Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Π. Ξενόπουλος: Ο ομογενής γκουρού της εστίασης που έφερε τα TGI Friday΄s στην Ελλάδα

Π. Ξενόπουλος: Ο ομογενής γκουρού της εστίασης που έφερε τα TGI Friday΄s στην Ελλάδα

Επενδύσεις εν μέσω κορονοϊού, πραγματοποιεί η TGI Friday΄s στην Ελλάδα. Μετά το κατάστημα στο Golden Hall που, δεν έχει ακόμα συμπληρώσει ένα χρόνο λειτουργίας, τώρα ένα νέο ακόμη σημείο πώλησης προστέθηκε στην αλυσίδα, αυτή τη φορά στο Σύνταγμα. 

Πίσω από την ανάπτυξη της αμερικανικής αλυσίδας εστιατορίων στην Ελλάδα, βρίσκεται ο επιχειρηματίας Παναγιώτης (Πίτερ) Ξενόπουλος, επικεφαλής του ομίλου εστίασης PAX. 

Είναι ο άνθρωπος που, από το 1997, που άνοιξε το πρώτο κατάστημα TGI στο Κεφαλάρι, μέχρι σήμερα, έχει δημιουργήσει 10 εστιατόρια της ίδιας αλυσίδας και παράλληλα έχει υλοποιήσει πολλά ακόμη projects στον τομέα εστίασης.

Χαμηλών τόνων, ο Έλληνας ομογενής, με καταγωγή από την Κοζάνη, διαθέτει μακρά εμπειρία στο χώρο της εστίασης, που ξεπερνά τα 40 χρόνια.  Στην αμερικανική αγορά, αναπτύσσει τρεις αλυσίδες εστίασης, την Pax Wholesome Foods, την Europa Café και την Roasted Κitchen, (με περισσότερα από 60 εστιατόρια στο σύνολό τους), ενώ στην Ελλάδα, εκτός από τα TGI Fridays, είναι επίσης ιδιοκτήτης του ιταλικού εστιατορίου Napolitivo και της αλυσίδας PAX Burgers, που πρωτοεμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη πριν από επτά περίπου χρόνια, συνεχίζοντας την ανάπτυξη και στην Αθήνα. 

Γκουρού της εστίασης

Σε νεαρή ακόμα ηλικία, ο Π. Ξενόπουλος, αναζήτησε το «αμερικανικό όνειρο» στην Νέα Υόρκη.  Τα πρώτα επαγγελματικά του βήματα τα έκανε ως σερβιτόρος. Γρήγορα όμως τόλμησε να γίνει ο ίδιος επιχειρηματίας, ανοίγοντας τα δικά του εστιατόρια, ενώ στη συνέχεια διεύρυνε το πεδίο δραστηριοτήτων του στους τομείς της ναυτιλίας και των χρηματοοικονομικών. Αποτελεί έναν εκ των ιδρυτών της Marathon Bank (θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς με έδρα την Νέα Υόρκη), όμως, η δράση του στον τομέα της εστίασης μετράει τα περισσότερα χρόνια.

Παρόλο που η επιχειρηματική του πορεία στην αμερικανική αγορά ήταν πετυχημένη, ωστόσο πάντα αναζητούσε τρόπους για να διατηρήσει τους δεσμούς του με την Ελλάδα.  Η ευκαιρία αυτή του δόθηκε το 1995, όταν ζώντας από κοντά την επιτυχία των ΤGI Fridays στην Αμερική, ήλθε σε συμφωνία με την ιδιοκτήτρια εταιρεία Carlson Restaurants Worldwide, για να αναπτύξει το σήμα και στην Ελλάδα,  ανοίγοντας τελικά, το πρώτο κατάστημα TGI Friday’s στο Κεφαλάρι. Σήμερα, λειτουργούν  καταστήματα της αμερικανικής αλυσίδας σε Κηφισιά, Γλυφάδα, Αμπελόκηπους, Κολωνάκι, Μαρίνα Φλοίσβου, Άγιο Δημήτριο, Golden Hall, Σύνταγμα καθώς και Πυλαία και Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

Τα TGI Friday’ s, το γυναικείο φύλο και η ιστορία 65 χρόνων

Το κίνητρο του δημιουργού των TGI Friday’ s, ήταν η γνωριμία του με γυναίκες. Αυτό τουλάχιστον αναφέρεται σε άρθρο των New York Times για το success story, της αμερικανικής αλυσίδας, που διανύει 65 χρόνια ζωής και το Φεβρουάριο του 2020 αριθμούσε 869 καταστήματα, εκ των οποίων τα 348 βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Πώς όμως προέκυψε, το πρωτοποριακό για την εποχή του εστιατόριο – μπαρ, που κατατάσσεται στην κατηγορία casual dining; 

Στα μέσα της δεκαετίας του ΄60, ένας ανύπαντρος Νεοϋορκέζος που πουλούσε κολόνιες, βλέποντας ότι σε μια συνοικία, κοντά στη γέφυρα Queennsboro, ανατολικά του Μανχάταν, εργάζονταν πολύς νέος κόσμος, αποφάσισε να αγοράσει μία παλιά μπυραρία, που επισκεπτόταν ο ίδιος συχνά, με σκοπό να την μετατρέψει στο μέρος που μετά τη δουλειά τους θα συγκεντρωνόντουσαν στελέχη από επιχειρήσεις για να χαλαρώσουν.  

Επιθυμία του ήταν να γνωριστεί με το γυναικείο φύλο, καθώς στην περιοχή εργάζονταν πολλές νέες γυναίκες, και κατοικούσαν αεροσυνοδοί και γυναίκες από τον κόσμο της μόδας. Έτσι, δανείστηκε χρήματα από τη μητέρα του και αφού αγόρασε το κτίριο, το ανασκεύασε, το διακόσμησε με λάμπες Τίφανι κι έβαλε να δουλέψει μοντέρνο προσωπικό, ονομάζοντας το νέο αυτό κατάστημα Τ.G.Ι.F που προέκυψε από το Thanks God It’s Friday.  

Η επιτυχία του νέου εγχειρήματος ήταν ραγδαία. Ο κόσμος που το κατέκλυσε από τις πρώτες  κιόλας ημέρες λειτουργίας, ανάγκασε την αστυνομία να παρέμβει. Τα χρόνια που ακολούθησαν τα TGI Friday’s επεκτάθηκαν όχι μόνο στην Αμερική, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.  Μέχρι σήμερα, η αλυσίδα τιμά τη γυναίκα, γι’ αυτό και συχνά διοργανώνει Ladies Nights. 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις