Χρηστικά

Πόλος έλξης οι κατοικίες της Χαλκιδικής για Έλληνες και ξένους αγοραστές

Στα ύψη βρίσκεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις εξοχικές κατοικίες της Χαλκιδικής, καθώς στην περιοχή τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονη τουριστική ανάπτυξη, η οποία θα κορυφωθεί όταν ολοκληρωθούν και τα πεντάστερα ξενοδοχεία που είναι υπό κατασκευή.

Στην Χαλκιδική οι ξένοι αγοραστές ενδιαφέρονται κυρίως για εξοχικές κατοικίες από 60.000 έως 150.000 ευρώ, ενώ ένα μεγάλο κομμάτι των αγορών γίνεται και από τους Έλληνες.

Σύμφωνα με τον Γρηγόρης Στιβαχτάρη, πρόεδρο των κτηματομεσιτών Χαλκιδικής, οι ξένοι που αγοράζουν είναι κυρίως από τα Βαλκάνια, από χώρες όπως η Ρουμανία, η Σερβία, η Αλβανία, η Βουλγαρία και τα Σκόπια. Οι εν λόγω αγοραστές ενδιαφέρονται για παραθαλάσσια ακίνητα τα οποία μπορεί να κοστίζουν έως και 150.000 ευρώ.

Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη κατηγορία ακινήτων στην Χαλκιδική που αφορά κυρίως ακίνητα που η τιμή τους μπορεί να ξεπερνά και το 1 εκατ. ευρώ.

Ισχυρό είναι το ενδιαφέρον και των Ελλήνων για αγορά εξοχικής κατοικίας στη Χαλκιδική. Μάλιστα αν και προ ολίγων μηνών εμφανίζονταν ιδιαίτερα διστακτικοί, λόγω του πληθωρισμού και της ακρίβειας, σήμερα 4 στους 10 αγοραστές είναι Έλληνες.

Αυτό συμβαίνει καθώς οι τιμές των κατοικιών είναι πιο προσιτές σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και λόγω του ότι γνωρίσουν ότι αν τις εκμεταλλευτούν επενδυτικά μπορεί να αποκομίσουν σημαντικές υπεραξίες.

Η μεγάλη ανάπτυξη που υπάρχει στη Χαλκιδική φαίνεται και από την έντονη οικοδομική δραστηριότητα, η οποία έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν. Συγκεκριμένα, στην περιοχή της Νικήτης έχουν εκδοθεί πολλές οικοδομικές άδειες για νεόδμητα συγκροτήματα.

Σύμφωνα και με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Spitogatos, oι πιο περιζήτητες περιοχές της Χαλκιδικής για αγορά κατοικίας ήταν με διαφορά η Κασσάνδρα, η Σιθωνία, η Καλλικράτεια, τα Μουδανιά και η Παλλήνη. Η ανάδειξή τους σε νέα επενδυτικά hot spots οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι υπάρχει ακόμη προσφορά για αγορά ακινήτων βραχυπρόθεσμης μίσθωσης, ενώ συνεχώς αυξάνονται στις εν λόγω περιοχές οι τουριστικές επενδύσεις από ισχυρούς ομίλους του κλάδου.

Στο πρώτο πόδι (Σάνη, Κασσάνδρα, Πευκοχώρι, Παλιούρι), που εντοπίζονται και οι πιο αυξημένες τιμές είναι πολύ πυκνοκατοικημένο και χτισμένο. Έντονη οικοδομική δραστηριότητα υπάρχει και στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής από τους ξένους επενδυτές, με τα ακίνητα ωστόσο εκεί να είναι εμφανώς περιορισμένα σε σχέση με τις άλλες περιοχές, καθώς  αποτελεί κυρίως θρησκευτικό προορισμό.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, γίνονται προσπάθειες από τον Δήμο της περιοχής να αυξηθούν οι τουριστικές υποδομές έτσι ώστε να προσελκύσει ακόμα περισσότερους επισκέπτες.

Σήμερα, εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη σε απόθεμα κατοικιών σε όλη την Χαλκιδική, καθώς τα περισσότερα διαθέσιμα ακίνητα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις των υποψήφιων αγοραστών.

