Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Νέες πιέσεις από την Ευρώπη – Αποφάσισαν μονομερώς να “κόψουν” στο μισό τα κονδύλια 1 δισ. ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Νέες πιέσεις από την Ευρώπη – Αποφάσισαν μονομερώς να “κόψουν” στο μισό τα κονδύλια 1 δισ. ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

– Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα θα δώσει μόνο 500 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ
– Η αρχική συμφωνία ήταν 1 δισ. όμως σήμερα αποφάσισαν να δώσουν τα μισά
– Έχει ήδη προηγηθεί και το κόψιμο κατά 1 δισ. ευρώ της δόσης από το πακέτο βοήθειας
– Προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ΕΤΕπ

Παράθυρο για αύξηση της ρευστότητας από την ΕΤΕπ, αλλά στο μέλλον άνοιξε μετά τη σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Γιάννη Στουρνάρα με τη διοίκηση της ΕΤΕπ.

Επί τάπητος τέθηκε η απόφαση του Δ.Σ. της ΕΤΕπ, το οποίο συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα, σχετικά με το πρόγραμμα δανειοδότησης των ΜμΕ μέσω των ελληνικών τραπεζών.

Η επίσημη ενημέρωση έγινε σήμερα από τη διοίκηση της ΕΤΕπ αλλά οι πρώτες πληροφορίες έφτασαν στην ελληνική κυβέρνηση από την προηγούμενη Παρασκευή και έκαναν λόγο για μείωση στο μισό του ποσού που θα παρέχει η ΕΤΕπ σε μικρομεσαίους με εγγύηση 500 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Όπως προκύπτει από τη δήλωση του Γ. Στουρνάρα, τελικά η δυσμενής αυτή απόφαση δεν αλλάζει αλλά η τράπεζα της Ε.Ε. αφήνει παράθυρο για μεγαλύτερη μόχλευση στο μέλλον.

Ειδικότερα, ο υπουργός δήλωσε:

“Εγκρίθηκε από το Δ.Σ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) η πρώτη φάση του προγράμματος δανειοδότησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων μέσω ελληνικών τραπεζών με πόρους της ΕΤΕπ.

Το ποσό που εγκρίθηκε ως πρώτη φάση του προγράμματος είναι 500 εκατομμύρια ευρώ.

Όταν οι πόροι αυτοί απορροφηθούν, τότε η ΕΤΕπ θα ασχοληθεί με τη δεύτερη φάση έως ότου υλοποιηθεί πλήρως το ποσό έως 1 δισ. ευρώ όπως προβλέπεται στην αρχική συμφωνία”.

Η προβληματική σχέση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΤΕπ δεν είναι κάτι καινούριο. Στο θέμα είχε αναφερθεί πριν από λίγες ημέρες εκτενώς ο υπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Στουρνάρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ. Τότε ο υπουργός είχε εξαπολύσει επίθεση κατά της ΕΤΕπ, σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να σκέφτεται και να δρα όπως μια Εμπορική Τράπεζα. Παράλληλα, είχε επισημάνει την αρνητική στάση της ΕΤΕπ για μόχλευση κονδυλίων του ΕΣΠΑ τα οποία, όπως είχε σημειώσει ο υπουργός, περιμένουν να χρησιμοποιηθούν ως εγγυήσεις.

Ο ίδιος είχε αποκαλύψει ότι το θέμα έχει ήδη τεθεί σε ανώτατο κοινοτικό επίπεδο για να λυθεί. Τα γυμνάσια της ΕΤΕπ προς την Ελλάδα δεν περιορίζονται μόνο σε αυτήν τη νέα αρνητική εξέλιξη. Αντιθέτως, είχε προηγηθεί η ρήτρα δραχμής που είχε προσπαθήσει να βάλει η τράπεζα αρχικά σε δάνειο της ΔΕΗ και να επεκτείνει τη «ρήτρα νομίσματος» σε όλες τις συμβάσεις.

Τότε εκπρόσωπος της ΕΤΕπ, μιλώντας σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, είχε προσπαθήσει να υποβιβάσει το θέμα υποστηρίζοντας ότι ο συγκεκριμένος όρος είναι τυπικός και θα εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες.

Το ίδιο στέλεχος της τράπεζας είχε αναφέρει ότι η ΕΤΕπ ξεκίνησε πρόσφατα να ενσωματώνει σε όλες τις δανειακές συμβάσεις ρήτρα άλλου νομίσματος η οποία όπως είχε υποστηρίξει ενσωματώνει σε όλες τις δανειακές συμβάσεις ρήτρα άλλου νομίσματος, η οποία επιτρέπει την αποπληρωμή σε διαφορετικό νόμισμα από το ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Εγγυήσεων για τις ΜμΕ, στις 21 Μαρτίου και ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με την ΕΤΕπ, είχε εγκριθεί η συμφωνία για τη σύστασή του.

Η συμφωνία προέβλεπε ότι το Ταμείο αυτό θα αποτελείται από πόρους του ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, οι οποίοι με αντίστοιχη μόχλευση από την ΕΤΕπ 1:2 θα παρέχουν συνολική ρευστότητα τουλάχιστον 1 δισ. μέχρι το τέλος του 2013.

Συγκεκριμένα, και με βάση τη συμφωνία, η ΕΤΕπ αναλαμβάνει μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 να χορηγήσει δάνεια ύψους 600 εκατ. και μέχρι το τέλος του 2013 δάνεια 400 εκατ. Στόχος ήταν μέχρι το τέλος του 2015 να έχει δοθεί στην αγορά 1,440 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα ακόμα βήμα της Ε.Ε. στην κατεύθυνση της πίεσης προς την Ελλάδα. Έχει ήδη προηγηθεί και το κόψιμο κατά 1 δισ. ευρώ της δόσης από το πακέτο βοήθειας.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε