Χρηστικά

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Ποιο είναι το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης μέσω δανείων και σε ποιους απευθύνεται

Ταμείο χρηματοδοτικής στήριξης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω δανείων έχει στα σκαριά το υπουργείο Οικονομικών και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ).

Πρόκειται για το νέο, ενισχυμένο, Ταμείο Δανείων της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ), το οποίο, μετά και την επιτυχή ολοκλήρωση του προηγουμένου λόγω εξάντλησης των πόρων, έρχεται να προσφέρει λύσεις χρηματοδότησης επενδύσεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις περιοχές της απολιγνιτοποίησης. Έχει ήδη δημοσιευτεί πρόσκληση προς τις τράπεζες για την συμμετοχή σε αυτό, ενώ αναμένεται προσεχώς και η προκήρυξη.

Την εξαγγελία έκαναν πρόσφατα στελέχη του οικονομικού επιτελείου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ανακοινώνοντας την «αναβίωση» του Ταμείου με επιπλέον κεφάλαια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα καταγράφει γρήγορους ρυθμούς και καλές επιδόσεις σε ό,τι αφορά τη ΔΑΜ, προκαλώντας έτσι «χαμόγελα» στην Κομισιόν. Το ταμείο δανείων θα λειτουργήσει στα πλαίσια του Ταμείου Χαρτοφυλακίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, μαζί με το αντίστοιχο ταμείο εγγυήσεων.

Ποιες επιχειρήσεις αφορά

Το Ταμείο Δανείων ΔΑΜ απευθύνεται σε πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και την περιοχή της Μεγαλόπολης (Δήμοι Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου).

Σκοπός του είναι να παρέχει 50% άτοκη χρηματοδότηση και δυνατότητα μερικής επιδότησης επιτοκίου για τα 3 πρώτα έτη για το μέρος του δανείου που χρηματοδοτείται από τις συνεργαζόμενες τράπεζες για δάνεια επενδυτικού σκοπού και κεφαλαίων κίνησης.

Ο προϋπολογισμός του Ταμείου ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ ενώ το χαρτοφυλάκιο δανείων που θα δημιουργηθεί, μέσω των συνεργαζόμενων τραπεζών θα είναι συνολικού ύψους έως 87 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται και στην πρόσκληση προς τις τράπεζες, ένα μέρος της χρηματοδότησης θα διατεθεί για την μερική επιδότηση των τόκων κατά 3% για τα 3 πρώτα έτη, για το μέρος του δανείου που χρηματοδοτείται από την τράπεζα, ενώ το υπόλοιπο αφορά στην άτοκη συμμετοχή επί των δανείων που θα παρασχεθούν.

Τέλος, τα δάνεια αυτά δύναται να χρηματοδοτήσουν την ιδιωτική συμμετοχή των επιχειρήσεων σε επενδυτικά σχέδια που συμμετέχουν στις δράσεις επιχορήγησης που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027:

  1. Ενίσχυση Υφιστάμενων Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων στις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας & Μεγαλόπολης (De minimis)
  2. Ίδρυση Επιχειρήσεων & Ενίσχυση Νέων Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων στις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας & Μεγαλόπολης (De minimis)
  3. Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων υφιστάμενων ΜΜΕ που υλοποιούνται στις ηπειρωτικές περιοχές ΕΣΔΙΜ, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2021/1056 για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας & Μεγαλόπολης (ΓΑΚ)
  4. Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων νέων και υπό σύσταση ΜΜΕ που υλοποιούνται στις ηπειρωτικές περιοχές ΕΣΔΙΜ, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2021/1056 για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης» του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» ΕΣΠΑ 2021 – 2027 Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας & Μεγαλόπολης (ΓΑΚ) καθώς και κάθε άλλης δράσης στήριξης με τη μορφή επιχορηγήσεων που υλοποιείται στις περιοχές αυτές, τηρώντας τα όρια που ορίζουν οι εφαρμοζόμενοι κανόνες κρατικών ενισχύσεων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Χρηστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Χρηστικά: Περισσότερα άρθρα
Τέλος στη «φυλακή για χρέη» – Τρεις μεγάλες ανατροπές στο νέο πολυνομοσχέδιο για οφειλέτες
Στο νέο νομοσχέδιο που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση στο opengov.gr ο ΥΠΟΙΚ Κυριάκος Πιερρακάκης ο βασικός κορμός του αφορά τις σχολάζουσες κληρονομιές, τα άρθρα 179 – 181 εισάγουν σημαντικές ρυθμίσεις για το ιδιωτικό χρέος, αλλάζοντας ουσιαστικά το πλαίσιο για χιλιάδες οφειλέτες
She always keeps all her receipts
Έρχεται ενιαίο ποινολόγιο για POS – IRIS και εξωδικαστική επίλυση των φορολογικών διαφορών με την Εφορία
Με επέκταση του ισχύοντος πλαισίου των προστίμων και στις νέες μορφές ηλεκτρονικών συναλλαγών όπως το IRIS, θα πραγματοποιηθούν βελτιώσεις στη διαδικασία εξωδικαστικής επίλυσης των φορολογικών διαφορών
Euro coins. Euro money. Euro currency.Coins stacked on each other in different positions.
Σύμβαση Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής – Υπερταμείου για την κοινωνική αντιπαροχή
Το έργο περιλαμβάνει την πλήρη νομική και τεχνική ωρίμανση των ακινήτων, την εκπόνηση οικονομοτεχνικών μελετών, τη σύνταξη των τευχών των διαγωνισμών και την υποστήριξη της διαδικασίας έως την υπογραφή των συμβάσεων
Δόμνα Μιχαηλίδου, Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Υπερταμείου