Οικονομία

The game is over για την Ευρώπη

Τέλος για την Ευρώπη. Την Ευρώπη όπως την οραματίστηκαν οι πρωτεργάτες, την Ευρώπη όπως την ονειρευτήκαμε όταν μπαίναμε στην ευρωζώνη, την Ευρώπη της Δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της ισότητας και του κοινού μέλλοντος. Η Ευρώπη αυτή των ονείρων μας είναι νεκρή.

Δεν θα αναφερθούμε μόνο στην αντιδημοκρατική, για να μην πούμε αντιδραστική, απαξιωτική, ιδίως του Σόιμπλε, συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα, ούτε στις ανόητες δηλώσεις του Τουσκ ή του υπουργού Οικονομικών της Μάλτας ή άλλων άθλιων συμφεροντολόγων και κολαούζων του Σόιμπλε και της Γερμανίας. Ούτε στους ανατολικούς που δεν έχουν γαλουχηθεί στις ευρωπαϊκές αρχές της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης, όπως αποδεικνύουν οι δηλώσεις τους και προπαντός οι πράξεις τους.

Η Ευρώπη, κοινό σπίτι όλων των κατοίκων της, έχει εγκαταλειφθεί και ρημάζει για να μην πούμε πως κατεδαφίζεται καθημερινά.

Θα αναφερθούμε στην οργισμένη συμπεριφορά του Ρέντσι που τους αποκάλεσε όλους ανάξιους να λέγονται Ευρωπαίοι, χασομέρηδες και συμφεροντολόγους κι΄ αυτό για μία χούφτα μετανάστες που αρνούνται να υποδεχτούν στη χώρα τους. Αν είναι δυνατόν. Κι΄ όμως δυστυχώς είναι. Δεν θα ξυπνήσετε και πείτε εφιάλτης ήταν και πέρασε. Δυστυχώς είναι η παρακμή της Ευρώπης.

Θα αναφερθούμε επίσης, στην απίστευτη, απαράδεκτη, άκαρδη, αντιευρωπαϊκή, ανιστόρητη και κοντόφθαλμη, για να μην πούμε κάτι άλλο, να μην χρησιμοποιήσουμε κάποιον όρο πολιτικό και παρασυρθούμε σε χαρακτηρισμούς σε σχέση με το παρελθόν, του Σόιμπλε απέναντι σε όλους τους Ευρωπαίους ομολόγους του που τολμούν να έχουν διαφορετική από εκείνον άποψη.

Πού είναι η ισότητα, πού βρίσκεται ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, που πήγε ανεκτικότητα και η αναζήτηση κοινών λύσεων; Σε λίγο, που θα βρίσκονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των λαών; Στα γερμανικά σκουπίδια.
Η Ευρώπη των λαών είναι κλινικά νεκρή. Η γερμανική Ευρώπη αναδύεται και δεν γνωρίζει κανένας πόσο θα μείνει όρθια, θα διατηρηθεί ως απολίθωμα του παρελθόντος ή θα σωριαστεί σε ερείπια ξυπνώντας παλιούς ανταγωνισμούς και προαιώνια μίση μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών.

Η Ευρώπη είναι πλέον ένα άδειο πουκάμισο και όπως πορεύονται οι σημερινοί ηγέτες-νάνοι πολύ σύντομα οι εθνικιστικές, οι ξενοφοβικές, ακροδεξιές, φασιστικές ή ναζιστικές (ανάλογα με τη χώρα) δυνάμεις θα γεμίσουν αυτό το πουκάμισο με μίσος, εθνικισμούς, ανταγωνισμούς, θα βάλουν τη δική τους αντιδημοκρατική σφραγίδα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Και τότε το game is over θα είναι μία οδυνηρή πραγματικότητα, μία βαθιά πληγή που οι ιστορικοί του μέλλοντος θα αποφανθούν πως «οι άθλιοι της Ευρώπης» καταστρέψανε το σπουδαιότερο εγχείρημα των λαών.

Ευρώπη καληνύχτα…

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Χορηγήσεις, ευρωπαϊκό ομόλογο και κατάσχεση παγωμένων ρωσικών assets προτείνει η Κομισιόν για τη στήριξη της Ουκρανίας
«Οι τρεις επιλογές δεν αλληλοαποκλείονται. Μπορούν να συνδυαστούν ή να ακολουθήσουν τη σειρά τους», αναφέρει η Φον ντερ Λάιεν προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Γέφυρα στο Ταμείο Ανάκαμψης μετά το 2026 με μεταφορά πόρων του στo Eυρωπαϊκό Πρόγραμμα Αμυντικής Βιομηχανίας και αδιάθετα ΕΣΠΑ
Ορισμένες δαπάνες που χρηματοδοτούνται από το Σχέδιο Ανάκαμψης ενδέχεται να πραγματοποιηθούν μετά το 2026, ιδίως στην περίπτωση χρηματοοικονομικών μέσων που παρέχουν χρηματοδότηση για επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα
Ένα γαλλικό άρμα μάχης Leclerc
Κομισιόν: Φρένο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης – Καμπανάκι για ΟΠΕΚΕΠΕ και τουρισμό
Η αύξηση του ΑΕΠ προβλέπεται να μετριαστεί στο 1,7% το 2027, καθώς το RRF (Ταμείο Ανάκαμψης) πλησιάζει στο τέλος του, σημειώνει η φθινοπωρινή έκθεση της Κομισιόν
Falling stock exchange statistics with red arrow on screen. Trade and finance depression concept. 3D Rendering 5
Εκτέλεση κρατικού προϋπολογισμού: Πρωτογενές πλεόνασμα 10,3 δισ. στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου
Το πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 10,298 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 7,192 δισ. ευρώ
iStock