Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Τα βρήκε σκούρα ο Υπουργός

Τον απόλυτο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας θα ζητήσει ο Χ.Αλμούνια…
 
στη σημερινή συνεδρίαση του Ecofin. Κι αυτό μετά τη διαπίστωση ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να μειώσει το έλλειμμά της στο 3% το 2010, όπως είχε υποσχεθεί τον περασμένο Απρίλιο ο τότε υπουργός Γ.Παπαθανασίου.
Με τη σκληρή στάση του ο κοινοτικός επίτροπος, απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για την ανάταξη της οικονομίας και την αντιμετώπιση του χρέους που θα τελούν υπό την έγκριση της Επιτροπής, η οποία πλέον θα παρακολουθεί εν στενώ τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.
 
Είχε προηγηθεί ενημέρωση του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος παρουσίασε τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε: 1) στη ανεξαρτητοποίηση της ΕΣΥΕ, γιά να είναι πλέον αξιόπιστα τα στοιχεία της οικονομίας 2) στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που προβλέπει τη μείωση του ελλείμματος κατά 3,3% από τα οποία το 1,6% θα είναι μέσω μέτρων μόνιμου χαρακτήρα και 3) στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει η κυβέρνηση, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών-γυναικών στο Δημόσιο και την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.
Η αντίδραση Αλμούνια
Ο αρμόδιος επίτροπος, δεν έδειξε να πείθεται από το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Φέρεται μάλιστα να λέει πως το προσχέδιο είναι λόγια, αλλά θα περιμένει να δει μέτρα με την κατάθεση του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο.
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΜΟΥΝΙΑ
Ακρως επικριτικοί ήταν και οι εταίροι, με τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών να καλεί την κυβέρνηση να αποδώσει ενδεχομένως και ποινικές ευθύνες σε εκείνους που ευθύνονται για το θέμα της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων.
Σκληρή κριτική από τον Τρισέ
“Ακραία περίπτωση” χαρακτήρισε την Ελλάδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, μιλώντας στον ΑΝΤ1.«Οι αγορές δεν εμπιστεύονται την υπογραφή των χωρών που δεν παίρνουν τα αναγκαία μέτρα μείωσης των ελλειμμάτων. Αν δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα,τότε τα επιτόκια δανεισμού της χώρας θα βαίνουν αυξανόμενα.Σε αυτήν την περίπτωση οι επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν σε πιο ακριβό δανεισμό»,προειδοποίησε ο κ.Τρισέ. (δείτε τη συνέντευξη Τρισέ)

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε