Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Politico: Έξοδος της Ελλάδας μόνο κατ’ όνομα! Το λουρί θα μείνει κοντό

Politico: Έξοδος της Ελλάδας μόνο κατ’ όνομα! Το λουρί θα μείνει κοντό

Πρώτο θέμα στην ευρωπαϊκή έκδοση του περιοδικού Politico είναι η Ελλάδα. Ο τίτλος του άρθρου είναι «Οι δανειστές της Ελλάδας την πιέζουν να βγει απο τα μνημόνια αλλά μόνο κατ’ όνομα». Όπως αναφέρει το άρθρο η πολυπόθητη έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια μοιάζει με μια ευκαιρία να πετάξει από πάνω της τα δεσμά της λιτότητας. Όμως, αναφέρει το άρθρο, οι δανειστές της έχουν άλλα πράγματα στο μυαλό τους.

Το Politico εξηγεί ότι τα τελευταία 8 χρόνια η Αθήνα δεν έχει κανέναν έλεγχο στην οικονομική της πολιτική και έχει δεχθεί μέτρα και μεταρρυθμίσεις προκειμένου να μην χρεοκοπήσει. Σημειώνει πάντως ότι αξιωματούχοι της αποκαλούμενης και τρόικας κάνουν ό,τι μπορούν για να μην της βγάλουν τις χειροπέδες! Είναι, λέει το Politico, ελάχιστα πρόθυμοι να δώσουν στην Ελλάδα πλήρη έλεγχο στα οικονομικά της.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση ευρωπαίου αξιωματούχου: «Όταν χρωστά κανείς σε μια τράπεζα ένα εκατομμύριο ευρώ, είναι δικό του πρόβλημα. Όταν, όμως, της χρωστά ένα δισ. τότε γίνεται πρόβλημα της τράπεζας. (Οι Έλληνες) μας χρωστούν περισσότερα από 200 δισ. ευρώ, οπότε δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε για το τι συμβαίνει στη χώρα τους». Και προσθέτει ότι ενώ οι άλλες χώρες είναι υποχρεωμένες να δέχονται δύο ετήσιους ελέγχους από την Κομισιόν και τον ESM, για την Ελλάδα θα προβλέπονται τέσσερις, στο πλαίσιο της «ενισχυμένης επιτήρησης».

Δεν θα βγάλουν το λουρί από το λαιμό της Ελλάδας

Άλλος αξιωματούχος υπενθυμίζει στο Politico ότι είναι πολλά τα λεφτά που χρωστάμε στους ευρωπαίους και γι’ αυτό το λουρί δεν θα μας το βγάλουν από το λαιμό και μάλιστα θα είναι και κοντό. Η Ελλάδα σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες που επεξεργάζονται το μεταμνημονιακό προγραμμα, θα υποστεί ακόμα και μετά την τυπική έξοδο από το μνημόνιο πολύ αυστηρή επιτήρηση.

Οι ίδιοι μάλιστα τονίζουν ότι ανησυχούν για ένα νεο ελληνικό δράμα αν χαλαρώσουν τα λουριά στην τωρινή ή σε μια επόμενη κυβέρνηση. Το Politico γράφει ακόμα ότι ο ίδιος ο επικεφαλής του  ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ πίσω από κλειστές πόρτες εξέφρασε την αγωνία του ότι όλες οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί κατά την διάρκεια του ελληνικού προγράμματος μπορεί να πανε στράφι μετά τον Αύγουστο.

«Η Ελλάδα θα επιδιώξει όση περισσότερη ανεξαρτησία μπορεί από αυτή την έξοδο, αλλά αν τους απορρίψουν οι αγορές θα μπουν και πάλι σε πρόγραμμα», λέει άλλος ευρωπαίος διπλωμάτης.

«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να σταματήσουμε τους Έλληνες από το να γυρίσουν στα παλιά τους κόλπα. Πρέπει να μείνουν προσηλωμένοι στις μεταρρυθμίσεις», είπε άλλος ευρωπαίος αξιωματούχος.

πηγη: Politico.eu

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις