Οικονομία

Τράπεζα της Ελλάδος: Άλμα στις τουριστικές εισπράξεις στο επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου του 2021

Αλματώδη αύξηση κατά 139,7% παρουσίασαν οι τουριστικές εισπράξεις σε ό,τι αφορά τα ταξίδια στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2021, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και διαμορφώθηκαν στα 3,84 δισ. Ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 κατά 176,9%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 2,318 δισ. ευρώ, καθώς και των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 κατά 81,3%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 1,037 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 1,770 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 170,1%, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ εμφάνισαν αύξηση κατά 201,4% και διαμορφώθηκαν στα 548 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 157,7% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2020 και διαμορφώθηκαν στα 671 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 348,0% και διαμορφώθηκαν στα 345 εκατ. ευρώ.

Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, αύξηση κατά 143,3% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 303 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 200,6% και διαμορφώθηκαν στα 194 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 205,4% και διαμορφώθηκαν στα 34 εκατ. ευρώ.

Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση στο επτάμηνο αυξήθηκε κατά 51,4% και διαμορφώθηκε σε 4,550 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 3,006 εκατ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 134,2% και αυτή από τις χώρες της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ κατά 24,1%. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε άνοδο κατά 156,3% και διαμορφώθηκε σε 801.000 ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 343,6% σε 389.000 ταξιδιώτες.

Αναφορικά με τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 49,9% και διαμορφώθηκε σε 268.000 ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 53,2% σε 135.000 ταξιδιώτες. Τέλος, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία αυξήθηκε κατά 38,3% και διαμορφώθηκε σε 31.000 ταξιδιώτες.

Οι παραπάνω εξελίξεις είχαν ως αποτέλεσμα το ταξιδιωτικό ισοζύγιο να εμφανίσει στο επτάμηνο πλεόνασμα 2,9 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 897 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ: Το αναμενόμενο πάγωμα των επιτοκίων αυξάνει το κόστος δανεισμού
Η κίνηση αυτή αντανακλά μια μετατόπιση στο κλίμα της αγοράς, με τα συμβόλαια ανταλλαγής επιτοκίων που συνδέονται με τη συνεδρίαση της Fed τον Δεκέμβριο να υποδηλώνουν πλέον περίπου ισόποσες πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων
iStock
Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση απορρίπτει προτάσεις για φόρο πλούτου για τον προϋπολογισμό
Η κυβέρνηση αντιτάχθηκε στις προτάσεις, λέγοντας ότι η Γαλλία δεν έχει ποτέ φορολογήσει επιχειρηματικά περιουσιακά στοιχεία και ότι τα μέτρα πιθανότατα θα καταργηθούν από το συνταγματικό δικαστήριο
Alexis Sciard
ΔΥΠΑ και ΙΝΕΔΙΒΙΜ συνεργάζονται για τη στήριξη των νέων – Δωρεάν Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων για σπουδαστές
Η πρωτοβουλία παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα (31.10.25), στην Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑΣ) Μαθητείας Πειραιά, με σκοπό την ενημέρωση και τη διάθεση των πρώτων καρτών στους σπουδαστές
ΔΥΠΑ και ΙΝΕΔΙΒΙΜ συνεργάζονται για τη στήριξη των νέων – Δωρεάν Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων για σπουδαστές
Πιερρακάκης: Η μεγαλύτερη φοροαπαλλαγή της μεταπολίτευσης – Τι προβλέπει η νέα φορολογική μεταρρύθμιση
Το νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση είναι ένα καλά μελετημένο σχέδιο παρεμβάσεων που ενισχύει τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και τη δικαιοσύνη, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ
Κυριάκος Πιερρακάκης
Πρόταση της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων για ελληνικά πολεμικά πλοία στο πρόγραμμα SAFE
Η πρωτοβουλία στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και άλλων ευρωπαϊκών ή τρίτων χωρών, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της ελληνικής ναυπηγικής και αμυντικής βιομηχανίας
American Modern Warship In The Ocean