Κυριακή, 28 Απρ.
23oC Αθήνα

Ακίνητα: Η «κόπωση» της ζήτησης για παλιότερες κατοικίες «πυροδοτεί» την αύξηση νέων οικοδομικών αδειών

Ακίνητα: Η «κόπωση» της ζήτησης για παλιότερες κατοικίες «πυροδοτεί» την αύξηση νέων οικοδομικών αδειών

Η σημαντική αύξηση των επενδύσεων στο τομέα των κατοικιών κατά 40,2% το εννεάμηνο του 2023 έδωσε ώθηση στον κλάδο της οικοδομής της χώρας, παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά των επιδόσεων που είχαν σημειωθεί τα χρόνια που προηγήθηκαν της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ, o Οκτώβριος κύλισε ιδιαίτερα γενικότερα θετικά για την ελληνική αγορά ακινήτων (μαζί και των κατοικιών) καθώς σε σχέση με πέρυσι αυξήθηκε ο αριθμός των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν. Εκτός αυτού, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι νέες άδειες αφορούν ακίνητα με αισθητά μεγαλύτερες επιφάνειες αλλά και όγκους σε σχέση με πέρυσι.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 2023, παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση στον όγκο των ακινήτων, καθώς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, καταγράφεται μία άνοδος της τάξεως του 40,6%. Μεγαλύτερες φέτος κατά 32,7% είναι και οι επιφάνειες, ενώ αύξηση κατά 8,7% υπάρχει και στον αριθμό των οικοδομικών αδειών.

Συγκεκριμένα, οι εκδοθείσες άδειες Ιδιωτικής Οικοδομικής Δραστηριότητας, στο σύνολο της χώρας, κατά τον μήνα Οκτώβριο 2023 ανήλθαν σε 2.474 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 555.820 τ.μ. και 2.450.345 κ.μ όγκου. Στο σκέλος της δημόσιας οικοδομικής δραστηριότητας τον Οκτώβριο του 2023 εκδόθηκαν 20 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 16.942 τ.μ. επιφάνειας και 77.222 κ.μ. όγκου. Το ποσοστό συμμετοχής της δημόσιας οικοδομικής δραστηριότητας στον συνολικό οικοδομικό όγκο, για τον μήνα Οκτώβριο 2023, διαμορφώθηκε στο 3,1%.

Ακόμη, κατά την περίοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, δηλαδή από τον Νοέμβριο 2022 έως τον Οκτώβριο 2023, το μέγεθος της Συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής-Δημόσιας) με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 26.977 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 6.232.878 τ.μ. επιφάνειας και 28.905.945 κ.μ. όγκου.

Εν τω μεταξύ, η αύξηση των οικοδομικών αδειών οφείλεται και στο γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα καταγράφεται «κόπωση» της ζήτησης, ιδίως για μεταχειρισμένες κατοικίες μεγαλύτερης ηλικίας (π.χ. άνω των 25 ετών) και αυξάνεται το ενδιαφέρον για νέες κατασκευές καθώς η απόκλιση στις τιμές πλέον υπολογίζεται γύρω στο 30%. Ακόμη, η αύξηση των επιφανειών που καταγράφεται προκύπτει και στο γεγονός ότι έχουν γίνει ανάρπαστες το τελευταίο 12μήνο οι κατοικίες επιφάνειας έως 80 τ.μ. στις περιοχές υψηλής ζήτησης, όπως το κέντρο της Αθήνας.

Την ώρα που έχουν αυξηθεί οι οικοδομικές άδειες, δυσεύρετα πλέον είναι τα αδόμητα οικόπεδα  στην Αττική, ενώ σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν εγκαταλειμμένα σπίτια ή άλλες κατασκευές εντός των ελάχιστων ανεκμετάλλευτων αποθεμάτων. Με τις τιμές τους μάλιστα να έχουν αυξηθεί κατά 20,35%,  σημειώνοντας ρεκόρ δεκαετίας.

Μεγάλη είναι η έλλειψη που υπάρχει σε οικόπεδα στο κέντρο της Αθήνας, και ειδικότερα στους Αμπελόκηπους, όπου εντοπίζονται κατά κύριο λόγο μικρά οικόπεδα συνολικής επιφάνειας των 148 τ.μ. Μικρά οικόπεδα προς πώληση υπάρχουν και στο Περιστέρι, με τη συνολική επιφάνειά τους να φτάνει τα 228 τετραγωνικά μέτρα.

Καλύτερη εικόνα και περισσότερη διαθεσιμότητα παρουσιάζουν τα Νότια Προάστια και συγκεκριμένα το Παλαιό Φάληρο, όπου εντοπίζονται οικόπεδα συνολικής επιφάνειας 273 τετραγωνικών μέτρων. Το μεγαλύτερο απόθεμα αδόμητων οικοπέδων μεγάλης επιφάνειας βρίσκεται στα Βόρεια Προάστια, ειδικότερα στο Μαρούσι φτάνουν τα 330 τετραγωνικά μέτρα, ενώ στον Χολαργό η επιφάνειά τους μπορεί να αγγίζει και τα 400 τετραγωνικά μέτρα.

 

 

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις