Την επόμενη εβδομάδα οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης – Ποιοι το δικαιούνται και πότε θα πληρωθούν

Σήμερα πιθανότατα θα εκδοθεί η ΚΥΑ, για το επίδομα θέρμανσης που κυμαίνεται από 80 έως και 650 ευρώ ανά δικαιούχο.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει την προσεχή Τρίτη ή Τετάρτη και θα παραμείνει σε λειτουργία μέχρι και τις 10 Ιανουαρίου. Οι πρώτες πληρωμές θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Ιανουαρίου.

Στην σχετική ΚΥΑ, θα περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο οι πολίτες θα διαλέγουν τον οικισμό και τι θα πράττουν αν δεν είναι καταγεγραμμένοι. Η πλατφόρμα θα κλείσει περί τις 10 Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα γίνουν οι υπολογισμοί και μετά από την έκδοση 2ης ΚΥΑ θα γίνουν οι πληρωμές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών με την υποβολή της αίτησης θα  γίνει και η κατάθεση των τιμολογίων. Το σύστημα θα υπολογίσει αυτόματα, ανάλογα με το τιμολόγιο και τις βαθμοημέρες του ύψους του επιδόματος ανά βαθμοημέρα.

click4more: Ξεκινούν οι πληρωμές προς τους αγρότες – Μέχρι πότε θα ολοκληρωθούν

 

Η  πλατφόρμα θα ανοίξει μία 2η φορά στα τέλη Φεβρουαρίου για τα κατατεθούν τα τιμολόγια του 2021. Ειδικά για το φυσικό αέριο, η πλατφόρμα θα ανοίξει μία ακόμη φορά γιατί υπάρχει υστέρηση 1 μήνα στην τιμολόγηση.

Ο καταναλωτής, όπως επισημαίνουν πηγές, θα γνωρίζει το επίδομα όταν θα γίνει ο απολογισμός επί των τιμολογίων που θα έχουν κατατεθεί. Θα εξετάσει το ΥΠΟΙΚ τα τιμολόγια μαζί με τις βαθμοημέρες. Στην 2η  ΚΥΑ θα αναφέρεται το ποσό ανά βαθμοημέρα. Το ελάχιστο επίδομα θα είναι 80 ευρώ και το μέγιστο αυξάνεται από τα 400 στα 650 ευρώ.

Οι πρώτες πληρωμές θα γίνουν τον Ιανουάριο και η εξόφληση θα γίνει και σε επόμενη φάση, αν δεν καλυφθεί το μέγιστο όριο του επιδόματος στην 1η πληρωμή του Ιανουαρίου.  Για το φυσικό αέριο, αναφέρεται πως μπορεί να ανοίξει ξανά η πλατφόρμα για μία τελευταία δόση. Συνολικά το ποσό στον προϋπολογισμό είναι 84 εκατ. ευρώ.

Πως γίνεται η αίτηση

Οι δικαιούχοι για να κάνουν την αίτηση τους θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα με τους κωδικούς του taxis.  Στην συνέχεια θα πρέπει να επιλέξουν τον οικισμό που ανήκουν.

Αν δεν βρίσκουν τον οικισμό τους θα πρέπει να επιλέξουν την ένδειξη «άλλος» και να καταθέσουν τα τιμολόγια  που έχουν στην διάθεση τους. Σε αυτή την περίπτωση το επίδομα θα υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο του δήμου τους. Ενώ δεν είναι απαραίτητο κατά την αίτηση, ο δικαιούχος να έχει τιμολόγια διπλάσιας αξίας από το ποσό που δικαιούται. Στη συνέχεια το σύστημα βάσει ενός αλγορίθμου θα υπολογίζει το επίδομα που δικαιούται ο αιτούμενος.

Οι δικαιούχοι

Το επίδομα δεν αφορά όλους. Ας δούμε ποιες είναι οι κατηγορίες φορολογουμένων που δικαιούνται το επίδομα:

  • Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.

  • Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

  • Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ που κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Οι μισοί καταναλωτές θα συνεχίσουν τις ηλεκτρονικές αγορές και μετά την πανδημία

Οι μισοί καταναλωτές θα συνεχίσουν τις ηλεκτρονικές αγορές και μετά την πανδημία

Οι ηλεκτρονικές αγορές ήρθαν για να μείνουν, όπως δείχνει πανελλήνια έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου ... Διαβάστε περισσότερα
Μεγάλοι οίκοι μόδας κρατάνε στις αποθήκες ολόκληρες κολεξιόν – Σχεδιάστηκαν φέτος, θα λανσαριστούν του χρόνου

Μεγάλοι οίκοι μόδας κρατάνε στις αποθήκες ολόκληρες κολεξιόν – Σχεδιάστηκαν φέτος, θα λανσαριστούν του χρόνου

Διεθνείς οίκοι μόδας αποσύρουν από την κυκλοφορία ολόκληρες συλλογές ρούχων που είχαν σχεδιαστεί για να κυκλοφορήσουν τη φετινή σεζόν, με σκοπό να τις λανσάρουν την ... Διαβάστε περισσότερα
Τα σενάρια για τη ρύθμιση χρεών της πανδημίας: Δόσεις και bonus μόνο για πληγέντες

Τα σενάρια για τη ρύθμιση χρεών της πανδημίας: Δόσεις και bonus μόνο για πληγέντες

Τα βλέμματα της αγοράς είναι στραμμένα στις αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση για τα συσσωρευμένα χρέη που θα αφήσει «προίκα» στους φορολογούμενους η πανδημία. ... Διαβάστε περισσότερα
Τη «διάσωση» των διατηρητέων κτιρίων ζητά η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών

Τη «διάσωση» των διατηρητέων κτιρίων ζητά η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών

Την  ανάγκη έγκρισης, χρηματοδότησης  και εφαρμογής του προγράμματος «ΔΙΑΤΗΡΩ» ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), με επιστολή της Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ... Διαβάστε περισσότερα
Σταϊκούρας: Πρόσθετες πρωτοβουλίες για να στηριχθεί η εστίαση

Σταϊκούρας: Πρόσθετες πρωτοβουλίες για να στηριχθεί η εστίαση

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς και τα μέλη της διοίκησης. Σύμφωνα με ... Διαβάστε περισσότερα