Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ο χάρτης με τις νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες – Που αυξάνονται και που μειώνονται

Ο χάρτης με τις νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες – Που αυξάνονται και που μειώνονται

Από την περασμένο Σάββατο 1η Ιανουαρίου ισχύουν οι νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες και επί τω πλείστων είναι αυξημένες σε σχέση με αυτές που ίσχυαν έως και το τέλος του περασμένου έτους.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες αφορούν τα ακίνητα σε 13.808 ζώνες – περιοχές σε όλη τη χώρα. Όπως προκύπτει οι τιμές, για μία στις δύο περιοχές εμφανίζονται αυξημένες, κάτι που παρασύρει προς τα πάνω και μία σειρά από φόρους, τέλη και πρόστιμα.

Αντίθετα για περίπου στο 20% των περιοχών παρατηρείται μείωση των αντικειμενικών αξιών, ενώ για το 25% των περιοχών οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες με συνέπεια οι φόροι που επιβάλλονται στα ακίνητα να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα.

Στην Αττική οι νέες τιμές ζώνης που ενεργοποιούνται από αύριο είναι αυξημένες έως και 95% στο κέντρο της Αθήνας, έως και 76% στο Χαλάνδρι, 75% στη Δάφνη, 62% στην Ανάβυσσο, 60% στον Άγιο Δημήτριο, 57% στο Ελληνικό, 53% στη Γλυφάδα και 41% στου Ζωγράφου.  Η Ηρώδου Αττικού κρατά τα σκήπτρα του πιο ακριβού δρόμου της πρωτεύουσας με την τιμή ζώνης να κάνει άλμα στα 10.200 ευρώ από 9.000 ευρώ ενώ ο Λαιμός Βουλιαγμένης συντηρεί την αίγλη της πιο ακριβής περιοχής του Λεκανοπεδίου με την τιμή να εκτοξεύεται από τα 8.900 ευρώ στα 10.800 ευρώ.

Πρώτη φορά στις αντικειμενικές αξίες

Για εκατοντάδες περιοχές που εντάσσονται για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού αξίας ακινήτων οι τιμές, με βάση τις οποίες η Εφορία υπολογίζει τους φόρους, κάνουν άλμα ακόμα και 250%. Μέχρι σήμερα οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων στις συγκεκριμένες περιοχές προέκυπταν από συγκριτικά στοιχεία με όμορους Δήμους, ή ακόμα χειρότερα με βάση τη χαμηλότερη τιμή της περιφέρειας.

Από την Πρωτοχρονιά το σύστημα άλλαξε και οι τιμές θα υπολογίζονται με βάση τις τιμές ζώνης με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να έρχονται στην Ιθάκη (+250%), στην Κω (108%), στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής (94%) και ακολουθούν με 79% η Κεφαλονιά και 75% η Χερσόνησος Ηρακλείου.

Με το νέο χάρτη των αντικειμενικών αξιών περίπου μία στις πέντε περιοχές (2.860 ζώνες ή 21% του συνόλου) «κερδίζουν» μείωση τιμών. Ενδεικτικά, μειωμένες κατά 50% είναι οι τιμές ζώνης σε Φλώρινα και Φάρσαλα, 44% στη Χίο, 38% στη Νάξο, 33% στις Πρέσπες, 35% στην Κηφισιά, 31% στα Άνω Λιόσια, 20% στην Πεντέλη, 15% στη Φιλοθέη και 12,5% στη Βούλα.

Στις περιοχές που οι τιμές ζώνης αυξάνονται, οι φόροι καταγράφουν σημαντική αύξηση. Έτσι για παράδειγμα για την αγορά ενός διαμερίσματος 70 τετραγωνικών στου Ζωγράφου όπου η τιμή ζώνης είναι σήμερα 1.450 ευρώ, αυξάνεται σε 2.050 ευρώ και ο φόρος μεταβίβασης από 3.045 ευρώ ανεβαίνει στα 4.305 ευρώ.

Αντίθετα σε περιοχές που οι αντικειμενικές αξίες μειώνονται οι αγοραπωλησίες γίνονται «φθηνότερες». Για παράδειγμα ένα διαμέρισμα 120 τετραγωνικών στην Πεντέλη όπου η κατώτερη τιμή μειώνεται κατά 20% από τα 1.750 ευρώ στα 1.400 ο φόρος μεταβίβασης από 6.300 ευρώ υποχωρεί σε 5.040 ευρώ με το όφελος για τον φορολογούμενο να φθάνει τα 1.260 ευρώ.

Μέσα στο 2022 αναμένεται να «τρέξει» και η δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Η φάση αυτή  στοχεύει στη διαμόρφωση ενός  συστήματος που θα παρακολουθεί τις τάσεις στην αγορά ακινήτων, εξασφαλίζοντας ότι η αντικειμενική αξία δεν θα αποκλίνει από την αγοραία. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της αυτοματοποιημένης επικαιροποίησης ενός πλήρως ψηφιοποιημένου συστήματος απεικόνισης των ζωνών αξιών ανά τακτά χρονικά διαστήματα και τη δημιουργία σχετικής πλατφόρμας. Στο πλαίσιο αυτό παρέχεται τεχνική βοήθεια ώστε να αναπτυχθούν οι κατάλληλες διαδικασίες και τα εργαλεία.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις