Δευτέρα, 29 Απρ.
19oC Αθήνα

Χονγκ Κονγκ – Evergrande: Δικαστική απόφαση εκκαθάρισης για τον κινεζικό εταιρικό κολοσσό ακινήτων

Χονγκ Κονγκ – Evergrande: Δικαστική απόφαση εκκαθάρισης για τον κινεζικό εταιρικό κολοσσό ακινήτων

Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ διέταξε να τεθεί υπό εκκαθάριση ο Evergrande, γιγαντιαίος όμιλος του τομέα των ακινήτων  στην Κίνα σε μεγάλη δυσχέρεια, καθώς δεν παρουσίασε πειστικό σχέδιο αναδιάρθρωσης εντός της καθορισμένης προθεσμίας.

Με δεδομένη «την προφανή έλλειψη προόδου από πλευράς της εταιρείας (σ.σ. της Evergrande, εταιρείας με έδρα την Κίνα) στην παρουσίαση βιώσιμου σχεδίου αναδιάρθρωσης (…) κρίνω πως είναι προσήκον το δικαστήριο να προχωρήσει στην έκδοση απόφασης για την εκκαθάριση της εταιρείας, και αυτό διατάσσω», ανέφερε η Λίντα Τσαν, πρόεδρος του δικαστηρίου του Χονγκ Κονγκ.

Η μετοχή του ομίλου Evergrande βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση —απώλεσε πάνω από το 20% της αξίας της αμέσως μόλις έγινε γνωστή η δικαστική απόφαση— με αποτέλεσμα το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ να ανακοινώσει πως προχωρά στην αναστολή της διαπραγμάτευσής της.

«Οι αγοραπωλησίες των τίτλων του (…) Evergrande Property Services Group Limited ανεστάλησαν στις 10:19» (σ.σ. τοπική ώρα· 04:19 ώρα Ελλάδας), ανέφερε το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, διευκρινίζοντας πως ανεστάλη επίσης η διαπραγμάτευση της μετοχής της θυγατρικής του ομίλου που δραστηριοποιείται στον τομέα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, της Evergrande NEV.

 Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Evergrande ανεστάλη μετά την πτώση της μετοχής κατά 21%, δίνοντάς της χρηματιστηριακή αξία μόλις 2,15 δισ. δολάρια Χονγκ Κονγκ (275 εκατ. δολάρια).

Η απόφαση εδραιώνει τον κατασκευαστή κατοικιών – που έχει υποχρεώσεις ύψους 2,39 τρισεκατομμυρίων γιουάν (333 δισεκατομμυρίων δολαρίων) – ως το πιο εξέχον σύμβολο της κρίσης των ακινήτων που οδήγησε σε βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη και σε πληθώρα αθετήσεων.

Η εκκαθάριση θα αποτελέσει δοκιμασία της νομικής εμβέλειας των δικαστηρίων του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα, όπου βρίσκονται τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία της Evergrande, με την όποια νέα διοίκηση να πρέπει επίσης να διαχειριστεί τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων σε έναν κλάδο που στερείται ρευστότητας και εμπιστοσύνης.

Η βαρύτητα της απόφασης

“Η αγορά θα δώσει μεγάλη προσοχή στο τι μπορούν να κάνουν οι εκκαθαριστές μετά το διορισμό τους, ιδίως αν μπορούν να επιτύχουν την αναγνώριση από οποιοδήποτε από τα τρία καθορισμένα δικαστήρια της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας” στο πλαίσιο μιας ρύθμισης του 2021 μεταξύ Κίνας και Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ο Λάνσε Γιανγκ (Lance Jiang), εταίρος αναδιάρθρωσης στη δικηγορική εταιρεία Ashurst.

“Οι εκκαθαριστές θα έχουν πολύ περιορισμένες εξουσίες εκτέλεσης επί χερσαίων περιουσιακών στοιχείων στην ηπειρωτική Κίνα, εάν δεν μπορούν να επιτύχουν μια τέτοια αναγνώριση”.

Ενώ τα δικαστήρια του Χονγκ Κονγκ έχουν εκδώσει τουλάχιστον τρεις εντολές εκκαθάρισης για άλλους κινέζους εργολάβους από την έναρξη της κρίσης το 2021, καμία δεν πλησιάζει την Evergrande σε πολυπλοκότητα, μέγεθος περιουσιακών στοιχείων και αριθμό ενδιαφερομένων.

Υπάρχουν επίσης λίγες ενδείξεις ότι η εκκαθάριση της Jiayuan International Group και της Yango Justice International, μιας μονάδας της Yango Group  προχωρούν πολύ.

Οι διαδικασίες αφερεγγυότητας του Χονγκ Κονγκ έχουν περιορισμένη αναγνώριση στην Κίνα, τα δικαστήρια της οποίας μπορούν επίσης να διορίσουν διαχειριστές στις δικές τους δικαιοδοσίες. Αυτό αφήνει ανοιχτό το ζήτημα των απαιτήσεων των 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων των κατόχων ομολόγων δολαρίων της Evergrande που καλύπτονται από το προτεινόμενο σχέδιο αναδιάρθρωσης.οΙ

Τα περισσότερα από τα ομόλογα δολαρίου της Evergrande διαπραγματεύονταν σε περίπου 1,5 σεντς ανά δολάριο την περασμένη Παρασκευή, ένδειξη ότι οι επενδυτές έχουν μικρές προσδοκίες για την αποπληρωμή, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

“Η εταιρεία κατέβαλε όλες τις δυνατές προσπάθειες και λυπάται για την εντολή εκκαθάρισης”, ανέφερε στην ανακοίνωση ο διευθύνων σύμβουλος της Evergrande, Σον Σίου (Shawn Siu).

Η αίτηση εκκαθάρισης κατατέθηκε τον Ιούνιο του 2022 από την Top Shine Global Limited της Intershore Consult (Samoa), η οποία ήταν στρατηγικός επενδυτής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πωλήσεων της εταιρείας κατασκευής κατοικιών.

 Το υπεράκτιο σχέδιο αναδιάρθρωσης της Evergrande καλύπτει επίσης απαιτήσεις ύψους 14,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από άλλες υπεράκτιες υποχρεώσεις, σύμφωνα με το έγγραφο αναδιάρθρωσης με ημερομηνία Μαρτίου.

Ενώ οι πιστωτές δεν ζητούσαν άμεσα εντολή εκκαθάρισης, ο Τσαν σημείωσε την έλλειψη προόδου.

Παρόλα αυτά, “ακόμη και μετά την εκκαθάριση, η εταιρεία μπορεί να υποβάλει σχέδιο διακανονισμού”, δήλωσε ο Τσαν.

Ο Τσαν, ο οποίος έχει προεδρεύσει σε μια σειρά ακροάσεων οι οποίες αφορούν στην εν λόγω εταιρεία, θα διεξάγει ακρόαση σχετικά με μια πιθανή ρυθμιστική σήμερα (29.01.24), σύμφωνα με πληροφορίες στην ιστοσελίδα του δικαστικού σώματος της πόλης. Τέτοιες διαταγές σημαίνουν ότι το δικαστήριο θα ρυθμίσει τη διαδικασία εκκαθάρισης, ενδεχομένως συμπεριλαμβανομένου του διορισμού εκκαθαριστή.

Όταν η Evergrande, η οποία για ένα διάστημα της τελευταίας δεκαετίας ήταν ο μεγαλύτερος κατασκευαστής της χώρας βάσει πωλήσεων, αθέτησε για πρώτη φορά την πληρωμή ομολόγου σε δολάρια τον Δεκέμβριο του 2021, προκάλεσε κύμα σοκ στις αγορές της Κίνας με τους επενδυτές να φοβούνται μετάδοση της κρίσης. Το Πεκίνο προσπάθησε να βάλει “πάτο” στην κρίση των ακινήτων, αναπτύσσοντας μέτρα για την αναζωογόνηση των πωλήσεων κατοικιών και την παροχή ρευστότητας στους υπερχρεωμένους κατασκευαστές.

Οι πτωχεύσεις άλλων κινεζικών εταιρειών ακινήτων

Η Country Garden Holdings, επίσης πρώην κορυφαίος κατασκευαστής, βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο των επενδυτών μετά την αθέτησή της τον Οκτώβριο.

Ενώ η Evergrande απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της, υπήρξε μια αχτίδα ελπίδας για τους επενδυτές με τη συμφωνία αναδιάρθρωσης της Sunac China Holdings τον Νοέμβριο.

Η Evergrande πρότεινε το τελευταίο σχέδιο αναδιάρθρωσης τον Ιανουάριο και στοχεύει να παρουσιάσει νέα term sheets μέχρι τον Μάρτιο, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην ακρόαση της Δευτέρας, στην οποία συμμετείχαν νομικοί εκπρόσωποι της Evergrande και της ad hoc ομάδας ομολογιούχων της. Αυτή η προσπάθεια απέτυχε να αγοράσει στην Evergrande περισσότερο χώρο για να αναπνεύσει.

Οποιοσδήποτε εκκαθαριστής διοριστεί από το δικαστήριο είναι πιθανό να αντιμετωπίσει μια δύσκολη διαδικασία.

Τα περισσότερα έργα της Evergrande λειτουργούν από τοπικές μονάδες, τις οποίες θα ήταν δύσκολο να κατασχέσει ο υπεράκτιος εκκαθαριστής. Ο Χούι (Hui)τέθηκε επίσης υπό αστυνομικό έλεγχο τον Σεπτέμβριο ως ύποπτος για διάπραξη εγκλημάτων, γεγονός που θα μπορούσε να περιπλέξει τη διαδικασία.

Η αγορά ακινήτων συνέχισε να κινείται ακόμη και καθώς η Κίνα εισήγαγε μια σειρά νέων μέτρων για να ανακόψει τη βύθιση των τιμών και την υποτονική ζήτηση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Bloomberg

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις