Από του χρόνου προγραμματίζεται να τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων που θα προβλέπει αφαίρεση 2 μισθών και έπειτα ακόμα και απόλυση σε όποιος δεν συμμετέχει στην εν λόγω διαδικασία.
Υπενθυμίζεται πως κατά την προχθεσινή (11.5.2025) ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε πως θα αυστηροποιηθούν και οι ποινές για τους δημόσιους υπαλλήλους που είναι συστηματικά «αρνητές αξιολόγησης», οι οποίοι θα παραπέμπονται με ποινή οριστικής απόλυσης στα νέα Πειθαρχικά Συμβούλια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πηγές του newsit.gr από αρμόδια στελέχη του υπουργείο Εσωτερικών αναφέρουν πως οι νέες διατάξεις που θα ισχύσουν στο πειθαρχικό του Δημοσίου όποιος δημόσιος υπάλληλος αρνηθεί μία χρονιά να συμμετάσχει στην αξιολόγηση θα υπόκειται σε αφαίρεση 2 μισθών. Αν ο ίδιος υπάλληλος αρνηθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να συμμετάσχει στην αξιολόγηση, θα παραπέμπεται στο πειθαρχικό συμβούλιο με το ερώτημα της απόλυσης.
Οι σχετικές διατάξεις θα προβλέπονται σε νομοσχέδιο, το οποίο θα φέρει προς ψήφιση μέχρι τον Ιούνιο.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ. Δηλαδή δεν λάβουν υπόψιν όσους δημοσίους υπαλλήλους δεν συμμετείχαν στην αξιολόγηση του 2024.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Θα λάβουν, όμως, υπόψιν ενδεχόμενη μη συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στην αξιολόγηση του έτους 2025, η οποία θα διεξαχθεί το 2026, αλλά και την ενδεχόμενη μη συμμετοχή των υπαλλήλων στην αξιολόγηση του έτους 2026, η οποία θα διεξαχθεί το 2027.
Έτσι όποιος υπάλληλος δεν συμμετάσχει στην αξιολόγηση του έτους 2025 (που θα διεξαχθεί το 2026) θα χάσει 2 μισθούς. Έπειτα, αν ο ίδιος υπάλληλος δεν συμμετάσχει στην αξιολόγηση του έτους 2026 (που θα διεξαχθεί το 2027), θα παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο με το ερώτημα της απόλυσης.
Στελέχη του υπ. Εσωτερικών αναφέρουν στο newsit.gr αναφέρουν πως για να εφαρμοστεί το παραπάνω πλαίσιο (εφόσον ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο) δεν χρειάζεται καμία συνταγματική μεταρρύθμιση.
Το υφιστάμενο Σύνταγμα δίδει την δυνατότητα στα πειθαρχικά συμβούλια να αποφασίσουν απόλυση ενός δημοσίου υπαλλήλου εφόσον αυτός υπέπεσε σε πειθαρχικό αδίκημα και εφόσον αυτά τα συμβούλια απαρτίζονται κατά τα 2/3 από δημοσίους υπαλλήλους.
Τα πειθαρχικά συμβούλια απαρτίζονται από δημοσίους υπαλλήλους, ενώ ο νέος πειθαρχικός κώδικας ο οποίος θα ψηφίσει η κυβέρνηση αρχές καλοκαιριού θα καθιστά πειθαρχικό αδίκημα τη μη συμμετοχή στην αξιολόγηση.
Οπότε με αυτόν τον τρόπο θα λυθούν τα χέρια των πειθαρχικών συμβουλίων (πολλώ δε μάλλον που αυτά θα αποτελούνται από στελέχη αποκλειστικής απασχόλησης, προερχόμενα από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους) να αποφασίσουν ακόμα και απόλυση όποιου δημοσίου υπαλλήλου απόσχει από την αξιολόγηση για δεύτερη συνεχόμενη φορά.