Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Νέο πακέτο στήριξης για τις κλειστές επιχειρήσεις τον Απρίλιο ανακοινώνει η κυβέρνηση

Νέο πακέτο στήριξης για τις κλειστές επιχειρήσεις τον Απρίλιο ανακοινώνει η κυβέρνηση

Νέο έκτακτο οριζόντιο μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές και τον Απρίλιο με κρατική εντολή, ανακοινώνει σε λίγες ώρες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και θα έχει τον χαρακτήρα εφάπαξ από αποζημίωσης.

Πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονται πάντως από το υπουργείο Οικονομικών, αναφέρουν ότι η αποζημίωση θα είναι της τάξεως των 2.000 – 3.000 ευρώ και το νέο επίδομα για τις επιχειρήσεις θα υπολογίζεται με βάση τον τζίρο του 2019.

Την ίδια ώρα στην κυβέρνηση ετοιμάζουν παρέμβαση για τις επιταγές, η οποία θα διευκολύνει τους εκδότες επιταγών, ώστε να μην γεμίσει η αγορά ακάλυπτες επιταγές, όταν φτάσει η ώρα των πληρωμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται ένα πλάνο χρηματοδότησης των εκδοτών για να καλύψουν τις επιταγές τώρα και να αποπληρώσουν τα ποσά σε βάθος χρόνου.

Εκπρόσωποι των φορέων του εμπορικού κόσμου έχουν ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο ένα χαμηλότοκο «ειδικό» δανεισμό των εκδοτών των επιταγών, με στόχο τα χρήματα να παραμείνουν «κλειδωμένα» σε λογαριασμό όψεως για να καλύψουν τις επιταγές. Σε διαφορετική περίπτωση, επιμένουν  να ληφθούν μέτρα στήριξης και των κομιστών των επιταγών, χωρίς τους αυστηρούς περιορισμούς που έχουν μπει μέχρι σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη ρύθμιση για παράταση 75 ημερών στην πληρωμή των επιταγών αφορούσε την περίοδο 30 Μαρτίου έως και 31 Μαΐου 2020 (πρώτο lockdown) ενώ η τελευταία  προβλέπει το πάγωμα για 30 μέρες για τις επιταγές που λήγουν από 1η  έως και τις 30 Απριλίου 2021.

Click4more Το παρασκήνιο για το έκτακτο επίδομα στα καταστήματα που δεν ανοίγουν

Ταυτόχρονα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική Απόφαση για το πρόγραμμα κάλυψης παγίων δαπανών  ύψους 500 εκατ. ευρώ μέσω «πιστωτικού» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Τα πιστωτικά αναμένεται να εκδοθούν έως τα τέλη Μαΐου 2021 και η επιχείρηση θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει το ποσό της ενίσχυσης που θέλει να κατανείμει για την πληρωμή φορολογικών οφειλών και το ποσό που θέλει να χρησιμοποιήσει για την πληρωμή ασφαλιστικών οφειλών.

Η ενίσχυση θα υπολογιστεί ως ποσοστό των παγίων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί από το κράτος. Οι επιχειρήσεις που θα είναι επιλέξιμες θα πρέπει σωρευτικά να ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους, να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης, να έχουν υποβάλλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται, να παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020 και να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019.

Ανοίγουν σήμερα οι εμπορικές επιχειρήσεις

Ανεβάζουν ρολά σήμερα, μετά από αρκετό χρονικό διάστημα τα εμπορικά καταστήματα με την μέθοδο του click away, αλλά και του click inside. Ο πελάτης πριν πάει στο κατάστημα θα πρέπει να κλείσει ραντεβού ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά.

Εν συνεχεία ο πελάτης θα πρέπει να αποστείλει sms στον νέο πενταψήφιο αριθμό 13032 που ενεργοποιείται από σήμερα, αποκλειστικά για τις αγορές στα εμπορικά καταστήματα. Οι καταναλωτές αφού έχουν κλείσει το ραντεβού τους με το κατάστημα θα αποστέλλουν sms με το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση τους στο 13032 και από εκείνη την ώρα θα έχουν στη διάθεση τους 3 ώρες για να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους.

Να σημειωθεί ότι ο κάθε πολίτης, θα μπορεί να αποστείλει από το κινητό του, μόνο ένα sms στην ημέρα. Αν μάλιστα κάποιος επιχειρήσει να στείλει και δεύτερο θα λαμβάνει μία αυτοματοποιημένη απάντηση η οποία θα αναφέρει το εξής: «η μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα δεν είναι εφικτή. Επιτρέπεται μία μετακίνηση ημερησίως».

Για τις αγορές στα εμπορικά καταστήματα θα επιτρέπονται και οι διαδημοτικές μετακινήσεις χωρίς να υπάρχει όριο στα χιλιόμετρα θα διανύσει ο κάθε πελάτης.

Η καταχώρηση της παραγγελίας – ραντεβού θα γίνεται από την επιχείρηση και θα αποστέλλεται στον πελάτη αποδεικτικό εγγράφου της αγοράς είτε ηλεκτρονικά είτε με sms στο οποίο θα υπάρχουν επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης και χρονικό διάστημα παραλαβής.

Την παραλαβή από το κατάστημα θα μπορεί να την κάνει μόνο ένα άτομο και η πληρωμή θα γίνεται, είτε μέσω POS στο κατάστημα, είτε μέσω e-banking.

Στην περίπτωση της παραλαβής εκτός καταστήματος (click away) ισχύουν: τήρηση ελάχιστης απόστασης δύο μέτρων μεταξύ πελατών, 9 άτομα μέγιστος αριθμός στην αναμονή και 10 λεπτά μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής.

Στην περίπτωση της παραλαβής – αγοράς εντός καταστήματος (click inside) η επιχείρηση έχει υποχρέωση για ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται. Εντός του καταστήματος, τηρείται η αναλογία ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με μέγιστο αριθμό των 20 ατόμων.

Παράλληλα προβλέπεται για τα καταστήματα προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7:00 έως τις 20:30 από Δευτέρα έως Σάββατο ενώ δεν επιτρέπεται η λειτουργία την Κυριακή.

Επίσης από σήμερα τα σούπερ μάρκετ θα μπορούν να πωλούν ξανά προϊόντα, όπως ηλεκτρικές συσκευές, παιχνίδια, βιβλία κ.λπ., πώληση που είχε απαγορευτεί, όταν είχε κλείσει το λιανεμπόριο. Το μέτρο δεν θα ισχύσει στις περιοχές εκείνες που δεν θα ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα.

Τέλος να σημειωθεί ότι παραμένει σε ισχύ ο περιορισμός των διαδημοτικών μετακινήσεων και του ορίου των 2 χιλιομέτρων για τα σούπερ μάρκετ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις