Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Κόκκινα δάνεια: Ο ένας στους δύο θα κινδυνεύσει να χάσει το σπίτι του – Το σχέδιο για τους πλειστηριασμούς

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Υποχωρεί η κυβέρνηση μπροστά στις απαιτήσεις της τρόικας για τους πλειστηριασμούς
– Που θα “κάτσει” τελικά το πλαφόν στις αντικειμενικές και το εισόδημα για την προστασία των ακινήτων
– Θα πληρώσουν τη… νύφη όσοι έχουν επιχειρηματικά δάνεια
– Το επικοινωνιακό “τρικ” της κυβέρνησης για να χρυσώσει το χάπι στην κοινή γνώμη

Παρά τις διαρροές για σκληρό παιχνίδι της τρόικας και κίνδυνο να προστατευθεί μόνο το 25% των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια από τους πλειστηριασμούς όλα δείχνουν ότι το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια βαίνει προς οριστικοποίηση.
Το τίμημα βέβαια θα είναι βαρύ καθώς με βάση τις πληροφορίες του newsit.gr τα εισοδηματικά κριτήρια και η αντικειμενική αξία που συζητά η κυβέρνηση θα πέσουν χαμηλά με αποτέλεσμα να μην προστατεύεται ποσοστό μεγαλύτερο από 50% ως 55% των δανειοληπτών με κόκκινο δάνειο.
Οι πληροφορίες του newsit.gr λένε ότι η κυβέρνηση προκειμένου να βρεθεί λύση στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές είναι διατεθειμένη μετά την αρχική υποχώρηση σε ότι αφορά στις αντικειμενικές αξίες από τις 200.000 στις 180.000 ευρώ να πέσει ακόμη περισσότερο. Πιθανότατα πλέον το πλαφόν να μπει στις 170.000 ευρώ.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν σε ότι αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια ότι το πλαφόν διαμορφώνεται ως εξής:
Άγαμος 10.500: ευρώ/έτος
Ζευγάρι 17.500: ευρώ/έτος
Ζευγάρι με ένα παιδί: 21.500 ευρώ/έτος
Ζευγάρι με δυο παιδιά: 26.000 ευρώ/έτος

Το στοίχημα της κυβέρνησης είναι μέσα στις επόμενες ώρες και ημέρες να καταφέρει να πείσει τους δανειστές. Ανάμεσα στα “όπλα” που θα χρησιμοποιήσει είναι και το γεγονός ότι το σύστημα δεν αντέχει περισσότερους από 5.000 ως 6.000 πλειστηριασμούς τον χρόνο, ενώ παράλληλα και οι ίδιες οι τράπεζες δεν επιθυμούν να υπάρξει “τσουνάμι” πλειστηριασμών.
Καθώς επίσης μιλάμε για διαπραγμάτευση, ένα παζάρι δηλαδή, η κυβέρνηση φαίνεται πως θυσιάζει τα επιχειρηματικά δάνεια έναντι των στεγαστικών, για να πετύχει δηλαδή μεγαλύτερου ύψους πλαφόν που θα εξασφαλίσουν προστασία από τους πλειστηριασμούς για περισσότερους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων θα δεχθεί πιο σκληρούς όρους για όσους έχουν επιχειρηματικά δάνεια.
Σε επικοινωνιακό επίπεδο και για να προληφθούν κοινωνικές αντιδράσεις η κυβέρνηση θα επιχειρήσει συμφωνία με τις τράπεζες (η οποία πιθανότατα έχει ήδη επιτευχθεί) έτσι ώστε αρχικά τουλάχιστον οι πλειστηριασμοί να αφορούν στους λεγόμενους μπαταχτσήδες, αυτούς που οι τράπεζες ευγενικά αποκαλούν στρατηγικούς οφειλέτες που πολύ απλά έχουν χρήματα αλλά δεν πληρώνουν εκμεταλλευόμενοι τα ευεργετήματα του νόμου.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε