Κυριακή, 28 Απρ.
23oC Αθήνα

Πώς θα λειτουργήσει ο Φορέας Ακινήτων για τα σπίτια των ευάλωτων οφειλετών – Μπαίνει στην τελική ευθεία με ορίζοντα το γ΄ τρίμηνο του 2024

Πώς θα λειτουργήσει ο Φορέας Ακινήτων για τα σπίτια των ευάλωτων οφειλετών – Μπαίνει στην τελική ευθεία με ορίζοντα το γ΄ τρίμηνο του 2024
Φωτογραφία-iStock

Στην τελική ευθεία υλοποίησης με ορίζοντα το γ’ τρίμηνο του 2024, υπό νέα δεδομένα βάσει των αλλαγών που ψηφίστηκαν πρόσφατα με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τα δάνεια, μπαίνει το έργο της σύστασης Φορέα Απόκτησης & Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Πρόκειται για τον οργανισμό που προβλέπει ο πτωχευτικός νόμος 4738/2020 και θα συσταθεί με κεφάλαια ιδιωτών επενδυτών, προκειμένου να παρεμβαίνει στους πλειστηριασμούς και να αγοράζει τα ακίνητα των ευάλωτων οφειλετών που θα πτωχεύουν.

Με τον τρόπο αυτό, ο οφειλέτης θα συνεχίζει να παραμένει στην κατοικία του, αποφεύγοντας την έξωση, καταβάλλοντας στον Φορέα ενοίκιο. Το ενοίκιο θα εξοφλεί το χρέος, ανάλογα με τις δυνάμεις του οφειλέτη και με μηνιαία κρατική επιδότηση στη δόση από 70 έως 210 ευρώ, βάσει της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Με τον πρόσφατο νόμο 5072/2023 του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών για τα δάνεια επήλθαν τροποποιήσεις στον σχεδιασμό του Φορέα Ακινήτων, καθώς στις διαπραγματεύσεις με τους επενδυτές καθ΄ όλο το 2023 διαπιστώθηκε η ανάγκη βελτιώσεων ώστε να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον. Σημειώνεται ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να βάλουν κεφάλαια της τάξεως των 2 δις. ευρώ προκειμένου να αγοράζουν τα σπίτια των οικονομικά ευάλωτων από τους πλειστηριασμούς για να τους τα επανεκμισθώνουν.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επενδυτές είχαν ζητήσει να υπάρξει έκπτωση της τάξεως του 30% – 35% στην τιμή αγοράς των ακινήτων, όπως θα συνέβαινε αν αποκτούσαν το ακίνητο κατόπιν άγονων πλειστηριασμών. Ο νόμος Χατζηδάκη για τα δάνεια έκανε αποδεκτό το αίτημα των επενδυτών, οι οποίοι θα αγοράζουν τα ακίνητα με έκπτωση 30%. Ωστόσο, από την έκπτωση αυτή θα ωφελείται και ο οφειλέτης, αφού και ο ίδιος θα επαναγοράζει το ακίνητο με την ίδια έκπτωση μετά την λήξη της 12μηνης εκμίσθωσης που προβλέπει ο νόμος.

Μάλιστα, με τις βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο του Φορέα Ακινήτων, ο οφειλέτης θα μπορεί να ξαναγίνει ιδιοκτήτης του σπιτιού του, επαναγοράζοντάς το πριν τη λήξη της 12ετούς περιόδου μίσθωσης που προβλέπει ο νόμος και χωρίς να υποχρεώνεται στην καταβολή των μισθωμάτων που θα απομένουν μέχρι την λήξη της 12ετίας.

Προκειμένου να αγοράσει για να επανεκμισθώσει στον οφειλέτη το ακίνητο, ο νόμος δίνει δικαίωμα στον Φορέα να ορίσει εμπειρογνώμονα που θα μπει στην κατοικία για αυτοψία.

Σημειώνεται ότι και ο ίδιος ο ευάλωτος οφειλέτης θα μπορεί να υποβάλει αίτημα μεταβίβασης ή μίσθωσης της κύριας κατοικίας του στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης.

Ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης θα μπορεί να απορρίπτει το αίτημα για την απόκτηση της κύριας κατοικίας του ευάλωτου οφειλέτη, εφόσον η έκθεση αυτοψίας του μηχανικού διαπιστώνει την ύπαρξη αυθαίρετων κατασκευών ή αυθαίρετων χρήσεων στη συγκεκριμένη κύρια κατοικία, οι οποίες οδηγούν σε απαγόρευση μεταβίβασης και δεν μπορούν να τακτοποιηθούν, ή για την τακτοποίησή τους απαιτείται η συναίνεση συγκυρίων εξ αδιαιρέτου σε οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία.

Επίσης, ο Φορέας θα απαλλάσσεται από την υποχρέωση απόκτησης της κύριας κατοικίας του ευάλωτου οφειλέτη, εφόσον ο μηχανικός εμποδίστηκε να εισέλθει στην κύρια κατοικία του ευάλωτου και να διενεργήσει σε αυτήν αυτοψία.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις