Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

«Καλός καιρός» για τα χιονοδρομικά! Προσδοκίες ότι το χιόνι θα φέρει έσοδα

χιονοδρομικά

«Χαράς ευαγγέλια» για τα χιονοδρομικά κέντρα, καθώς, οι νέες χιονοπτώσεις θα διατηρήσουν τις πίστες ανοιχτές για περισσότερο καιρό. Προσδοκίες ότι το Σαββατοκύριακο θα αυξηθούν κατακόρυφα οι επισκέψεις από τους λάτρεις του σκι. 

Η επιμήκυνση της χειμερινής περιόδου, το μεγάλο στοίχημα για τον τουρισμό φέτος. Νέες επενδύσεις από τα χιονοδρομικά κέντρα για να μετατραπούν σε ορεινά πάρκα με χειμερινές δραστηριότητες.

Σε μία περίοδο που το Υπουργείο Τουρισμού καταβάλλει προσπάθειες για να προβάλλει τη χώρα μας ως χειμερινό προορισμό, στέλνοντας, το μήνυμα ότι «η Ελλάδα είναι κατά 80% ορεινή», το χιόνι των ημερών, λειτουργεί υποστηρικτικά σε όλη αυτή την καμπάνια. «Ευεργετικό» χαρακτήρισαν το χιόνι που έπεσε στην κορυφή του Πηλίου, επιχειρηματίες της περιοχής, που η δραστηριότητά τους σχετίζεται με τις χειμερινές δραστηριότητες. 

Πέρυσι, το χιόνι που έπεσε ήταν «επικό» σχολιάζουν οι επιχειρηματίες των χιονοδρομικών κέντρων, υπενθυμίζοντας στο newsit.gr, ότι «οι πίστες στον Παρνασσό παρέμειναν ανοιχτές μέχρι το Μάιο». Φορείς της αγοράς, προσδοκούν ότι και ο φετινός χειμώνας θα είναι «σύμμαχος» των προσπαθειών τους.

Το χιόνι φέρνει επενδύσεις

Όσο πιο πολύ χιόνι πέσει, τόσο περισσότερο τα χιονοδρομικά της χώρας προσδοκούν ότι τα έσοδα τους θα είναι αυξημένα.  Κάποια μάλιστα, από τα 22 που συνολικά λειτουργούν στη χώρα μας, έχουν υλοποιήσει επενδύσεις αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, γι’ αυτό κι ελπίζουν ότι με «σύμμαχο» τον καιρό, θα μπορέσουν να αποσβέσουν σε συντομότερο χρόνο, τα έξοδα που έχουν κάνει.

Στα Καλάβρυτα, για παράδειγμα εδώ και μερικούς μήνες ξεκίνησαν επενδύσεις 25 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων. Επίσης, πρόσφατα, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας υλοποίησε πρόγραμμα ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ για τον πλήρη εκσυγχρονισμό όλων των αναβατήρων του Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου και με προοπτική ανέγερσης τριών ορόφων στο σαλέ, που θα στεγάσουν ξενοδοχείο, εστιατόρια πολυτελείας και καταστήματα.

Αλλά και στο χιονοδρομικό κέντρο Ζήρειας, το πλησιέστερο στην Αττική, που λειτουργεί από το 2007, αναγκαίες καθίστανται οι επενδύσεις, λόγω της εκρηκτικής αύξησης που καταγράφει η επισκεψιμότητα τα τελευταία χρόνια. Υπολογίζεται, ότι κάθε χρόνο οι επισκέπτες αυξάνονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10%. Έτσι, παρόλο που δημιουργήθηκαν νέοι χώροι στάθμευσης, ωστόσο, τα προβλήματα από τα μποτιλιαρίσματα των αυτοκινήτων και των τουριστικών λεωφορείων, δεν έχουν ακόμα λυθεί, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της περιοχής.

Στο νεότερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας, το Ανήλιο Μετσόβου, που επισκέφθηκε τις ημέρες των εορτών και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την οικογένειά του, το μεγάλο στοίχημα αποτελεί η επιμήκυνση της σεζόν. Την εορταστική περίοδο ο καιρός στάθηκε «σύμμαχος» για τους λάτρεις του σκι.

Προκειμένου, όμως, να διατηρηθεί η επισκεψιμότητα του κόσμου καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, η διεύθυνση του χιονοδρομικού κέντρου έχει προβλέψει τη δημιουργία ενός πάρκου, που όπως προσδίδει και ο τίτλος του Anilio Adventure Park, περιλαμβάνει αθλητικές δραστηριότητες που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες που αγαπούν το βουνό.

Αναβιώνει το χιονοδρομικό κέντρο της Κρήτης

Την αυξητική τάση της επισκεψιμότητας στα χιονοδρομικά κέντρα προσπαθούν τώρα να αξιοποιήσουν ακόμα και στην νησιωτική Ελλάδα. Στην Κρήτη εδώ και χρόνια υπάρχει ένα εγκαταλελειμμένο χιονοδρομικό κέντρο στα Ανώγεια, που σύντομα θα λειτουργήσει ως ορεινός προορισμός για εναλλακτικές αθλητικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.   Πρόσφατα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης ενέκρινε την υποβολή αίτησης για χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, ύψους 795.000 ευρώ, για την αναβάθμιση και τον εξοπλισμό του χιονοδρομικού και μετατροπή του σε ορεινό καταφύγιο, προσδοκώντας ότι θα αποτελέσει προορισμό για τους 12 μήνες του χρόνου.  Στο εν λόγω χιονοδρομικό κέντρο, τα λιφτ για την πίστα λειτούργησαν μόνο για δύο χρόνια τη δεκαετία του 1990.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις