσεις της, τον Ιούνιο, η Τράπεζα προέβλεπε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα κυμαινόταν στο φάσμα 2,5-2,7% εφέτος και από 1,1 ως 2,3% το 2012.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε