Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Μετά την απόφαση της ΕΚΤ το ευρώ “κατηφορίζει”

Μετά την απόφαση της ΕΚΤ το ευρώ “κατηφορίζει”

Σε πτωτική τροχιά μπήκε το ευρώ μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 0,25% στο 0,75%.

Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2374 δολάρια από το επίπεδο των 1,2543 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2462 δολ.

Αρνητικά επηρέασαν το ευρώ οι δυσοίωνες προβλέψεις του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ευρωζώνης. Ο κεντρικός τραπεζίτης μιλώντας σήμερα το μεσημέρι στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου ανέφερε ότι έχουν ήδη επιβεβαιωθεί οι κίνδυνοι που είχε διαγνώσει στο πρόσφατο παρελθόν η ΕΚΤ στο μέτωπο της ανάπτυξης. Ο ίδιος προέβλεψε ότι η ανάκαμψη στην ευρωζώνη παραμένει αδύναμη ενώ η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί.

Στη δευτερογενή αγορά στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν τρείς συναλλαγές ύψους 3 εκατ. ευρώ οι οποίες αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 25,88% με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,43% να διαμορφωθεί στο 24,43%.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,20%, στη διάρκεια των 9 μηνών διατηρήθηκε στο 1,06%, στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 0,94%, στο τρίμηνο κυμαίνονταν στο 0,64%, ενώ στο μήνα διατηρήθηκε το 0,36%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε