Οικονομία

Υψηλά λειτουργικά αποτελέσματα πέτυχαν τα ΕΛΠΕ

Ισχυρά λειτουργικά αποτελέσματα πέτυχε ο όμιλος των ΕΛΠΕ το Δ’ Τρίμηνο 2015, οδηγώντας τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA για το 2015 στα €758 εκατ., την υψηλότερη επίδοση στην ιστορία του Ομίλου, ενώ τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη ανήλθαν στα €268 εκατ.

Βελτίωση σημείωσαν όλες οι δραστηριότητες του Ομίλου, με βασικό άξονα τον κλάδο Διύλισης, Εφοδιασμού και Εμπορίας, που υπερδιπλασίασε τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA εκμεταλλευόμενος το θετικό διεθνές περιβάλλον διύλισης, βελτιώνοντας τη λειτουργία και την απόδοση των διυλιστηρίων μετά το εκτεταμένο πρόγραμμα συντήρησης στο Β’ Τρίμηνο του 2015 και αναδιαρθρώνοντας την εφοδιαστική αλυσίδα με θετικά αποτελέσματα.

Οι Εμπορικές εταιρίες στην Ελλάδα αύξησαν τις πωλήσεις και την κερδοφορία τους, καθώς το πρόγραμμα μετασχηματισμού ΚΟΡΥΦΗ και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας οδήγησαν σε χαμηλότερο κόστος λειτουργίας και πιο αποτελεσματική εμπορική διαχείριση. Αντίστοιχα, οι θυγατρικές εταιρίες στο εξωτερικό πέτυχαν βελτιωμένα αποτελέσματα, εκμεταλλευόμενες συνέργειες με τα διυλιστήρια και βελτιωμένες συνθήκες αγοράς.

Ο κλάδος των Πετροχημικών μετά την ολοκλήρωση των επενδύσεων καθετοποίησης επέτυχε αυξημένη παραγωγή πρώτης ύλης, που σε συνδυασμό με τα βελτιωμένα περιθώρια οδήγησαν σε ιστορικό υψηλό κερδοφορίας.

Τα δημοσιευμένα αποτελέσματα, καθώς και το ύψος των εσόδων από πωλήσεις, επηρεάστηκαν για δεύτερη συνεχή χρονιά από την πτώση των τιμών αργού πετρελαίου καταγράφοντας ζημίες λόγω μείωσης της αξίας των αποθεμάτων άνω των €300 εκατ. (2014: €484 εκατ.). Παρά το ιδιαίτερα δυσμενές χρηματοοικονομικό περιβάλλον, τα χρηματοοικονομικά έξοδα του Ομίλου μειώθηκαν κατά 7% λόγω των ομολογιακών δανείων του 2014, ενώ τα δημοσιευμένα Καθαρά Αποτελέσματα έτους ανήλθαν σε €45 εκατ. έναντι ζημιών 369 εκατ. ευρώ το 2014.

Τα θετικά αποτελέσματα ισχυροποίησαν τη χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου, επιτρέποντας του να ανταποκριθεί στις σημαντικές προκλήσεις του εγχωρίου περιβάλλοντος, καθώς και να εκμεταλλευτεί εμπορικές ευκαιρίες (συναλλαγές contago, εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού αργού) που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του χρόνου. Ο έγκαιρος προγραμματισμός και η αποτελεσματική διαχείριση κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας και της επιβολής ελέγχων στις ροές κεφαλαίων (capital controls), διασφάλισε ομαλή λειτουργία των διυλιστηρίων και τον απρόσκοπτο εφοδιασμό της αγοράς, μειώνοντας τις επιπτώσεις στα οικονομικά αποτελέσματα και τη χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Νέα διπλή πληθωριστική θηλιά στην οικονομία: Μετά τα ενοίκια, την ανηφόρα παίρνουν ξανά και τα τρόφιμα στα super markets
Μεταξύ Ιουλίου 2024 – Ιουλίου 2025, η τιμή των φρούτων αυξήθηκε εντυπωσιακά, συγκεκριμένα κατά 19,3%, η τιμή του καφέ αυξήθηκε κατά το αστρονομικό ποσοστό του 16,8%, ενώ των νωπών ψαριών αυξήθηκαν κατά 7% και των κρεάτων (γενικά) κατά 6,2%
Προϊόντα Supermarket 2