Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Περιπέτεια και για τα ελληνικά ομόλογα! Οι διεθνείς πιέσεις τα έστειλαν στο Θεό!

Περιπέτεια και για τα ελληνικά ομόλογα! Οι διεθνείς πιέσεις τα έστειλαν στο Θεό!

Η ελληνική οικονομία περνάει ένα εφιαλτικό 48ωρο. Ο τρόμος δεν λέει να περάσει αφού σήμερα δέχονται τα ομόλογα. Οι διεθνείς πιέσεις σφυροκοπούν τα κρατικά ομόλογα μετά και την εκτόξευση των αποδόσεων των 10ετών αμερικάνικων ομολόγων χθες και σήμερα.

Kύμα ρευστοποιήσεων παρατηρήθηκε και σήμερα στην αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να σημειώσουν περαιτέρω άνοδο και το περιθώριο του 10ετούς ομολόγου να ξεπεράσει “το φράγμα” του 4%.

Η ελληνική αγορά επηρεάστηκε από το αρνητικό κλίμα που κυριάρχησε σήμερα σε όλες σχεδόν τις αγορές ομολόγων. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και οι αποδόσεις των Αμερικανικών ομολόγων “επέστρεψαν” στα υψηλά επίπεδα (3,2%) του 2011. Η υποχώρηση στις αγορές ομολόγων αντανακλά σε ένα βαθμό τις ανησυχίες των επενδυτών για ανάσχαιση του ρυθμού ανάπτυξης των μεγαλύτερων οικονομιών μετά από την σταδιακή απόσυρση των έκτακτων μέτρων που είχαν υιοθετήσει οι Κεντρικές Τράπεζες

Στην ΗΔΑΤ, το σύνολο των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 28 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 9 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς και τα υπόλοιπα 19 εκατ. ευρώ σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε περαιτέρω στο 4,54% από στο 4,30% χθες, με αποτέλεσμα η απόδοση έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,51% να διαμορφωθεί στο 4,03% απο 3,84%.

Στην αγορά συνάλλάγματος παρατηρήθηκε ράλι του δολαρίου , το οποίο όμως αρχισε να ανακόπτεται νωρίς το απόγευμα.

Πιο συγκεκριμένα στη διάρκεια το δολάριο έφθασε μέχρι τα 1,1464. Ωστόσο νωρίς το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα ανέκαμψε ελαφρώς με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται στα 1,1534 δολ.

Η άνοδος στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων δημιουργεί αυξήμένη ζήτηση για δολάρια στην αγορά συναλλάγματος απο επενδυτές προκειμένου να επενδύσουν σε αυτά , με αποτέλεσμα να ενισχύεται το αμερικανικό νόμισμα.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,158%. Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,209%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,267%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,317% και, τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,371%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1502 δολάρια.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις