Κυριακή, 28 Απρ.
23oC Αθήνα

«Συναγερμός» στους κολοσσούς της παγκόσμιας ασφαλιστικής αγοράς για τους αυξανόμενους πολέμους και τους λαϊκιστές

«Συναγερμός» στους κολοσσούς της παγκόσμιας ασφαλιστικής αγοράς για τους αυξανόμενους πολέμους και τους λαϊκιστές

Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, όπως πόλεμοι και απρόβλεπτα αποτελέσματα εκλογών, σε όλο τον κόσμο δεν έχουν θέσει σε συναγερμό μόνο τους πολιτικούς, αλλά και τις ασφαλιστικές εταιρείες, σύμφωνα με την Handelsblatt.

O «συναγερμός» αυτός (και) στις ασφαλιστικές εταιρείες οφείλεται στο γεγονός ότι οι ολοένα και πιο βίαιες συγκρούσεις οδηγούν συχνά σε οικονομικές ζημιές για τις εταιρείες. Οι κίνδυνοι (πχ πόλεμοι, αύξηση επιρροής των λαϊκιστών σε εκλογές) κυμαίνονται από τη διακοπή της παραγωγής και τη διακοπή σημαντικών αλυσίδων εφοδιασμού έως την καταστροφή εργοστασίων και τον τραυματισμό εργαζομένων.

Η ασφαλιστική βιομηχανία εστιάζει επί του παρόντος στη ναυτιλιακή οδό μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, η οποία απειλείται από επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τους αντάρτες Χούθι και έχει προκαλέσει δεκαπλασιασμό των ασφαλίστρων μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Αναμένουμε ότι η σύγκρουση θα κλιμακωθεί με περαιτέρω επιθέσεις και αντίποινα», λέει ο Srdjan Todorovic, επικεφαλής του τομέα πολιτικής βίας και εχθρικού περιβάλλοντος της Allianz Commercial στο Λονδίνο. Προς το παρόν δεν αναμένει ότι η σύγκρουση θα επεκταθεί σε ολόκληρη την περιοχή με στρατιωτικές μάχες στο έδαφος.

Ο Todorovic και η ομάδα του που αποτελείται από εννέα ειδικούς σε θέματα κινδύνου παρακολουθούν τις γεωπολιτικές κρίσεις, τις στρατιωτικές συγκρούσεις και τις εμφύλιες ταραχές.

Πάνω απ’ όλα, προσπαθεί να αξιολογήσει το δυναμικό του οικονομικού κινδύνου. Εκτός από τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, η Allianz θεωρεί επίσης ιδιαίτερα επικίνδυνες τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις εντάσεις γύρω από την Ταϊβάν και τις συνοριακές διαφορές μεταξύ Βενεζουέλας και Γουιάνας, οι οποίες ελάχιστα αναγνωρίζονται διεθνώς.

«Οι περισσότερες συγκρούσεις ήταν μέχρι στιγμής εντός των προσδοκιών μας», εξηγεί ο ειδικός σε θέματα κινδύνων, «αλλά ο κίνδυνος πολέμου έχει αυξηθεί συνολικά, καθώς τα κράτη επιδεικνύουν τη δύναμη των μυών τους». Ο κίνδυνος τρομοκρατίας έχει επίσης αυξηθεί, επειδή ιδίως οι νέοι έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί στον απόηχο της σύγκρουσης Ισραήλ – Γάζας. Ο ίδιος πιστεύει ότι οι προμηθευτές ενέργειας, οι ενεργειακές υποδομές και οι πάροχοι μεταφορών διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο.

Οι εκτιμήσεις του Todorovic συνάδουν με την ανάλυση κινδύνου της Kirsten Mitchell-Wallace, διευθύντριας διαχείρισης κινδύνων χαρτοφυλακίου στην ασφαλιστική αγορά Lloyd’s του Λονδίνου.

Στη μεγαλύτερη ασφαλιστική αγορά του κόσμου, οι ασφαλιστές, οι μεσίτες και οι αντασφαλιστές συναλλάσσονται επίσης και μοιράζονται τους γεωπολιτικούς κινδύνους που σήμερα κάνουν πολλούς πολιτικούς να χάνουν τον ύπνο τους.

«Έχουμε περισσότερες από 40 εκλογές φέτος, οκτώ από τις οποίες λαμβάνουν χώρα στις δέκα πιο σημαντικές αγορές μας», λέει ο διαχειριστής – «και ανησυχούμε για την αυξανόμενη λαϊκιστική πίεση σε πολλές χώρες».

Ωστόσο, ο διαχειριστής κινδύνων είναι βέβαιος ότι η ασφαλιστική βιομηχανία μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει τους κινδύνους «ουράς» ή τους «μαύρους κύκνους»- δηλαδή τους κινδύνους με χαμηλή πιθανότητα εμφάνισης αλλά υψηλό δυναμικό ζημιών.

«Έχουμε αποκτήσει αρκετή εμπειρία με τα σενάρια πιθανών ζημιών για φυσικές καταστροφές όπως οι τυφώνες, την οποία μπορούμε τώρα να χρησιμοποιήσουμε για να αξιολογήσουμε τον κίνδυνο γεωπολιτικών κρίσεων», τονίζει ο διαχειριστής από τους Lloyd’s του Λονδίνου. Αντίθετα, η προσφυγή σε προηγούμενες πολιτικές καταστροφές δεν είναι πολύ χρήσιμη. «Το παρελθόν δεν αποτελεί καλό οδηγό για την αξιολόγηση των κινδύνων μιας κλιμάκωσης για την Ταϊβάν, για παράδειγμα», λέει ο Mitchell-Wallace.

Πολιτικός κίνδυνος Ντόναλντ Τραμπ

Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν επίσης μια πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Οι ασφαλιστές δεν θέλουν να αποκλείσουν πολιτικές αναταραχές μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, οι οποίες θα μπορούσαν να εξαπλωθούν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές.

«Αυτό είναι ένα σενάριο για το οποίο ανησυχούμε πολύ εσωτερικά και παρακολουθούμε στενά τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ», λέει ο διευθυντής της Lloyd’s.

Ωστόσο, ο εμπειρογνώμονας της Allianz Todorovic δεν έχει ακόμη παρατηρήσει πανικό για τον Τραμπ μεταξύ των πελατών του: «Μέχρι στιγμής, κανένας πελάτης δεν έχει ρωτήσει αν μπορεί να ασφαλιστεί έναντι της νίκης ή της ήττας του Ντόναλντ Τραμπ».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις