Τρίτη, 30 Απρ.
17oC Αθήνα

Σήμερα (20/10) η ετυμηγορία και πιθανή αναβάθμιση από την Standard & Poor’s

Σήμερα (20/10) η ετυμηγορία και πιθανή αναβάθμιση από την Standard & Poor’s
Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα για την ελληνική οικονομία, αφού ευελπιστεί πως απόψε (20.10.2023) κοντά στα μεσάνυχτα η Standard & Poor’s, θα δώσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμολογία στο αξιόχρεο των ελληνικών ομολόγων και έτσι μετά από 14 χρόνια θα μπει ξανά στο κάδρο των ξένων επενδυτών και αγορών.

Αναλυτές σημειώνουν ότι οι πιθανότητες είναι με το μέρος της Ελλάδος καθώς οι επιδόσεις δικαιολογούν να λάβει η χώρα την επενδυτική βαθμίδα και η έκπληξη θα ήταν να μην δοθεί η επενδυτική βαθμολογία, παρά το αντίθετο. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί η αναβάθμισή της ελληνικής οικονομίας από την DBRS στις 15 Σεπτεμβρίου.

Προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορεί και το σχετικό report από την Citi η οποία όπως αναφέρει, ήδη ο S&P αξιολογεί την Ελλάδα με ΒΒ+ και σταθερό Outlook, με τις εκτιμήσεις να είναι υπέρ μιας ακόμη αναβάθμισης σε επενδυτική βαθμίδα (αξιολόγηση ΒΒΒ-).
Και αυτό είναι ένα ακόμη βήμα για τα ελληνικά ομόλογα, αφού θα λάβουν το IG από έναν από τους τρεις κορυφαίους οίκους αξιολόγησης.

Εφόσον αυτό συμβεί η Ελλάδα στο τυπικό του πράγματος θα έχει λάβει την επενδυτική αξιολόγηση, αλλά ουσιαστικά θα χρειάζεται μία ακόμη, είτε από τον Fitch, είτε από τη Μoody’s, προκειμένου τα ελληνικά ομόλογα να ενταχθούν σε ορισμένους από τους πιο σημαντικούς δείκτες ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας από τους διαχειριστές κεφαλαίων.
Με βάση τις παραπάνω εκτιμήσεις η Citi συστήνει στους επενδυτές να κρατήσουν εποικοδομητική στάση για τα ελληνικά ομόλογα.

Να σημειωθεί ότι η επόμενη, μετά την σημερινή αξιολόγηση, είναι προγραμματισμένη για την 1η Δεκεμβρίου από την Fitch και σύμφωνα τουλάχιστον με τους αναλυτές, θετικές ειδήσεις σήμερα θα στρώσουν το χαλί να συμβεί κάτι ανάλογο και τον Δεκέμβριο.

Πάντως στην περίπτωση που σήμερα δεν βγει λευκός καπνός, τότε μάλλον η κατάσταση δυσκολεύει. Να σημειωθεί ότι JP Morgan βλέπει την αναβάθμιση να έρχεται και από τον οίκο Standard & Poor’s στις 20 Οκτωβρίου και από τον οίκο Fitch την 1η Δεκεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά την Μoody’s, τον περασμένο μήνα προχώρησε σε διπλή αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου και έτσι έφτασε την αξιολόγηση της Ελλάδος στο τελευταίο σκαλί πριν από την επενδυτική βαθμίδα, φτάνοντας τις Fitch και S&P.

Ο οίκος κρατούσε στάση αναμονής διότι ανησυχούσε για τις πολιτικές εξελίξεις και μετά τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης θα προχωρούσε σε κάποια κίνηση. Το μήνυμα προς την κυβέρνηση είναι ένα: μεταρρυθμίσεις και συνετές δημοσιονομικές πολιτικές.

Ειδικότερα, αναβάθμισε το αξιόχρεο κατά δύο βαθμίδες, σε «Ba1» από «Ba3», με «σταθερές» τις προοπτικές επαναξιολόγησης. Έδωσε λοιπόν το σήμα ότι η πορεία της χώρας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές δεν απειλούν – για την ώρα – να την εκτροχιάσουν δημοσιονομικά.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις