Δευτέρα, 29 Απρ.
19oC Αθήνα

Πολυτελείς κατοικίες: Πώς το κέντρο της Αθήνας ξεπερνά την ακρίβεια των Ν. Προαστίων

Πολυτελείς κατοικίες: Πώς το κέντρο της Αθήνας ξεπερνά την ακρίβεια των Ν. Προαστίων

Ρεκόρ σπάνε οι τιμές των πολυτελών κατοικιών της Αθήνας, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις πωλούνται και για 20.000 ευρώ το τ.μ.

Τα πρωτεία της ακρίβειας κατέχουν με διαφορά η Διονυσίου Αρεοπαγίτου, η Πλάκα και η Ηρώδου Αττικού, ξεπερνώντας ακόμη σε ορισμένες περιπτώσεις και τις τιμές των Νοτίων Προαστίων. Την ώρα που οι παραδοσιακά ακριβές περιοχές της Αθήνας σημειώνουν και υψηλά ενοίκια.

Το ιστορικό κέντρο της Αθήνας λόγω του ότι διαθέτει ακίνητα με μοναδική αρχιτεκτονική, τα οποία χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα και μέρος αυτών είναι διατηρητέα, απευθύνεται σε λίγους αγοραστές.

Συγκεκριμένα, όσοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν πλήρως ανακαινισμένο ακίνητο που έχει θέα την Ακρόπολη και βρίσκεται και πλησίον του ιστορικού μνημείου πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς το κόστος αυτών των ακινήτων ξεπερνά ακόμα και τις 20.000 ευρώ το τ.μ.

Ήδη, η γνωστή εταιρεία παροχής συμβούλων ακινήτων Engel & Völkers διαθέτει προς πώληση ξανά με ζητούμενη τιμή μάλιστα τα 50 εκατ. ευρώ πολυθρύλητο ακίνητο – φιλέτο στη γωνία Διονυσίου Αεροπαγίτου 9 και Μακρυγιάννη 1. Αυτή τη φορά μάλιστα συνοδεύεται και από όμορο οικόπεδο 720 τετραγωνικών μέτρων.

Το πολυτελέστατο ακίνητο, που κάποτε άνηκε στον Γιάννη Τζιβέλη, γνωστό ως «Μίδα της Σοφοκλέους» και ακολούθως πέρασε στον έλεγχο του σεΐχη Ταχνούν Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναϊάν, βρίσκεται σε οικόπεδο 420 τ.μ. και είναι συνολικής επιφάνειας 2.450 τ.μ. με κύριους χώρους 2.045 τ.μ.

Στην Πλάκα ο μέσος όρος τιμών φτάνει τα 10.000 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στα παλιά μη ανακαινισμένα ακίνητα οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 4.000 ή 5.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Αντίστοιχα, στην περιοχή των Ανακτόρων, δηλαδή στα οικοδομικά τετράγωνα που περικλείουν τη Ρηγίλλης, την Ηρώδου Αττικού, τη Βασιλίσσης Σοφίας και τη Βασιλέως Κωνσταντίνου οι τιμές για τα «λίγα και ξεχωριστά» ακίνητα μπορούν να φτάσουν τα 12.000 έως 14.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ ορισμένα φτάνουν επίσης και τα 20.000 ευρώ το τ.μ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί ότι πέρυσι πωλήθηκε στην εν λόγω περιοχή το ακριβότερο διαμέρισμα της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, ο Ελβετός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Τόμας Φλορ, ο πεθερός του πρίγκιπα Φιλίππου, γιου του εκλιπόντος τέως βασιλιά Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ κατέβαλε 18 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά διαμερίσματος επιφάνειας 320 τετραγωνικών μέτρων στην περιοχή των Ανακτόρων. 

Τα 18 εκατομμύρια ευρώ, που διαμορφώνουν τιμή 56.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για το διαμέρισμα, καταβλήθηκαν για παλαιάς κατασκευής ρετιρέ με θέα στο Καλλιμάρμαρο, στον Λυκαβηττό, στη Βουλή, στην Ακρόπολη αλλά και στο Σαρωνικό.

Στα ύψη, ωστόσο, βρίσκονται και οι τιμές ενοικίασης για high-end κατοικίες, ειδικά στην περιοχή των Ανακτόρων καταγράφονται τα ακριβότερα ακίνητα στην Αθήνα. Οι τιμές των ενοικίων διαμορφώνονται μεταξύ των 25 ευρώ ανά τ.μ. έως και 30 ευρώ/τ.μ.

Ακριβές, τόσο για αγορά όσο και για ενοικίαση, είναι οι περιοχές του Π. Ψυχικού και της Φιλοθέης. Η μέση τιμή πώλησης στις εν λόγω γειτονιές ανέρχεται στα 10.000 ευρώ ανά τ.μ.

Σε ό,τι αφορά τα ενοίκια τα ακίνητα, τα οποία είναι σε κακή κατάσταση και ιδιαίτερα παλιά, κοστίζουν στα 12 ευρώ ανά τ.μ. Σχετικά με τα νεόδμητα σπίτια, είναι είδος προς εξαφάνιση, ενώ όσα καινούργια ενοικιάζονται οι τιμές τους είναι εξωφρενικά υψηλές. Αναλυτικά, για ένα σπίτι δεκαετίας, συνολικής επιφάνειας 500 τ.μ., το ενοίκιο μπορεί να φτάσει και 15.000 ευρώ τον μήνα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις