Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ομόλογα: Άνοδος στις αποδόσεις καθώς αυξάνεται η πίεση στην ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων

ΕΦΚΑ
Φωτογραφία αρχείου: Intime

Συνεχίστηκε και σήμερα η άνοδος των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, καθώς η δημοσιοποίηση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, κατέδειξε ότι υπάρχει στο εσωτερικό της Κεντρικής Τράπεζας αυξανόμενη πίεση για αύξηση των επιτοκίων.

Στην Ευρωζώνη τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η οικονομία επιβραδύνεται χωρίς ωστόσο να φαίνεται προς το παρόν ο κίνδυνος ύφεσης. Για παράδειγμα, οι λιανικές πωλήσεις εμφάνισαν σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο αύξηση ελαφρώς μικρότερη (0,3%, Ιανουάριος: 0,2%) της αναμενομένης (0,5%), ενισχυόμενες σε ετήσια βάση (5%, Ιανουάριος: 8,4%) για δωδέκατο συνεχόμενο μήνα. Σύμφωνα με τα πρακτικά της ΕΚΤ, σημαντικός αριθμός μελών υποστήριξε την ανάγκη για ταχύτερο ρυθμό ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού. Παράλληλα, ορισμένα μέλη της ΕΚΤ θα επιθυμούσαν σαφή προσδιορισμό της ολοκλήρωσης του τακτικού προγράμματος APP το καλοκαίρι, ώστε να αυξηθούν τα επιτόκια στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ άλλα υποστήριξαν ότι θα πρέπει να τηρηθεί στάση αναμονής. Η ΕΚΤ εκτιμά ότι η οικονομία τής Ευρωζώνης είναι ανθεκτικότερη την τρέχουσα περίοδο, συγκριτικά με την περίοδο έναρξης της πανδημίας στις αρχές του 2020.

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων και πιο συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 48 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόνο τα 10 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε περαιτέρω στο 2,84% από 2,73% χθες, έναντι 0,69% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,15% από 2,08%.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το δολάριο καθώς νωρίς το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,0861 δολ. από το επίπεδο των 1,0876 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολ που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,0861 δολ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις