Οικονομία

Τα ελληνικά ποτά στη μάχη της κατάκτησης των ξένων αγορών

Τριάντα χρόνια μετά από την κατοχύρωση ονομασίας προέλευσης των Ελληνικών Αποσταγμάτων, οι επιχειρηματίες του κλάδου καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για την κατάκτηση των ξένων αγορών με το ούζο, το τσίπουρο, την τσικουδιά κι άλλα ελληνικά ποτά.

Σήμερα, 15 ελληνικά αποστάγματα προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ προσπάθειες γίνονται για να αυξηθεί η λίστα.

Μεγάλος πρωταγωνιστής της ελληνικής ποτοποιίας και αποσταγματοποιίας, είναι το ούζο. Η παραγωγή του φτάνει το 64% στο σύνολο όλων των ποτών που παράγουμε στη χώρα μας, ενώ στην ελληνική αγορά καταλαμβάνει το 51% του συνόλου των ελληνικών παραγομένων  προϊόντων.

Το ούζο εξάγεται ήδη στις αγορές του κόσμου, ενώ πρόθεση των Ελλήνων του κλάδου αποτελεί η διάδοση κι άλλων ποτών που βάση τους αποτελούν τα φυσικά αποστάγματα, όπως για παράδειγμα το τσίπουρο και η τσικουδιά.

Να σημειωθεί ότι η αγορά του τσίπουρου το 2018 αυξήθηκε κατά 4,3% σε σχέση με το 2017. Η κατηγορία τσίπουρο/τσικουδιά εμφανίζει τα τελευταία χρόνια μικρή μεν αλλά σταθερή αύξηση και προσπαθεί να εδραιωθεί στην ελληνική αγορά.

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών, η δραστηριότητα της εγχώριας ποτοποιίας τα τελευταία χρόνια εμφανίζει άνοδο, ξεπερνώντας την παραγωγή που είχαμε προ κρίσης και φτάνοντας τα τελευταία χρόνια περίπου τα 67 εκ. φιάλες καθαρής αλκοόλης, με τη θετική επίδραση των εξαγωγών σε μια περίοδο που η εγχώρια ζήτηση εμφανίζει κάμψη.

Το ούζο είναι από τους ουσιαστικότερους πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό, ενώ το τσίπουρο με τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου μπορεί να ξεπεράσει τα στενά σύνορα της τοπικής «οικιακής» οικονομίας και να αναδειχθεί σε ένα διεθνές προϊόν με ελληνική ταυτότητα, τονίζουν οι άνθρωποι της αγοράς.

Συγκριτικά πλεονεκτήματα

Τα ελληνικά αποστάγματα είναι φυσικά προϊόντα. Δεν χρησιμοποιείται καμία χημική ουσία στην παραγωγή τους. Πρόκειται για την τέχνη της απόσταξης γεωργικών πρώτων υλών. Η συγκεκριμένη διαδικασία απόσταξης μοιάζει μ’ αυτή του τζιν διασφαλίζοντας έτσι την υψηλή καθαρότητα του αποστάγματος.

Ο Μεσογειακός χώρος είναι πλούσιος σε φυτά και βότανα. Ο γλυκάνισος, ο μάραθος, η μαστίχα, η κανέλα, το γαρύφαλλο, ο κόλιανδρος, η ρίζα αγγελικής, το φλαμούρι, το κάρδαμο, η μέντα μπαίνουν στους παραδοσιακούς χάλκινους άμβυκες για να μας δώσουν το ούζο. Παρ’ όλο που όλες οι Μεσογειακές χώρες έχουν να αναδείξουν προϊόντα ανίσου εντούτοις μόνο το ούζο έχει χαρακτηριστεί ως distilled anise (απόσταγμα γλυκάνισου).

Στο τσίπουρο, καθοριστικό ρόλο παίζει η ποικιλία των σταφυλιών. Τα καλά σταφύλια είναι βασική προϋπόθεση για την παραγωγή ποιοτικού τσίπουρου. Με την προσεκτική ζύμωση των στεμφύλων τους (τις φλούδες που μένουν μετά το πάτημα των σταφυλιών και την εξαγωγή του μούστου για την παραγωγή κρασιού) και με την αργή απόσταξη τους βγαίνει το τσίπουρο.

«Η τέχνη του αποσταγματοποιού είναι να καταφέρει να αιχμαλωτίσει όλα τα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά του σταφυλιού όπως διαμορφώθηκαν μετά τη ζύμωση των στέμφυλων», αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Νίκος Καλογιάννης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Eπίδομα Θέρμανσης: Τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου ξεκινούν οι αιτήσεις για – Τα κριτήρια και οι ημερομηνίες καταβολής
Το επίδομα χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα για την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, φωτιστικού πετρελαίου, φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων, και βιομάζας ή θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης ή ηλεκτρική ενέργεια
Woman adjusting temperature on heating radiator, Energy crisis concept in Europe, Rising costs in private households for gas bill due to inflation and war
Η Ελλάδα υπέβαλε στην ΕΕ την πρόταση αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»
Κεντρικός στόχος της πρότασης αναθεώρησης είναι η διασφάλιση της αξιοποίησης του συνόλου της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης προς όφελος της ανάπτυξης της Ελλάδας με πραγματικό αντίκτυπο στην οικονομία, την κοινωνία
Σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΙΟΒΕ: Μικρή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο, αλλά εξασθένιση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης
H βελτίωση αυτή προέρχεται από την ενίσχυση των προσδοκιών στους επιχειρηματικούς τομείς και αρκετούς επιμέρους κλάδους, με εξαίρεση την οριακή εξασθένιση στη Βιομηχανία
Containers στο λιμάνι του Πειραιά