Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Σπάνε τα … αρνητικά ρεκόρ τα ελληνικά ομόλογα – Πότε θα έρθει η νέα έκδοση

Σπάνε τα … αρνητικά ρεκόρ τα ελληνικά ομόλογα – Πότε θα έρθει η νέα έκδοση

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κινείται η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Χθες (08.10.2020) υποχώρησε κάτω από το 0,90% και συγκεκριμένα βρέθηκε στην περιοχή του 0,88% και αυτό εν πολλοίς είναι απόρροια της στήριξης που παρέχει η ΕΚΤ αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα, καθώς και η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κινήσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να περιοριστούν σημαντικά οι ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Να σημειωθεί ότι το προηγούμενο χαμηλό ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο, λίγο πριν την εμφάνιση της πανδημίας του κορονοϊού. Από τότε μέχρι σήμερα το ελληνικό χρέος έχει καταστεί επιλέξιμο για τις αγορές της ΕΚΤ και η Ελλάδα αναμένεται να λάβει περίπου 16 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ. Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα στην περιφέρεια της Ευρώπης που έχει υπέρ αποδώσει μετά την κρίση του κορονοϊού. Τα ομόλογα της Ιταλίας πλησιάζουν επίσης σε επίπεδα ρεκόρ.

Click4more Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Εκ των πραγμάτων αβέβαιες οι προβλέψεις του προσχεδίου

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ότι το δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ θα είναι κοντά στο 200% για το 2020 πριν μειωθεί ξανά το 2021. Το προσχέδιο προϋπολογισμού που παρουσιάστηκε τη περασμένη Δευτέρα βλέπει αύξηση έως και 7,5% το 2021 μετά από απότομη πτώση 8,2% φέτος, κυρίως λόγω της προβλεπόμενης αύξησης των επενδύσεων κατά 30,4%.

Ομόλογα: Νέες εκδόσεις

Όπως έχει τονίσει η κυβέρνηση και ειδικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, οι ανάγκες για στήριξη της οικονομίας και κατά συνέπεια τα ελλείμματα για εφέτος και του χρόνου, θα χρηματοδοτηθούν σε σημαντικό βαθμό από νέες εκδόσεις, ομολόγων και εντόκων.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού το 2021 οι νέες εκδόσεις ομολόγων θα διαμορφωθούν στα επίπεδα 11 δισ., ενώ οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων θα φτάσουν τα 13 δισ. Να σημειωθεί ότι οι τελευταίες εκδόσεις εντόκων έχουν γίνει με αρνητικό επιτόκιο.

Click4more Δεύτερη ευκαιρία για όσους έχασαν τις ρυθμίσεις της εφορίας

Μέχρι το τέλος του έτους το ελληνικό δημόσιο αναμένεται να βγει μία ακόμη φορά εφέτος στις αγορές με την έκδοση 15ετούς ομολόγου. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους είναι ήδη με το δάχτυλο στην σκανδάλη και θα περιμένει την κατάλληλη στιγμή. Εκτιμήσεις της αγοράς τοποθετούν τον χρόνο της έκδοσης από το τελευταίο 10ήμερο του Οκτωβρίου έως και τα μέσα Νοεμβρίου καθώς η συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή.

Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα που απορρέει από τα επιτόκια, αλλά και από τις εκθέσεις των δανειστών για την ελληνική οικονομία, γεγονότα που δείχνουν ότι οι αγορές πλέον εμπιστεύονται περισσότερο την χώρα, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Επενδυτική αξιολόγηση

Πριν την έλευση της πανδημίας στόχος της κυβέρνησης ήταν το 2021 να αποκτήσει η χώρα επενδυτική αξιολόγηση από τους διεθνείς οίκους, κάτι που βέβαια πήρε παράταση και ίσως δεν είναι στο τραπέζι πλέον, λόγω της πανδημίας. Όμως παραμένει βασική επιδίωξη. Έτσι εκτός από τις βασικές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, ικανοποιείται και μία άλλη επιδίωξη. Και αυτή δεν είναι άλλη από την συνεχή επαφή της χώρας με τις αγορές έτσι ώστε να οικοδομηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις