Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Ο φόβος και το άγνωστο τρομάζουν την οικονομία πολύ περισσότερο από τον κορονοϊό

Ο φόβος και το άγνωστο τρομάζουν την οικονομία πολύ περισσότερο από τον κορονοϊό

Η κατάσταση στην οικονομία δείχνει να έχει ξεφύγει και οι επιπτώσεις δεν μπορούν να υπολογιστούν. Σοβαροί αναλυτές αναφέρουν ότι αυτή την στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας και της κοινωνίας κατ’ επέκταση είναι ότι κανείς δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών έλεγχε χθες ότι καλά είναι τα μέτρα που λαμβάνονται και θα βοηθήσουν την οικονομία σε ένα βαθμό, αλλά οι επιπτώσεις είναι αδύνατο να υπολογιστούν αυτή την στιγμή και κατά συνέπεια, όσα μέτρα και να ληφθούν μπορεί τελικά να είναι ανεπαρκή σε αυτά που χρειάζεται η αγορά και η οικονομία.

Click4more Finito: “Κλείνει” όλη την Ιταλία για 15 μέρες ο Κόντε! Μόνο φαρμακεία και σούπερ μάρκετ ανοιχτά! video

Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά το vertigo στο οποίο έχει πέσει η παγκόσμια οικονομία είναι η στάση των χρηματιστηρίων. Στο ναό του καπιταλισμού την Νέα Υόρκη, ο δείκτης Dow Jones, ένας δείκτης που παλαιότερα ήταν από τους πλέον ανθεκτικούς, μοιάζει τις τελευταίες ημέρες σαν φτερό στον άνεμο.

Προχθές ανέβηκε 1.200 μονάδες και χθες, χωρίς ουσιαστική μεταβολή των δεδομένων, έχασε το ίδιο ποσοστό και κάτι παραπάνω. Αναλυτές πάντως σχολιάζοντας την στάση αυτή των αγορών σημειώνουν ότι, ο κορονοϊός έχει ανεβάσει τον δείκτη του φόβου στο ζενίθ και αυτό κάνει επενδυτές και αγορές να συμπεριφέρονται μάλλον αλλοπρόσαλλα και χωρίς ίχνος λογικής.

Η κατάσταση πάντως χθες έγινε χειρότερη μετά την κήρυξη του κορονοϊού σε πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Bear Market

Ο Dow Jones μετά από σχεδόν δέκα χρόνια εισήλθε σε bear market έχοντας απώλειες περίπου 6%.

Το νέο selloff στην Wall Street πυροδότησε τόσο η ταχεία εξάπλωση του κορονοϊού, ο οποίος αναβαθμίστηκε σε πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όσο και η απουσία αποφασιστικής δημοσιονομικής αντίδρασης από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση προκειμένου να οχυρωθεί η αμερικανική οικονομία απέναντι στις επιπτώσεις του κορονοϊού.

Click4more Τρομάζει ο ΠΟΥ για τον κορονοϊό: Θα γίνουν και άλλες χώρες… Ιταλία!

Ο Dow Jones βρίσκεται πλέον χαμηλότερα κατά περισσότερο από 20% από το ιστορικό υψηλό του και με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνει την επέκταση που ξεκίνησε το 2009 εν μέσω χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οι S&P 500 και Nasdaq απέφυγαν οριακά την περιοχή της bear market, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά ημέρας.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατρακύλησε 1.465 μονάδες (-5,9%) στις 23.553 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq έχασε 392 μονάδες (-4,7%) στις 7.952 μονάδες, ενώ ο S&P 500 διολίσθησε κατά 140 μονάδες (-4,89%) στις 2.741 μονάδες.

Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών μπήκαν οι διαβουλεύσεις Κογκρέσου – Λευκού Οίκου για ένα πακέτο στήριξης της οικονομίας καθώς η επιδημία του κορονοϊού αναμένεται ότι θα έχει βαρύ αντίκτυπο στους ρυθμούς ανάπτυξης. Μια πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αναστολή του φόρου μισθωτών υπηρεσιών προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομία δεν φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση στο Κογκρέσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν συναντήθηκε χθες με την επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι στις πρώτες, διερευνητικές επαφές, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ πραγματοποίησε συζητήσεις με Ρεπουμπλικάνους με αντικείμενο ένα πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας.

Σημειώνεται ότι το Κογκρέσο έχει ήδη εγκρίνει ένα πακέτο χρηματοδότησης $8,3 δισ. που θα κατευθυνθεί σε προσπάθειες ανάπτυξης ενός εμβολίου για τον κορονοϊό και σε βοήθεια προς τις αρμόδιες αρχές για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Την προσοχή των επενδυτών τράβηξε χθες και η αιφνίδια μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας κατά 50 μονάδες βάσης στο 0,25% σε μια προσπάθεια τόνωσης της ανάπτυξης. Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι θα δρομολογήσει ειδική χρηματοδοτική διευκόλυνση για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της επιδημίας.

Σήμερα πάντως συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ η αμερικανική Federal Reserve, η οποία μείωσε εκτάκτως τα επιτόκια της την προηγούμενη εβδομάδα, αναμένεται να προχωρήσει και σε νέα μείωση στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της επόμενη εβδομάδα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις