Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Στις αγορές η Ελλάδα με 10ετές ομόλογο – Η σημασία του στη μάχη κατά του κορονοϊού

Στις αγορές βγαίνει σήμερα η Ελλάδα με την έκδοση 10ετούς ομολόγου και στόχο την άντληση περί των 2,5 δις ευρώ.

Βασική επιδίωξη το όσο δυνατό χαμηλότερο επιτόκιο, την σημαντική υπερκάλυψη της έκδοσης και βέβαια η ποιότητα των επενδυτών που θα συμμετάσχουν.

Η Ελλάδα θέλει να εκμεταλλευτεί την θετική συγκυρία που υπάρχει αυτή την στιγμή στις αγορές και να βελτιώσει τα ταμειακά της αποθέματα, αλλά και την γενικότερη εικόνα της, απέναντι σε αγορές και επενδυτές.

Η προηγούμενη έκδοση 10ετούς ομολόγου είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Οκτώβριο. Είχαν αντληθεί 1,5 δις ευρώ με επιτόκιο οριακά πάνω από το 1,5%, ενώ είχε συγκεντρώσει προσφορές περί τα 5,4 δις.

click4more: Έτοιμοι… για όλα στην κυβέρνηση μετά τα νέα κρούσματα – Ποιες οι πιθανότητες για νέα καραντίνα

Σήμερα ο στόχος είναι να έχει μεγαλύτερη κάλυψη, επιθυμητή η προσφορά άνω των 10 δις και επιτόκιο κάτω από το 1,5%. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στην δευτερογενή αγορά είναι στο 1,385%. Να σημειωθεί ότι χθες ήταν και χαμηλότερα, στο 1,342%, αλλά όταν έγινε γνωστή η είδηση για έξοδο στις αγορές «τσίμπησε» λίγο. Το 5ετές ομόλογο διαπραγματευόταν χθες στο 0,589%

Ανάδοχοι της έκδοσης έχουν οριστεί οι BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan.

Την έκδοση είχε προαναγγείλει, σε συνέντευξή του, πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι τα ποσά αυτά που δανείζεται το κράτος χρησιμοποιούνται -μαζί με τον αυξημένο δανεισμό από έντοκα γραμμάτια, τα έσοδα του προϋπολογισμού και τη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης- για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης.

“Βάλσαμο” για τον κορονοϊό

Στόχος της έκδοσης είναι να χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς από τον Ιούλιο θα αρχίσουν να εισρέουν ευρωπαϊκά κονδύλια. 

Αξίζει να σημειώσουμε πως μετά και την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το PEPP στο 1,35 τρισ. ευρώ, θα μπορεί να αγοράσει περισσότερα ελληνικά ομόλογα (κοντά στα 27 δισ. ευρώ έναντι 16 δισ. ευρώ πριν την αύξηση) καλύπτοντας και με το παραπάνω τις ελληνικές εκδόσεις, ένα “σήμα” που αναμένεται να στηρίξει ακόμη περισσότερο τις κινήσεις του ΟΔΔΗΧ. Ο Οργανισμός συνεχίζει και τη στρατηγική αύξησης του μεγέθους των εκδόσεων των εντόκων έτσι ώστε σε συνδυασμό με τις εκδόσεις κρατικών ομολόγων να αναπληρωθούν τα κεφάλαια που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση από το “μαξιλάρι”, το οποίο αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται στα 33,5 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ αύριο ο ΟΔΔΗΧ προγραμματίζει νέα έκδοση εντόκων, διάρκειας 52 εβδομάδων, από όπου αναμένεται αντληθούν 1,6 δισ. ευρώ. Στόχος είναι στα τέλη του 2019 το «μαξιλάρι» να διαμορφώνεται αρκετά ψηλά, κοντά στα30 δισ. ευρώ, έτσι ώστε η Ελλάδα να διατηρεί ένα σημαντικό δίχτυ ασφαλείας, το οποίο θα είναι χρήσιμο για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας.

Να μην λησμονούμε ότι η Ελλάδα είχε θέσει, προ πανδημίας εποχή, το 2021 να έχει επενδυτική βαθμολογία από τους διεθνείς οίκους. Ο στόχος αυτός παραμένει, πιθανότατα με μία μικρή χρονική μεταβολή.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις