Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Τριπλό μηνιαίο ραντεβού με την Εφορία από το τέλος Ιουλίου για τους φορολογούμενους

Τριπλό μηνιαίο ραντεβού με την Εφορία από το τέλος Ιουλίου για τους φορολογούμενους

Από το τέλος του μήνα και μετά οι φορολογούμενοι θα αρχίσουν να κάνουν πολύ συχνές … «επισκέψεις» στην Εφορία για την πληρωμή φόρων. Το ελληνικό δημόσιο ευελπιστεί ότι θα ξεκινήσει να γεμίζει τα ταμεία του προκειμένου με μέρος εξ αυτών των χρημάτων να χρηματοδοτηθούν οι αυξημένες κοινωνικές δαπάνες.

Πλήθος από επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα κληθούν να καταβάλλουν αυξημένους φόρους το προσεχές χρονικό διάστημα, αφού εκτός από τον ΕΝΦΙΑ που ήδη τρέχει, στα όσα θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι στην Εφορία θα προστεθούν ο φόρος εισοδήματος και οι δόσεις ή το εφάπαξ ποσό από την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Με βάση τον προγραμματισμό, τα νοικοκυριά από το τέλος του μήνα και κάθε μήνα, έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2023 θα καταβάλλουν διπλή δόση στην Εφορία. Η μία για τον ΕΝΦΙΑ και η άλλη για το φόρο εισοδήματος. Παράλληλα 700.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έλαβαν την περίοδο της πανδημίας τα κρατικά δάνεια θα πληρώνουν από το τέλος Ιουλίου και για τους υπόλοιπους 95 μήνες τις δόσεις που αναλογούν στα «κουρεμένα» έως και 75% ποσά που πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος ή θα πληρώσουν εφάπαξ το υπόλοιπο της οφειλής το οποίο θα έχει έκπτωση επιπλέον 15%.

Για την επιστρεπτέα βέβαια, η πρώτη δόση ή η εξόφλησή της, θα είναι στο τέλος του μήνα, εκτός και αν υπάρξει και νέα παράταση.

Ειδικότερα, ο οδικός χάρτης για την πληρωμή των φόρων το επόμενο χρονικό διάστημα έχει ως εξής:

  • ΕΝΦΙΑ: Έως τις 29 Ιουλίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να καταβάλλουν την τρίτη από τις δέκα δόσεις του φόρου ενώ η καταληκτική ημερομηνία για την τελευταία δόση είναι η 28η Φεβρουαρίου 2023. Η οφειλή μπορεί να αποπληρωθεί και σε έως 24 μηνιαίες δόσεις αλλά με τόκο με την ένταξη της στην πάγια ρύθμιση. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα εξόφλησης του φόρου σε 12 άτοκες δόσεις μέσω των πιστωτικών καρτών. Σημειώνεται ότι ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για συνολικά 6,3 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα ανέρχεται σε 2,25 δισ. ευρώ.
  • Φόρος Εισοδήματος: Για τα φυσικά πρόσωπα ο φόρος που προκύπτει από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα αρχίζει να πληρώνεται από αυτό το μήνα με τη προθεσμία για τη πρώτη από τις οκτώ ίσες μηνιαίες δόσεις να λήγει στις 29 Ιουλίου και η τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου 2023. Και στη περίπτωση του φόρου εισοδήματος η οφειλή φόρος μπορεί να ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των έως 24 δόσεων ή να αποπληρωθεί σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με την πιστωτική κάρτα. Όσοι την εξοφλήσουν εφάπαξ έως τις 29 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3%. Επισημαίνεται ότι τα φυσικά πρόσωπα  θα κληθούν να πληρώσουν για τα εισοδήματα του 2021 φόρο συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ ενώ ο φόρος για τις επιχειρήσεις υπολογίζεται στα 3,28 δις. ευρώ. Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς η καταβολή του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2021 πραγματοποιείται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου 2022 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 7 επόμενων μηνών ενώ για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές  οντότητες ο φόρος καταβάλλεται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης και οι υπόλοιπες 7 μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 7 επόμενων μηνών.
  • Επιστρεπτέα: Ξεκινάει η αποπληρωμή των δόσεων για την επιστρεπτέα προκαταβολή. Εφόσον δεν δοθεί νέα παράταση έως τις 29 Ιουλίου οι 700.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που χρηματοδοτήθηκαν από το κράτος θα πρέπει να καταβάλλουν την πρώτη από τις 96 μηνιαίες για την επιστροφή των ενισχύσεων ενώ για όσους πληρώσουν εφάπαξ το επιστρεπτέο ποσό έως τις 29 Ιουλίου προβλέπεται έκπτωση 15% επί της συνολικής οφειλής.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις