Επιχειρήσεις

Ν. Ζαχαριάδης, CEO Elpedison: H Ενεργειακή Κρίση και ο ρόλος του LNG

«Η Ενεργειακή Κρίση δεν έχει παρέλθει και χρειάζονται άμεσα επενδύσεις στον τομέα Φυσικού Αερίου». Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της Elpedison Νικόλαος Ζαχαριάδης μιλώντας στο Συνέδριο Power & Gas Forum.

Όπως είπε, οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απανθρακοποίηση οδήγησαν σε πρόσθετες ανάγκες εισαγωγής φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά. Αναφορικά με την επάρκεια σε ποσότητες, το α’ εξάμηνο του 2021 παρατηρήθηκε σημαντική διεύρυνση του ελλείματος Φυσικού Αερίου που αποδυνάμωσε σημαντικά την ενεργειακή θέση της Ευρώπης.

Για την κάλυψη του ελλείμματος, ο κ. Ζαχαριάδης ανέφερε ότι αναζητήθηκε στην spot αγορά LNG. Η αυξημένη ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), σε συνδυασμό με την περιορισμένη διαθέσιμη ποσότητα στη spot αγορά, οδήγησε σε αύξηση των τιμών.

Οι επιπτώσεις

Λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία, το πρόβλημα επιδεινώθηκε γιατί μειώθηκαν οι εισαγωγές από Ρωσία και η Ευρώπη βρέθηκε σε δεινή ενεργειακή θέση. Η μείωση της κατανάλωσης, η οποία επέφερε σοβαρότατες αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις, ήταν αναπόφευκτη.

Σχετικά με τα αποθέματα LNG – παρότι τον ερχόμενο Μάιο θα είναι υψηλότερα σε σχέση με το 2022 κατά 20-25 bcm – δεν βελτιώνουν την ενεργειακή θέση της Ευρώπης. Συνεπώς η ενεργειακή κρίση δεν έχει παρέλθει.

Εκτιμήσεις

Προχωρώντας σε εκτιμήσεις για την αγορά LNG, ο κ. Ζαχαριάδης ανέφερε ότι αναμένεται να παραμείνει οριακή έως το 2025, οπότε και αναμένεται η παγκόσμια παραγωγή να υπερκαλύψει τη ζήτηση λόγω έναρξης λειτουργίας νέων επενδύσεων. Από το 2031 αν δεν εντατικοποιηθούν οι επενδύσεις στο Φυσικό Αέριο, θα αρχίσει να διαφαίνεται και πάλι ένα σημαντικό χάσμα προσφοράς-ζήτησης LNG.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Επιχειρήσεις
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Επιχειρήσεις: Περισσότερα άρθρα
Τριπλή διεθνής διάκριση για την καμπάνια «Μάθε να το κάνεις σωστά» της Περιφέρειας Αττικής στα PR Awards της Νέας Υόρκης
Η καμπάνια είχε στόχο την προώθηση σύγχρονων πρακτικών ενημέρωσης, την ενίσχυση της υπευθυνότητας και την προαγωγή της κοινωνικής ευαισθητοποίησης
Τριπλή διεθνής διάκριση για την καμπάνια «Μάθε να το κάνεις σωστά» της Περιφέρειας Αττικής στα PR Awards της Νέας Υόρκης
Από τη ΔΕΗ το φθηνότερο πράσινο τιμολόγιο της αγοράς τον Δεκέμβριο
Για ακόμη έναν μήνα, η ΔΕΗ διατήρησε την τελική τιμή του κυμαινόμενου πράσινου οικιακού τιμολογίου Γ1/Γ1Ν στα 0,13928 €/kWh, ακριβώς στα επίπεδα του Νοεμβρίου, με στόχο να παραμείνει σταθερή και ανταγωνιστική για τα νοικοκυριά
Λογότυπο της ΔΕΗ