Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Χρέος: Αισιοδοξία στα παρασκήνια των Βρυξελλών – Λύση το αργότερο στις 15 Ιουνίου

Χρέος: Αισιοδοξία στα παρασκήνια των Βρυξελλών – Λύση το αργότερο στις 15 Ιουνίου

Μην παρακολουθείτε στενά τις δηλώσεις για το χρέος. Δεν πρόκειται να βγάλετε ασφαλές συμπέρασμα. Με τη φράση αυτή συνομιλητής μας από τις Βρυξέλλες, μας είπε πως υπάρχουν δύο εικόνες.

Η μία είναι εκείνη των εντυπώσεων και των δηλώσεων, οι οποίες όσο πλησιάζει η Δευτέρα (22.05) οι πρωταγωνιστές θα ανεβάζουν στροφές και κορώνες, όπως επιτάσσει το επικοινωνιακό παιχνίδι, όταν εντάσσεται στη διαπραγματευτική διαδικασία.

Η δεύτερη είναι η ουσία η οποία βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των ομάδων, που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο, να βρουν κοινή συνισταμένη ανάμεσα στις θέσεις του Βερολίνου και εκείνες του ΔΝΤ.

Οι πληροφορίες που καταφτάνουν στις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για πρόοδο, αργή, βασανιστική, αλλά και ουσιώδη, προς την κατεύθυνση να βρεθεί εκείνη ο φόρμουλα που θα επιτρέψει στην Κριστίν Λαγκάρντ να θεωρήσει αρκετά σαφή τα μέτρα, ώστε να ζητήσει την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ και αρκετά ασαφή για τον Βόλφγκανγ Σόιμπλε, ώστε να μην φανεί ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα πληρώσουν για τους Ελληνες, πράγμα που στο Βερολίνο εκτιμάται ότι θα δυσκολέψει τη Μέρκελ κατά την προεκλογική περίοδο.

Η ουσία του θέματος και η κατευθυντήρια γραμμή είναι οι αποφάσεις του Eurogroup του Μαίου 2016, οι οποίες αναφέρουν ότι μεσοπρόθεσμα το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους δεν θα μπορεί να ξεπερνά το 15% του ΑΕΠ. Τα υπόλοιπα είναι τεχνικές οι οποίες βεβαίως είναι ουσιαστικές, αλλά αναζητούνται για εξυπηρετήσουν αυτό το στόχο, επισήμανε ο συνομιλητής μας.

Στην ερώτηση, αν βλέπει, συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας, δεν το απέκλεισε, αλλά δεν το θεωρεί και ως το πιο πιθανό σενάριο. Ο ίδιος θεωρεί ότι περισσότερες πιθανότητες με τα μέχρι τώρα στοιχεία, συγκεντρώνει η 15 η Ιουνίου για να προσθέσει με νόημα ότι απομένουν άλλες τρεις μέρες οι οποίες θα κρίνουν πολλά.

Όταν ρωτήθηκε για την εκμυστήρευση Τσίπρα ότι μπορεί να φορέσει γραβάτα, την απέδωσε στην πρόοδο που έχει συντελεστεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στη συνομιλία που είχε με τη Μέρκελ και το τι ακριβώς είπαν, μόνο ο πρωθυπουργός το γνωρίζει κατέληξε.

Τέλος, ο ίδιος εκτίμησε ότι τα τελευταία γκάλλοπ στη Γερμανία που δείχνουν τη Μέρκελ να προηγείται πολύ του Σουλτς, διευκολύνουν τις διαπραγματεύσεις.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε