Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Θυσία οι επενδύσεις και η ρευστότητα στην αγορά για την δημιουργία πλεονάσματος τέρας

Θυσία οι επενδύσεις και η ρευστότητα στην αγορά για την δημιουργία πλεονάσματος τέρας

Μπορεί η κυβέρνηση να υπερηφανεύεται για το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει κατορθώσει να δημιουργήσει τους δέκα πρώτους μήνες του 2018, ωστόσο αυτοί έχουν έρθει με «αίμα φορολογουμένων», αλλά και με θυσία των επενδύσεων και της ρευστότητας στην αγορά.

Το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει σε περίπου έναν μήνα κοινωνικό μέρισμα σε κάποιες κατηγορίες πολιτών, που αναμφίβολα ένα μέρος αυτών, αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Την ίδια στιγμή όμως οι συνήθεις ύποπτοι συνεχίζουν να βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, πληρώνοντας φόρους που εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι είναι αχρείαστοι, τουλάχιστον σε δημοσιονομικό επίπεδο.

Την ίδια ώρα περίπου κατά 1,3 δισ ευρώ εμφανίζονται χαμηλότερες οι δημόσιες επενδύσεις με ότι αυτό σημαίνει για την ανάπτυξη, αλλά χαμηλότερες είναι και οι επιστροφές φόρων, κατά περίπου 700 εκατ, στερώντας σημαντική ρευστότητα από την αγορά.

Αν και δεν υπάρχουν ακόμη αναλυτικά στοιχεία για την διάρθρωση των εσόδων, είναι σίγουρο ότι τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζουν σημαντική υπέρ απόδοση. Στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου του 2018 ανήλθαν σε 40,75 δις. ξεπερνώντας τον στόχου κατά 1,585 δις. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ενδείξεις που υπάρξουν η εικόνα αυτή διαμορφώνεται εξαιτίας της υστέρησης στις επιστροφές φόρων, που περιορίστηκαν στα 3,097 δισ., έναντι στόχου 3,866 δισ. ευρώ.

Οι δημόσιες επενδύσεις (ΠΔΕ), περιορίστηκαν στα 2,089 δισ. ευρώ έναντι στόχου 3,41 δισ. ενισχύοντας το πρωτογενές πλεόνασμα κατά 1,321 δισ.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι άκρως εντυπωσιακό είναι το στοιχείο, ότι τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού τον μήνα Οκτώβριο ξεπέρασαν τον στόχο κατά 576 εκατ. που προήλθαν – προφανώς – από την συγκράτηση των επιστροφών φόρων, αλλά και από την αυξημένη συνεισφορά των επιχειρήσεων στην φορολογία.

Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 10μηνο στα 6,46 δισ. έναντι στόχου 3,584 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος. Η υπέρβαση φτάνει στα 2,877 δισ. σε σχέση με τον στόχο και στα 1,1 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Το γεγονός ότι υπάρχει καλύτερη απόδοση σε σχέση με το 2017, ενισχύει και την εκτίμηση ότι τελικώς το πρωτογενές πλεόνασμα θα κλείσει και φέτος πάνω από το 4% του ΑΕΠ ακόμη και αν συνυπολογιστεί το ποσό για την επιστροφή των αναδρομικών στους ένστολους.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις