Οικονομία

Πληθωρισμός: 10,2% τον Απρίλιο

Ο πληθωρισμός συνεχίζει την ξέφρενη πορεία του και τον μήνα Απρίλιο. Έκλεισε στο 10,2% το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί στην χώρα από τον Ιανουάριο του 1995 που ήταν 10,7%. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται στο φυσικό αέριο με 122,6%, στο ηλεκτρικό ρεύμα με 88,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, το πετρέλαιο θέρμανσης με 65,1%, στα καύσιμα με 29%, στα λαχανικά με 13,8% και έλαια – λίπη με 22%.  

Έτσι, οι πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν και τελικά ο πληθωρισμός για τον μήνα Απρίλιο, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ εκτινάχθηκε. Βασική αιτία της ανεξέλεγκτης αυτής πορείας του πληθωρισμού είναι το γεγονός ότι οι τιμές στην ενέργεια πραγματικά καλπάζουν. Φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο και καύσιμα, είναι σε εξωπραγματικά επίπεδα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στο 10,2%, που είναι 1,3 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον Μάρτιο που είχε διαμορφωθεί στο 8,9%.

Κάτι που δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο είναι  ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,1%, που είναι μία από τις μεγαλύτερες μηνιαίες μεταβολές των τελευταίων 10ετιών.

Από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του μηνός Απριλίου 2022 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2021 προέκυψε αύξηση 10,2% έναντι μείωσης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020

Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Απρίλιο 2022, σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2022, παρουσίασε αύξηση 2,1% έναντι αύξησης 0,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Μαΐου 2021 – Απριλίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαΐου 2020 – Απριλίου 2021, παρουσίασε αύξηση 4,4% έναντι μείωσης 1,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Μαΐου 2020 – Απριλίου 2021 με το δωδεκάμηνο Μαΐου 2019 – Απριλίου 2020.

plithorismosapriliou plithorismosapriliou

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Καναδάς: Καταργούνται από 1ης Σεπτεμβρίου οι ανταποδοτικοί δασμοί στα εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα – Εξαιρούνται οχήματα, χάλυβας και αλουμίνιο
Με τον τρόπο αυτόν ο Καναδάς ανταποκρίνεται στις εξαιρέσεις που χορήγησε στις αρχές του μήνα η Ουάσινγκτον στα καναδικά προϊόντα
People are silhouetted in front of the Canadian national flag at the Palais des Congres in Montreal, Quebec, Canada October 21, 2019.
ΗΠΑ: Οι δασμοί θα μπορούσαν να μειώσουν το έλλειμα κατά 4 τρισ. δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία
Εάν συνεχιστούν οι αυξήσεις στους δασμούς, τα αυξημένα έσοδα θα συρρικνώσουν τα πρωτογενή ελλείμματα κατά 3,3 τρισ. δολάρια και θα μειώσουν τους τόκους που καταβάλλει η χώρα για το ομοσπονδιακό χρέος της κατά 0,7 τρισ. την επόμενη δεκαετία
ΗΠΑ: Οι δασμοί θα μπορούσαν να μειώσουν το έλλειμα κατά 4 τρισ. δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία
ΕΕ: Επενδύσεις ύψους 116 εκατ. ευρώ σε 13 έργα για την αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων
Τα 13 έργα, στα οποία συμμετέχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ερευνητικοί οργανισμοί, τοπικές αρχές, σχολεία και επιχειρήσεις, «θα αποφέρουν ευρύ φάσμα οφελών για τους ωκεανούς και τα ύδατα στην ΕΕ και όχι μόνο»
Santorini island, Greece
Πάουελ (Fed): Οι μεταβαλλόμενοι κίνδυνοι ενδέχεται να δικαιολογούν την προσαρμογή των επιτοκίων
«Η σταθερότητα του ποσοστού ανεργίας και άλλων δεικτών της αγοράς εργασίας μας επιτρέπει να προχωρήσουμε προσεκτικά καθώς εξετάζουμε αλλαγές στη στάση της πολιτικής μας», δήλωσε ο Πάουελ
Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell holds a press conference following a two-day meeting of the Federal Open Market Committee on interest rate policy in Washington, U.S., September 18, 2024.