Στα ύψη οι τουριστικές επενδύσεις

Εκτός, από την αγορά κατοικιών στη Χαλκιδική ανθίζουν και οι τουριστικές υποδομές υψηλού επιπέδου. Συγκεκριμένα, ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ -με μετριοπαθείς υπολογισμούς- οι ξενοδοχειακές επενδύσεις που βρίσκονται στα σκαριά.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η επένδυση της Goldman Sachs. Αναλυτικά, το 2025 στοχεύει να έχει ολοκληρωθεί και η ριζική ανακαίνιση των τριών ξενοδοχείων που αγόρασε από το Ghotel Group και τα οποία πρόκειται να αναβαθμιστούν σε πολυτελείς μονάδες.

Πρόκειται για τα πρώην Pallini Beach 4 αστέρων με 485 δωμάτια και bungalows, Athos Palace Hotel 4 αστέρων με 413 δωμάτια και Theophano Imperial Palace 5 αστέρων με 151 δωμάτια. Η επένδυση ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ.

Το 2026 εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει στη Διάπορο, το πρότυπο ξενοδοχειακό συγκρότημα που πρόκειται να δημιουργήσει ο επίτιμος πρόεδρος του Ομίλου Sani/Ikos και επικεφαλής της ΣΤΑΝΤΑ ΑΕΔΑ, Σταύρος Ανδρεάδης στην έκταση των πρώην Κεραμείων Αλλατίνη.

Πρόκειται για μια επένδυση ήπιας τουριστικής ανάπτυξης προκειμένου να συμβαδίζει με τη φυσική ομορφιά του μικρού νησιού που βρίσκεται στον κόλπο της Βουρβουρούς, όπου υπάρχουν συνολικά περίπου 30 κατοικίες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Χρηστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Χρηστικά: Περισσότερα άρθρα
Μειώσεις τιμών σε πάνω από 2.000 προϊόντα στα σούπερ μάρκετ - Δείτε όλη τη λίστα
H μεσοσταθμική μείωση στις τιμές προϊόντων, τόσο ιδιωτικής όσο και επώνυμης ετικέτας, στα σούπερ μάρκετ ανέρχεται στο 8% - Οι μειώσεις τιμών στα σούπερ μάρκετ αφορούν τόσο στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, όσο και σε επώνυμα
choosing a dairy products at supermarket.empty grocery cart in an empty supermarket 79
Κεραμέως: Πάνω από 60 οι ενσωματώσεις προτάσεων φορέων, κομμάτων, πολιτών στο εργασιακό νομοσχέδιο
«Πριν από λίγες μέρες σημειώσαμε άλλο ένα ρεκόρ στις νέες θέσεις εργασίας. Το 8μηνο του 2025 είναι το καλύτερο στην ιστορία της χώρας, με 317.000 νέες θέσεις εργασίας», είπε η Υπουργός
Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής 1
Στα αδήλωτα ενοίκια το κλειδί των επόμενων μόνιμων ελαφρύνσεων – Πότε και πώς θα μπορούσε να ανοίξει ο κρυφός φορολογικός θησαυρός των ακινήτων
Η συμπεριφορά των ιδιοκτητών ακινήτων απέναντι στα νέα μέτρα το 2026 θα κρίνει αν και πόσος επιπλέον δημοσιονομικός χώρος θα υπάρξει για επιπλέον μέτρα ελάφρυνσης θα τρέξουν από το 2027 και έπειτα
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ 
 EUROKINISSI 12
Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Ποιοι φορολογούμενοι κινδυνεύουν με επιπλέον φόρο – Ποιες δαπάνες αναγνωρίζονται, οι εξαιρέσεις
Μόνο για το 2023, το συνολικό ποσό επιπλέον φόρου που κλήθηκαν να καταβάλουν οι φορολογούμενοι που δεν «έχτισαν» το αφορολόγητο των δαπανών με αποδείξεις, έφθασε τα 56 εκατ. ευρώ
Money interest rate increase concept, percentage commission credit. Grow up stock risk management. Bank policy price raise. Businessman with coin, calculate high percentage of company profit dividend