Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Ακίνητα: Πού φτάνουν τα ενοίκια στις δημοφιλείς εμπορικές πιάτσες

Ακίνητα: Πού φτάνουν τα ενοίκια στις δημοφιλείς εμπορικές πιάτσες
Φωτογραφία: Eurokinissi

Ρεκόρ έσπασε ο όγκος των επενδύσεων στο λιανικό εμπόριο κατά τη διάρκεια του 4ου τρίμηνο του 2023, γεγονός που οδήγησε τα μισθώματα στους δημοφιλείς εμπορικούς δρόμους να κρατηθούν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Τα πρωτεία της ακρίβειας για ακόμη μια φορά κατέχει η Ερμού, ενώ μεγάλη άνοδο σημείωσαν και τα εμπορικά ακίνητα του Πειραιά.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Cushman & Wakefield Proprius, στον εμπορικό δρόμο της Ερμού, τα καταστήματα πρώτης προβολής νοικιάζονταν με μίσθωμα ακόμα και για 290 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα, με τις αποδόσεις να αγγίζουν το 5,25%.Ακολουθεί η Γλυφάδα, με τα ενοίκια να κυμαίνονται στα 150 ευρώ ανά τ.μ. για τις prime τοποθεσίες, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το ποσοστό των κενών καταστημάτων φτάνει στο 15%. Ο τρίτος ακριβότερος εμπορικός δρόμος θεωρείται η Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη, με τα ενοίκια να φτάνουν τα 145 ευρώ ανά τ.μ.

Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές αγοράς και ενοικίασης των επαγγελματικών ακινήτων στον Πειραιά και τα προάστιά του. Αναλυτικά σύμφωνα με την έρευνα του Spitogatos,  oι πιο ακριβές περιοχές του Πειραιά και των προαστίων του για ενοικίαση επαγγελματικού χώρου είναι το Νέο Φάληρο , η περιοχή Καστέλα – Πασαλιμάνι και το κέντρο του Πειραιά (λιμάνι), με το μέσο ενοίκιο να διαμορφώνεται στα 95 ευρώ τον μήνα. Στον αντίποδα, οι πιο οικονομικές περιοχές για ενοικίαση επαγγελματικού ακινήτου είναι ο Άγιος Ιωάννης Ρέντης ,το Πέραμα και τα Καμίνια – Παλαιά Κοκκινιά .

Η θετική πορεία μάλιστα που έχει ο τομέας του ελληνικού retail, οδήγησε στο να διατηρηθεί η όρεξη για νέους χώρους καταστημάτων καθ’ όλη τη διάρκεια του τριμήνου από ένα ευρύ φάσμα λιανοπωλητών που επωφελήθηκαν από την οικονομική ανάκαμψη και τη ζήτηση τουριστών, με το κέντρο της πόλης να παρουσιάζει αύξηση της ζήτησης λόγω της περιορισμένης προσφοράς κορυφαίων χώρων. Το τρίμηνο αυτό μάλιστα καταγράφηκαν 50 συναλλαγές στις διάφορες αγορές λιανικού εμπορίου της χώρας, στον ίδιο αριθμό με το προηγούμενο τρίμηνο.

Το λιανικό εμπόριο πρώτης προβολής συνέχισε να κυριαρχεί, αντιπροσωπεύοντας το μεγαλύτερο μέρος των νέων ανοιγμάτων. Αξιοσημείωτες νέες αφίξεις/συμφωνίες σε κεντρικές οδούς περιλαμβάνουν τρία νέα καταστήματα Holland & Barrett στην Αθήνα στις αγορές Χαλανδρίου, Νέας Σμύρνης και Ελληνικού, ένα κατάστημα Oysho στην οδό Τσιμισκή της Θεσσαλονίκης.

Η Pandora άνοιξε κατάστημα στην Κηφισιά και σύντομα στη Γλυφάδα, η Funky Buddha δύο καταστήματα στο Χαλάνδρι και τη Σπάρτη, η Cosmos sports δύο νέα καταστήματα στη Γλυφάδα και στον Πειραιά. Η Attrattivo επίσης έχει ένα δεύτερο κατάστημα στην οδό Ερμού. Μετά τη λειτουργία ενός καταστήματος στο Αεροδρόμιο Αθηνών, τα Antetokounbros άνοιξαν κατάστημα στην οδό Ερμού και το Heaven on Earth στο City Link στο κέντρο της Αθήνας.

Σε άλλες μορφές αγορών, η Gant άνοιξε νέο κατάστημα στο εμπορικό κέντρο The Mall, η Jott άνοιξε στο Golden Hall, ένα νέο κατάστημα Prenatal στο εμπορικό πάρκο Florida και τρία νέα καταστήματα άνοιξαν στο Fashion City outlet στη Λάρισα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις