Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Τα ακίνητα που μπαίνουν στο «στόχαστρο» της Εφορίας και τα «τσουχτερά» πρόστιμα που προβλέπονται

ΕΝΦΙΑ 2021: Συνολικός φόρος 2,588 δισ. για 6,214 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων - Πόσοι είδαν μειώσεις

Τα ακίνητα που δεν έχουν δηλωθεί εν μέρει ή στο σύνολό τους, προκειμένου να πληρωθεί μικρότερος ΕΝΦΙΑ έχει βάλει στο στόχαστρο το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα σε μία περίοδο που η πορεία τους δεν είναι και η καλύτερη δυνατή.

Στα ραντάρ της Εφορίας δεν βρίσκονται μόνο οι παραπάνω παραβάτες, αλλά και οι οφειλέτες του Δημοσίου, που παρά το γεγονός ότι διαθέτουν ακίνητη περιουσία, όχι μόνο δεν προχωρούν στην εξόφληση των χρεών τους, αλλά ούτε καν στην ρύθμιση αυτών.

Μέσα στο έτος η ΑΑΔΕ θα αποκτήσει ένα νέο ηλεκτρονικό εργαλείο που θα καθιστά την διασταύρωση στοιχείων ακινήτων, καθώς θα υπάρξει διασύνδεση της Αρχής με το Κτηματολόγιο.

Στο «παιχνίδι» το κτηματολόγιο

Με την διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων (Κτηματολογίου και Περιουσιολογίου Ε9) οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα αποκτήσουν άμεση πρόσβαση στα αρχεία του Κτηματολογίου και θα εντοπίζουν ευκολότερα όλα τα ακίνητα και εμπράγματα δικαιώματα (πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία κ.λπ.) που υπάρχουν σε αυτά τόσο για τις περιοχές που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως όσο και για αυτές που βρίσκονται εκτός σχεδίου.

Εν συνεχεία διασταυρώνουν τα στοιχεία του Κτηματολογίου με αυτά που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι στο έντυπο Ε9 προκειμένου:

  1. Να εντοπιστούν περιπτώσεις ιδιοκτητών που έχουν δεν έχουν δηλώσει στο έντυπο Ε9 την πραγματική ακίνητη περιουσία τους για να αποφύγουν την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και άλλων φόρων.

  2. Να αναζητήσουν φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία τις οποίες αφήνουν απλήρωτες και αρρύθμιστες παρά το γεγονός ότι διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, στο στόχαστρο θα βρεθούν όσοι αποκρύπτουν από την Εφορία την πραγματική εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους, για να αποφεύγουν την πληρωμή φόρων και συγκεκριμένα:

  • Του ΕΝΦΙΑ είτε με την απόκρυψη ολόκληρου του ακινήτου είτε με την δήλωση στο Ε9 μειωμένου εμβαδού.

  • Των τεκμαρτών δαπανών διαβίωσης. Η υποεκτίμηση της ακίνητης περιουσίας στην Εφορία, οδηγεί σε μειωμένα τεκμήρια και άρα την πληρωμή λιγότερου φόρου, εάν το πραγματικό εισόδημα είναι μικρότερο από πραγματικές τεκμαρτές δαπάνες.

  • Την αποφυγή των κατασχέσεων για χρέη προς το Δημόσιο.

Όσοι λοιπόν φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων εντοπισθούν μετά τη διασταύρωση να έχουν αποκρύψει ακίνητα ή να τα έχουν δηλώσει λανθασμένα θα βρεθούν αντιμέτωποι με:

  • Την επιβολή πρόσθετου ΕΝΦΙΑ.

  • Πρόσθετο φόρο, ο οποίος υπολογίζεται ως τόκος εκπρόθεσμης καταβολής.

  • Πρόστιμο για την υποβολή ανακριβών δηλώσεων φόρου ακινήτων.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις